MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Faj vagy fajta?

 

Az egzotikus galambok kapcsán gyakran felmerül ez a kérdés. A két fogalom nem azonos egymással, mégis sokan szinonimaként használják, vagy a galambászatból kiindulva tévesen alkalmazzák.

 

Faj: a biológiai rendszerezés alapegysége.  Nagyon leegyszerűsítve, élőlények olyan csoportja, melyek képesek egymással szaporodni, és termékeny utódot létrehozni.

A fajnál kisebb egység a fajta. Az egyes fajok háziasított állományain belül elkülönített csoportok. A fajtát mesterségesen, nemesítéssel hozzák létre a tenyésztők (egy faj egyedeiből). Egyszerű példa erre: a kutya, ami a farkas (faj) házasított alakja, és a kutyán (mint fajon) belül már számos fajta ismert (puli, komondor, vizsla stb.).

 

Így van ez a galambféléknél is. A házigalambok őse egy faj, a Szirti galamb (Columba livia). Az évezredes tenyésztői munka gyümölcseként mára számos galamb fajtát hoztak létre ebből az egy fajból. Pl.: postagalambok, begyesgalambok, keringő galambok. (pontosabban: Egri kék keringő, Magyar óriás galamb, Debreceni pergő stb.)

 

faj-fajta

 

Az egzotikus galambfélék nem háziasítottak – nem élnek együtt az emberrel évezredek óta, legtöbbjüket még napjainkban is vadon fogják be, majd úgy veszik tenyésztésbe. Tehát ezek az egzotikus galambok, mint az Ausztrál kontyos galamb, a Gyémánt gerle vagy a Szenegál gerle és a többiek mind egy-egy FAJ, nem pedig fajta. Az összes közülük megtalálható a természetben, szabadon, (benépesítik az egész Földet, nagyjából 300 faj létezik) ellentétben a házigalamb fajtákkal, melyeket az ember alkotott, és csakis fogságban élnek. (kivéve az elvadult példányok a városokban - Parlagi galambok.)

 

Azért nevezzük egzotikusnak, mert hazánkban nem őshonosak, nálunk nem élnek vadon.

 

egzotikus galambok

 

A mutációkat (változatok) ne keverjük össze a fajtákkal. A mutáció egy bizonyos tulajdonság változás (pl. szín, vagy tollszerkezet). Ezek a mutációk egy fajon belül a természetben spontán is létrejöhetnek és megtalálhatóak (pl. albínó vagy tarka egyedek), de akár hosszas tenyésztői munka eredményei is lehetnek. A fajta mutációk összessége (több tulajdonság megváltozása), ami a háziasítás során, nemesítés eredményeként mesterségesen jött létre.

 

A Kacagó gerle egy egzotikus galamb FAJ. Színváltozatai a szín mutációk (Mandarin, Kék, Szőke, Fehér), toll változatai a tollszerkezet mutációk (kontyos, selyem tollú).

Hiába háziasították már 2-3 ezer éve, a fajon belül nincs fajta elkülönítve.

 

.


 

 

Hírek, újdonságok

 • Nyári teendők
  2017-06-19 13:09:57

  Sok sok friss víz a tubiknak, árnyékos hely ... erre van szükségük ebben a melegben.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Melyik a kedvenc színed?
Vadas, Szőke
Fehér
Tarkák
Mandarin, Narancs
Gyöngyösök
Rózsás, Barack
Kék, Világos Kék
Fehérfejű, Ivory
Színezett fejű
Ibolya / Narancs nyakú
Egyéb
Mind tetszik
Asztali nézet