MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Gerlézésem története az 1990-es évektől kezdődően egészen mostanáig.


 logo

 

Lentebb elmesélem hogyan kezdődött nálam a Kacagó gerlézés, milyen nehézségeim voltak, milyen jelentős események történtek velem, és a gerléimmel az elmúlt 15-20 évben. Visszamenőleg nagyon nehéz emlékezni a történésekre, szerencse, hogy majdnem mindig vezettem feljegyzést a madaraimról. Talán 1-2 év maradt ki, amikor nem voltam annyira pontos. A szaporulatot általában elcseréltem vagy elajándékoztam, csak a költőpárokat és az ígéretesebb fiatalokat hagytam meg évről évre. Így mindig fejlődtem. Azonban a 2 mészárlás, ami történt, évekre visszavetett a fejlődésben, mindig a legszebb, legjobb madarak vesznek oda ... Mindig tanultam a történtekből, és én is sokat fejlődtem, tanultam az általam elkövetett hibákból (soha többé csibe drót, soha többé együtt tartás más fajokkal, ... és még sorolhatnám).

 

Kacagó gerle tartás-tenyésztés, ahogy én csinálom: TAPASZTALATAIM

Az általam írt Kacagó gerlés cikkek, fordítások amik újságban vagy a neten jelentek meg: PUBLIKÁCIÓIM

 


 

1990 - 1998

A kezdet ... 

 

Ekkoriban a gerléim a nagyszüleimnél voltak, Tiszanánán (általában 6-8 gerle) és Tarnabodon (1 pár).

 

Úgy kezdődött a történet, hogy Tiszanánán volt az udvaron, az istálló kinti falán egy kicsike ketrec, benne egy Kacagó gerle hím. A nagyon pici ketrecben tengette napjait, egyedül. Voltak előtte többen is, de egyik télen az istállóban mind meghaltak, kivéve őt. (Erre én nem is emlékeztem, utólag mesélték a nagyszüleim.)

Szőke színű, idősebb hím Kacagó gerle volt. Kicsi koromban nem nagyon foglalkoztam vele, csak nézegettem, hogy milyen szép, és hallgattam a turbékolását, a kacagását. Évekig egyedül élt, ám amikor idősebb lettem úgy gondoltam szerzek neki egy tojót.

Másik mamám segítségével kapott is egy aranyos kis tojót a hím, Tarnabodról. Az az öröm, a boldogság leírhatatlan volt, ami látszott rajta, mikor betettük a csöpp kis ketrecbe az új párját.

Később rábeszéltem papámat, hogy nagyobb helyre lesz szükségük, így előkerült a padlásról a régi gerle ketrec, ami két fakkos volt. Fel is került a falra, és beköltözött az ifjú pár.

 

A gerlék jól érezték magukat, szaporodtak. 6-8 mindig volt. Több éven keresztül, amikor csak ott voltam, körülöttük forgott a világom, néztem őket, takarítottam a helyüket, enni-inni adtam nekik, rendezgettem, hogy ki melyik helyre kerüljön.

Egyik nyáron 2 tubit átvittünk a másik nagymamámékhoz. Ott nem szaporodhattak, mert rokonok voltak, és nem is lett volna nekik elég helyük, így kísérlet képpen egyszer japán tyúk tojást tettem alájuk. Minden nap megforgattam nekik a tojást, mert olyan nagy volt, hogy maguknak nehezen tudták, de ezért csak ültek rajta. Végül ki is kelt. Egy tündéri kis japáncsibe lett belőle.

 

1998-ban új házba költöztünk nagy kerttel, ahová apukámmal építettünk egy madárházat a gerléknek, így már elhozhattam őket hozzánk. Azt hiszem kb. 10 gerlét.

A madárház 220 cm hosszú, 100 cm széles, 150 cm magas, fém vázas, csibedróttal, a teteje hullámpala. (lentebb van róla kép)

 


 

1998 - 2003

 

1998-ban, mikor elhoztam a gerléket a nagyszüleimtől, nagyon beindultak, szaporodtak, 20-25 gerlém lett idővel. A nagy 220x100x150-es madárházban kolóniában költöttek. Szőke, Vadas és Fehér színekben. A fiataloknak mindig kerestem megfelelő gazdát, cserélgettem is őket az idegen vérvonal miatt.

