MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Autoszomatikus gének a kacagó gerlénél

 

Az autoszomatikus azt jelenti, hogy a mutációs gén helye (lokusza) nem a nemi kromoszómákon Z,W (X,Y) található, hanem a testi kromoszómákon.

(A nemi kromoszómán 3 gén van a kacagóknál, a Sötét, a Szőke és a Fehér. Ezek adnak egy hátteret a többi mutációnak. Az összes autoszomatikus gén lehet Sötét háttéren, vagy Szőkén, vagy Fehéren.)

 

Az autoszomatikus gének öröklődése lehet domináns, ko-domináns vagy recesszív.

 

DOMINÁNS - csak egyetlen mutációs gén jelenléte is elegendő, hogy a mutáció külsőleg is megjelenjen. (a mutációs gén felülírja a másikat a párban) A mutációs gén száma szerint a gerlék lehetnek egyfaktorosak (sf) és dupla faktorosak (df). Heterozigóták és homozigóták! Vizuálisan ugyanúgy néznek ki (megjelenik külsőleg a mutáció), az egyetlen különbség az öröklődésben van. Egy mutációs utód előállításához elegendő egy egyfaktoros szülő. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Egyfaktoros - heterozigóta, dupla faktoros - homozigóta egyed.

A Kacagó gerléknél Ko-domináns autszomatikus gének vannak.

KO-DOMINÁNS - részleges dominancia, a mutáns gén képes részlegesen felülbírálni a másik gént a párból. Így egy mutáns gén jelenléte is elegendő a mutáció (részleges) megjelenéséhez. Azonban ilyenkor ez nem jelenik meg teljesen, ahhoz két mutáns génre van szükség. Ekkor a madár homozigóta (dupla faktoros - df), a másik esetben heterozigóta (egyfaktoros - sf), és ilyenkor a külseje valahol a normális és a mutáns között van. Annak érdekében, hogy egy heterozigóta (egyfaktoros) madarat hozzunk létre elegendő ha az egyik szülő egyfaktoros, heterozigóta. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Mutáns egyed = a kívánt tulajdonságú egyed. Egyfaktoros - heterozigóta, dupla faktoros - homozigóta egyed.

Ilyen gén a kacagó gerlénél:

Fagyos (Fr) és Mandarin (Ta) + módosító (M) és az Őszes (G)

Selyem (L), Homlokrózsás (Tf)

 

A Fagyos (Fr) gén egy ún. LETÁLIS gén. Azt jelenti, hogy homozigóta formában embrió elhalást, vagy 2-3 naposan fióka halált okoz. Heterozigóta formában fordul elő, senki nem tudja hogyan nézne ki homozigóta formában. Ez a gén világosítja a Vad típust, jellegzetes fehér foltokat okoz a fejen, a faroktollakban, az evező tollakon fagyos hatást okoz. Dominánsan öröklődik.

A Mandarin (Ta) gén dominánsan öröklődik, de másképp jelenik meg külsőleg ha a gerle heterozigóta Mandarin, vagy ha homozigóta Mandarin. (szürke gallér és evező, fehér gallér és evező).

A Mandarin génnel együtt működik egy ún. Módosító gén (M). Másképp jelenik meg egy dózisban, és másképp ha két dózisban van jelen az egyedben. A gyöngyösséget okozza, a minimálisan gyöngyöstől a fehérhátúig, ez a két véglet.

A Selyem (L) és a Homlokrózsás (Tf) gének is másképp jelennek meg külsőleg az egyeden, attól függően, hogy homozigóta vagy heterozigóta formában vannak-e. A selyem dupla dózisban szuper selyem, sokkal selymesebb, törékenyebb tollakat eredményez. A homlokrózsa pedig annál nagyobb és szebb megjelenésű, minél inkább homozigóta az egyed erre a génre. Heterozigóta formában ismegjelenik, mivel domináns, csak sokkal kisebb.

 

RECESSZÍV - annak érdekében, hogy a mutáció külsőleg is látható legyen, két mutálódott génnek kell  jelen lenni a gerlében. Homozigótának kell lenni az adott génre. Ha csak egy van, akkor a mutáció nem látható külsőleg, a madár csak úgynevezett hordozó lesz az adott mutációra. Annak érdekében, hogy egy mutációs utód jöjjön létre, mindkét szülőnek hordoznia kell legalább egy mutációs gént. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Tehát ezeket a géneket lehet hordozni.

Ilyen gén a kacagó gerlénél:

Albínó (al), Rózsás (ry), Tarka (pi), Kék (gr), Elefántcsont (iv)

Kontyos (cr)

 

 

Forrás: http://www.internationaldovesociety.com/Articles/RingneckGenetics3.htm


Copyright

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Nyári teendők
  2017-06-19 13:09:57

  Sok sok friss víz a tubiknak, árnyékos hely ... erre van szükségük ebben a melegben.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Melyik a kedvenc színed?
Vadas, Szőke
Fehér
Tarkák
Mandarin, Narancs
Gyöngyösök
Rózsás, Barack
Kék, Világos Kék
Fehérfejű, Ivory
Színezett fejű
Ibolya / Narancs nyakú
Egyéb
Mind tetszik
Asztali nézet