MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Tartás és gondozás - GYIK - kérdések a kacagó gerle kiválasztásáról


 

   A Kacagó gerle tartás nem különösebben nehéz feladat, azonban - mint minden élőlény - odafigyelést, törődést igényel, ez pedig némi időráfordítással jár. Fontos, hogy minden nap foglalkozni kell a gerlékkel (etetés-itatás). Oda kell rájuk figyelni, így ismerhetjük meg őket, a szokásaikat, a viselkedésüket, a magatartásukat. Így azonnal észrevehetjük azt is, ha furcsán, szokatlanul viselkednek, ami akár betegség tünete is lehet. Naponta friss vizet és eleséget igényelnek, a helyüket pedig rendszeresen kell takarítani, legalább hetente 1 alkalommal. A tisztaság fél egészség. 

 

   A Kacagó gerle egy elragadó, tündéri kis madárka. Könnyen megszelídül, ha foglalkoznak vele, felismeri a gondozóját is. Egy kis nasival, kedvenc csemegével könnyen rá lehet őket venni, hogy kézből egyenek. A szelídebb egyedek kézre, fejre, vállra szállnak, nem félnek az embertől. Nem olyan játékosak, mint a papagájok, és nem túl tanulékonyak, azonban nagyon kíváncsiak. Mindent megvizsgálnak az ember ruháján, a fülbevalótól kezdve a cipőfűzőig. A gazdájukat felismerik, ezért van az, hogy ha idegen ember van a közelükben, akkor nem viselkednek természetesen. Egy kis törődéssel az idősebb, vadabb egyedek is megszelídülnek rövid időn belül. Hosszú ideig élnek, tehát jól gondoljuk át beszerzésüket.

 

Tartás, gondozás röviden:

 

Az itt említett témakörökre az oldal további részén, más menüpontok alatt részletesebben is kitérek.

 

A lehetőségekhez képest a legnagyobb helyet biztosítsuk számukra (vagy időnkénti röptetést zárt térben!, szabadon röptetésre alkalmatlanok). Ne tartsuk őket egyedül, ideálisan párban élnek. Egy pár részére legalább 100 cmx 50 cm x 70 cm-es helyet ajánlok. A helyük legyen biztonságos, huzatmentes, és a délelőtti órákban érje természetes napfény.

Az eleségük legyen változatos, többféle magot tartalmazzon, mellette legyen ásványi anyag és sóder mindig elérhető számukra. Friss víz naponta. Vitamint rendszeresen kapjanak. Féregtelenítés, külső-belső élősködők elleni kezelést legalább évente 2 alkalommal ajánlok.

A túlnőtt csőrt és karmot vissza lehet vágni, de elsősorban az okát keressük meg, amiért túlzottan megnő. (napfény, vitamin hiány, nem megfelelő ülőrúd)

A gerlék nagy gondot fordítanak tollazatuk ápolására. A tollazatnak fontos szerepe van a hőmérséklet szabályozásban és a vízlepergető szerepe sem utolsó. Esztétikailag sem elhanyagolható, hogy vigyázzunk gerlénk tollazatára. Rendszeresen takarítsuk a helyüket, az ülőrudak legyenek távolabba  ketrec rácsától, hogy ne törjék össze a farktollaikat. A gerlék imádnak fürödni, amivel a tollazatukat is kondícionálják, ezért egy lapos edényben legyen számukra fürdővíz.

A ketrec rendszeres takarítása nagyon fontos. A láb és a tollazat tisztán tartása elsődleges, de leginkább higiéniai oka van. A gerlék előszeretettel csipegetnek a földről, ezért elengedhetetlen, hogy az tiszta legyen. Nem mellesleg esztétikai oka is van, hiába szépek a gerlék, ha a helyük egy trágyadomb, senki sem szívesen tölt időt ilyen helyen. Pedig az igényesen kialakított, szép madárházak, röpdék vagy kalitkák díszei lehetnek az udvarnak, szobának, ezért fontos a tisztaság.

A kacagókat télen is kint lehet tartani, megfelelő előkészületek mellett. 3 oldalról zárt hely, enegriadús magkeverék, langyos víz naponta 2 alkalommal.

15-20 évig is élhetnek, és hosszú évekig termékenyek. A születendő utódok számát azonban ajánlott kordában tartani, mivel egy pár egy év alatt akár 10-12 fiókát is felnevel, ha hagyjuk. A fiatalokat le kell választani a szülőktől önállósodásuk után 5-6 hetes korukban. Március végétől október elejéig költhetnek, az év többi részében pihenésre van szükségük.