Később cseréltem hozzájuk Narancs színű gerlét, innentől kezdve több Narancs, Narancs gyöngyös, Pink is született közöttük. Már ez időben érdekelt, hogy melyik színű gerlének, milyen utódai lesznek. Biológia szakos voltam a gimnáziumban, így a genetikai alapokat a suliban elsajátítottam. Ezután kezdtem el tudatosabban figyelni a színek öröklődését. Plusz, mivel még mindig ornitológus szerettem volna lenni, sok időt szenteltem a madarak viselkedésének megfigyelésére.

 

kacik sokan nyáron

kacagók nyáron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

télen

 Gerléim régen


 

2004

 

Sajnos a madárház biztonsága (a csibedrót miatt) nem mindig volt megfelelő, ezért néhány alkalommal megtörtént, hogy valami görény vagy nyest bement, és megölt belőlük sokat. 2004-ben, nyár végén volt a legnagyobb mészárlás, 20 gerlét ölt meg valami. Borzamas volt látni, ahogy a kedvenceim vérbe fagyva feküdtek a helyükön. Csak 1 Narancs hímem maradt. Őt aztán szoba kalitkába költöztettem és több, mint 1 évet lakott velem, télen bent, nyáron kint a teraszon. Teljesen szelíd szoba madár lett, gyakran kiengedtem mozogni a ketrecből. Nekem is hajlongva udvarolt, ha meglátott.

 

üres madárházA lakatlan madárház kint

 

megmenekült tubi egyke

Megmenekült tubim bent (2004. december)

 


 

2005

 

Ott tartottam, ahol 10 évvel ezelőtt. 1 hímem volt. Nagyon megviselt az a mészárlás, ami 2004-ben történt, így még nem volt kedvem újrakezdeni a gerlézést. Plusz ekkoriban egyetemre jártam, és kollégista voltam, nem voltam annyit itthon, mint szerettem volna. Így 2005 -ben még mindig egyedül volt a hímem, a kis túlélő.

 

a túlélőNarancs hímem a teraszon, 2005. júliusában.

 

 


 

2006

A legnagyobb újrakezdés

 

 

Ekkoriban még mindig az egyetemre jártam, és a kollégiumban laktam, így nem voltam annyit otthon amennyit szerettem volna, csak a nyári szünetben tudtam hosszabban a gerlémmel foglalkozni. Nem szerettem volna, hogy továbbra is magányos legyen a Túlélő, így elhatároztam, hogy szerzek neki egy tojót.

Nyáron Hevesről hoztak neki párt, egy Narancs tojót. Július környékén, az újonnan megerősített madárházba költöztek be kettecskén, ahol éveken keresztül nagyon sok fiókát neveltek. A madárházat újra drótoztam.

2006 nyara

 

A nagy madárházban laktak, sokan lettek később, cserélgettem, elajándékoztam a szaporulatot mindig. Fehér, Szőke, Narancs, Narancs gyöngyös, Fehérhátú narancs, Vadas, Pink - ilyen színeim voltak.

Egyszer egy ragadozó madár a rácson keresztül próbált elkapni egy Fehér tubit, meg is sebesítette, a szobámban ápoltam sokáig szegényt.

 


 

2007

A megfigyelés éve

 

sokan lettek

Gerléim 2007-ben

 

Ebben az évben júniusban fejeztem be a sulit, és végre haza jöhettem. Nagyon sok időt töltöttem a gerlékkel, figyeltem a viselkedésüket, csináltam néhány kísérletet a párba állításokkal, nem meghatározással. Úgy gondoltam a munka keresés ideje alatt hasznosan szeretném eltöltni az időmet, ezért sokat foglalkoztam a madaraimmal. A fényképezőm nem volt jó, így képeket nem tudtam készíteni.

Tanulmányoztam az öröklődéseket, hogy melyik pár milyen fiókákat produkál. Mivel pontos feljegyzéseim voltak az előző évekből, és igyekeztem a csere madarakról is mindent megtudni, így sokat tanultam ezalatt az év alatt.

Volt egy külön helyem, ahová a kiválasztott párokat tettem, így biztos lehettem a szülők kilétében, én irányítottam a párbaállást.

Egyre szebbek a gyöngyösek, és a fehérhátúak.

 

 


 

2008

 A hibrid éve

 

Egy egri kék keringő galamb hímet nyertem a galambkiállításon, és kaptam hozzá egy tojót is. Elkezdtek szaporodni, sőt a hím egyszer egy kacagóval állt párba, és lett egy hibrid fiókájuk, ami nagyon meglepett. Gyönyörű szép madár volt, nagyon vártam, hogy mit fog alkotni a következő évben, tervezgettem, hogy milyen párt kapjon, és bíztam benne, hogy termékeny lesz.

 

kacagó egrikék hibridEz a legjobb kép, ami készült a hibridről már 2009-ben.

A kacagó gerléim továbbra is jól megvoltak, sokan, és jól költöttek. Az egri kékek néha agresszívebbek voltak a kelleténél, azokat az egyedeket mindig kivettem az állományból.  Ők nem voltak egyébként sokan, csak 1 pár, plusz néhány fióka, amit az évben költöttek.

Ez évben a gerlékről nem volt különösebb feljegyzésem, ment minden a maga útján.

 


 

2009

 Ismét egy nehéz év ...

 

Januári galambkiállításon 2 tükrös galambot és egy tombolán nyert magasröptű magyar deres galambot is hazahoztam. Egy röpibe kerültek a gerlékkel, mert nem tudtam máshol elhelyezni őket. Nem volt különösebb vita köztük, hiszen még tél volt.

Április 14-15.-én megépítettük a kisebbik galambházat (150 cm hosszú, 100 cm széles és 150 cm magas). Így most már 2 nagyobb madárház van, plusz kisebb költő ketrecek.

A költő ketrecekben a gerlék páronként költhetnek, ami ideálisabb nekik, mint a kolóniás költés. Sokkal nyugodtabbak, jobban nevelik a fiókákat, szinte nulla a tojás törés és a fióka elhalálozás.

 

madárházaimMadárházaim: nagy és a kicsi

 

Júniusban az egri kék öreg tojó meghalt, kisgerle az egyik fészekben. A nyáron az egyik egri kék galamb alatti tojást japán tyúk tojásra cseréltem, és június 27.-én kikelt egy kis drága japán csibe. <3

Augusztus 8.-án valami ragadozó bement a nagyobbik galambházba, és az ott lévő madarakat elvitte. Szőrén szálán eltűnt az összes egri kék, a hibrid, a 3 galamb, és a kacagók. 14 gerle maradt a kis ketrecben életben.

Szeptember nagy ketrec rendbe tétele. Újra drótozás ismét.

Október 7.-én a 3 új kutyánk megtámadta a kis madárházban lévő túlélő gerléket, és 14-ből csak 7-et hagytak életben. Az a 7 is szabadon volt, úgy kellett őket éjszaka, lámpával, létrával befogni.

1 kistubi kelt még ezután, Junior. Az összes gerle a nagy madárházban együtt volt egész télen.

November végén egy tubi kiszökött, de másnap meg is tudtam fogni.

 

7 gerlével zárult az év

 

Ebben az évben ismét nagyon pontos, és precíz feljegyzéseket készítettem a gerlékről, a párokról, a fiatalokról. Elhatároztam, hogy ennél alább nem adom, és ezt mostmár évről-évre mindig vezetni fogom. Készítettem egy Egyed azonosító lapot, egy Fészekalj nyilvántartást és egy Páronkénti adatlapot is. Éves mérleget is készítek, hogy hány madár került be, és hány került ki az állományomból. A madarakat csak jelző gyűrűvel látom el, saját azonosító számmal és névvel rendelkeznek, amit mind vezetek az éves Állomány nyilvántartásban. Ezek az adatok papír alapon és a számítógépemen is megvannak, biztos ami biztos. 