 


 

A kacagó gerlét ajánlom minden korosztálynak, lehet kis gyerekek első háziállata, és idős emberek társa is.

   Madárházban, igényes kalitkában különösen szép látványt nyújtanának, és kellemes hangjukkal elvarázsolnák a lakókat például idősek otthonában, szanatóriumokban, hotelekben, panziókban, óvodákban, iskolákban, parkokban is. A szelíd egyedeket terápiás célokra is használják külföldön, beteg gyerekekhez viszik őket a kórházakba. Különösen a Selyem tollú Kacagó gerle alkalmas ilyen célra, vagy gyerekek közelébe, hiszen röpképességük nagyjából 50 cm, így még csak véletlenül sem repülnek el.

selyem tollú gerle 

 

   Ne tartsuk azonban egyedül a Kacagó gerlét! Attól nem lesz szelídebb, ha nincs társa, csak magányos. Párban tartva viselkednek természetesen, ekkor figyelhetjük meg leginkább a párok közötti bensőséges viselkedésformákat (kölcsönös tollászkodás, egymás mellett alvás, udvarlás). A párok is ugyanolyan szelídek lesznek, ha foglalkozunk velük.

gerle puszi 

 

A Kacagó gerlének nincsenek nagy igényei, nem kell figyelni a páratartalomra, a hőmérsékletre, nem eszik egzotikus eleséget... Egyszerűen csak a lehetőségekhez képest a legnagyobb kalitkát/röpdét igényli, naponta friss vizet és eleséget, néha egy kis napfürdőt, homokot ...

 fürdőzés

Fürdőző gerle fiatalok 

 


GYakran Ismételt Kérdések

A madár kiválasztása:

 

   Leendő madarunkat több helyről is beszerezhetjük. Legyegyszerűbb módja ennek, ha keresünk a közelben egy kacagó gerlékkel foglalkozó tenyésztőt, és felkeressük (A tenyésztői klubban az országban élő gerlékkel foglalkozó tenyésztőket próbálom összegyűjteni, ott is el lehet kezdeni a keresgélést - menü). Ha úgy látjuk, hogy szimpatikus a tenyésztő, készségesen válaszol minden kérdésünkre, jól bánik a kacagóival, megbízható, akkor elhozahtjuk tőle a kiszemelt madarat (madarakat). Ezzel kapcsolatban azonban felmerülhetnek bizonyos kérdések, amikre megpróbálok röviden, általánosan válaszolni. 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK  a Kacagó gerlékkel kapcsolatban:

 

Milyen színű madarat válasszak?

Ez teljesen egyéni dolog, mindenkinek más szín tetszik. A színek nem jelentenek semmit, nem turbékol jobban az egyik, és nem kacag többet a másik. Esztétikai kérdés. :)

 

Milyen nemű madarat válasszak?

Ha egy, már meglévő madarunkhoz veszünk párt, akkor adott a dolog, hím mellé tojót, tojó mellé hímet vegyünk. A hímek többször adnak ki hangot, többet kacagnak, és turbékolnak. Egyébként külsőre a két nem tagjai teljesen egyformák. Egyedül ne tartsunk gerlét, inkább párban vásároljuk meg őket. Két azonos nemű gerlét is össze lehet szoktatni, így nem lesz gond a szaporulat elhelyzésével. 

 

Hány madarat válasszak?

Ha már van otthon egy gerlénk, akkor elég neki egy ellentétes nemű pár. Ha az első madarainkat választjuk, akkor minimum egy párt, tehát két madarat vegyünk. Ha tenyészteni is szeretnénk őket, akkor két ellentétes neműt, és semmiképp ne testvéreket. Egyébként két azonos nemű, esetleg testvér gerle is jól megfér egymással egy helyen, hobbi tartásra.

 

Milyen korú gerlét válasszak?

Ez attól függ. Ha párnak visszük, akkor nagyjából olyan korút, mint a leendő párja. Fiatalhoz fiatalt, ivaréretthez ivarérettet. Ha most vesszük meg a párt, és szeretnénk minél előbb utódokat, akkor csakis tapasztalt, már fiókákat felnevelt egyedeket válasszunk. Ha hobbi célra vásároljuk őket, akkor lehetnek akár fiatalok is, akik nálunk fognak felnőni, megszelídülni. Ha tenyésztésbe kezdünk, akkor az olyan fiatal gerlét, aki első alkalommal költ és nevel, egy már tapasztaltabb gerlével tegyük párba. Bár tapasztalatom szerint a kezdő gerlékkel sincs semmi gond, ügyesen nevelnek, ritkán követnek el hibát.

Úgy számoljunk, hogy megfelelő körülmények között egy gerle 15-20 évig is élhet (de akár jóval tovább is).

 

Miben vigyem haza a gerlémet?

Egy egyszerű papír doboz is megfelel erra a célra. Kössük össze a tetejét madzaggal, és fúrjunk lyukakat az oldalára, hogy kapjon levegőt a kacagónk. A dobozból mivel nem látnak ki, biztonságban érzik magukat, jobban, mint egy kalitkában például.

 

Miket érdemes megkérdezni a tenyésztőtől?

Mennyi idős a gerle, milyen nemű, milyen táplálékot kapott eddig, volt-e valamilyen betegsége, szokott-e kapni vitamint, a szülei milyen színűek, hol volt eddig tartva, hol telelt, többen voltak-e együtt?

Ha idősebb, akkor milyen színű utódokat hozott eddig, volt-e gond a fióka felnevelése körül, agresszív-e azonos nemű fajtársakkal, volt-e együtt más madarakkal?

 

Hol lehet kacagó gerlét venni?

Ha nincs a közelben tenyésztő, sem ismerős, akinek vannak gerléi, akkor meg lehet próbálkozni nagyobb állatkereskedésekben (esetleg ismerhetnek tenyésztőt, tudnak tanácsot adni), kisállat kiállításokon, vásárokon. Lehet hirdetést feladni ingyenes oldalakon, hirdetéseket figyelni, fórumozni, facebook-on keresgélni. Monorra elmenni (az ország legnagyobb kisállat vására).

Esetleg itt keresgéljetek: http://kacagogerle.freewb.hu/tenyesztoi-klub

 

Hogy helyezzem el az új jövevényt?

Az újonnan vásárolt gerlét érdemes karanténba tenni 2 hétig, megfigyelni a viselkedését, a székletét ... stb. Kezelni féreghajtóval, és elősködők elleni szerrel is. A karantén ketrec ne legyen egy légtérben a többi gerlével, mert akkor nem ér semmit.

Ha már össze szeretnénk tenni a többiekkel, akkor érdemes úgy, hogy előző nap kivesszük a többieket a helyükről, kicsit átrendezzük a ketrecet, majd másnap inkább estefelé egyszerre betesszük az új gerlét a régiekkel. Több gerle együtt tartásakor érdemes már összeszokott párokat elhelyezni, együtt beköltöztetni őket a röpdébe.

Ha csak 2 gerle van, akkor mindig a tojó legyen az eredeti ketrecben először, és 1-2 nap múlva tegyük hozzá a hímet.

 

Mekkora helyet igényel egy pár Kacagó gerle?

Az ajánlott minimális ketrec méret egy párnak: min. 100 cm hosszú, 50 cm széles, és 70 cm magas ketrec. Ennél jó, ha nagyobb, de kisebb semmiképpen ne legyen. A ketrec jobb, ha hosszabb, nem pedig nagyon magas. A magas kalitkákat berendezni is nehezebb úgy, hogy ne piszkoljanak a földön az etető és itató edényekbe.

 

Hogyan lehet a kacagó gerlét kiállításra vinni? Milyen magyarországi egyesületek vannak? Mi az az egyesületi gyűrű?

Ezekre a kérdésekre a következőlinkre kattintva kaphattok választ. Először a Kacagó gerle általános leírása, majd a standardje (kiállítási követelmények), és végül a kiállítások-börzék rész következik.

KIÁLLÍTÁSOK

 

Ha egyéb kérdés felmerül, akkor a Vendégkönyvben jelezzétek, válaszolok.

http://kacagogerle.freewb.hu/vendegkonyv

 


  Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Nyári teendők
  2017-06-19 13:09:57

  Sok sok friss víz a tubiknak, árnyékos hely ... erre van szükségük ebben a melegben.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Melyik a kedvenc színed?
Vadas, Szőke
Fehér
Tarkák
Mandarin, Narancs
Gyöngyösök
Rózsás, Barack
Kék, Világos Kék
Fehérfejű, Ivory
Színezett fejű
Ibolya / Narancs nyakú
Egyéb
Mind tetszik
Asztali nézet