 


 

2010

 Az újrakezdés éve ismét

 

A második mészárlás után úgy kezdődött ez az év, hogy mindössze 2 tojóm volt, és 4 hím + 1 tavalyi fiatal (ami hím lett).

Márciusban a kis madárház javítás, újra drótozás (ponthegesztett) - 2 gerle beköltöztetve

Április 6-22-ig kézzel neveltem Törpikét, de sajnos egyik etetésnél megfulladt. A 2 tojó egy fészekbe tojt, és 3 tojás bekötött, ő pedig nagyon lemaradt a fejlődésben, ezért ki kellett vennem és elkezdtem etetni. Nagyon szépen fejlődött, de sajnos az egyik etetés során megfulladt, már tollas volt.

Május 5.-én egy sikló ólálkodott a ketreceknél, de nem tudott bemenni, nem lett semmi baj.

Júliusban lebetonoztuk a nagy ketrec alját. (mert befészkeltek az egérkék.) Újra drótoztuk (pontheggesztett drót), berendeztem. Összes tubi bent volt a házban, majd a nagy ketrecbe került 5, a kicsibe a 4 fiatal.

Augusztus 23. A szomszéd bácsi befogott egy posta galambot, nekem adta. Karantén után, a kis madárházba került, a fiatal kacagókkal.

Télire befóliáztam a gerlék helyét, idén csináltam ilyet először, azt hallottam, hogy ez jó módszer.

 

Az internetet böngészve a Kacagó gerle után rájöttem, hogy magyar nyelven semmi hasznos információ nincs róluk. Elhatároztam, hogy én leszek az első, aki csinál egy kacagó gerlés oldalt. Amerikai honlapokat nézegettem, ötleteket gyűjtöttem, anyagokat forítottam, és így jött létre ez az oldal.

 

7 gerlével indult az év, 12-vel zárult

 


 

2011

 

Még rosszabb az arány, mint tavaly ilyenkor, 1 tojó és 5 hím, valamint a tavalyi 6 fiatal gerle az induló létszám. A fiatalokkal legalább van csere alapom, hogy tojókat szerezzek.

Márciusban a posta galamb hím 2 fiatal gerlét megölt. Később szabadon is engedtem, hagy menjen haza. Junior toll hiány miatt külön ketrecben gyógyulgat.

Áprilisban kikelt az első fióka.

Májusban 3 új gerlével bővült az állományom, plusz 2-t cseréltem. Szükség volt, vérfrissítés céljából.

 • 1 kontyos fiatal Szőke tarka Monorról (tojó)
 • 1 Narancs hím a szomszédból
 • 1 Pink tojó a szomszédból
 • 1 Szőke fiatal csere
 • 1 Mandarin fiatal csere

2 kisgerle is kelt az egyik családnál. Junior vissza került a többiekhez.

Júniusban cseréltem

 • 1 Szőke tarka tojót Mezőkövesdről
 • 1 Rózsás erősen tarka hímet Mezőkövesdről

Őket külön helyeztem el, kíváncsi voltam milyen utódokat hoznak. (nagyon szép tarkákat költöttek) + 4 kisgerle kelt.

Júliusban 2 újabb kistubi kelt. Takarítás közben az anyjuk kirepült, de szerencsésen meg is tudtam fogni 1nappal később. A kicsiket pót anyuka alá kellett tennem, aki felnevelte őket.

Augusztusban építettünk egy kisebb, 2 rekeszes ketrecet, hogy külön lehessen 2 pár a színtenyésztés miatt. Így már 3 párt tudok külön elhelyezni, a fiatalokat és a többi időset pedig a 2 madárházban. A gerlék nyugalma és a színtenyésztés miatt is jobb, ha páronként vannak elhelyezve.

Szeptemberben 3 újabb kistubi. Azért keltek páratanul, mert volt, hogy csak 1 tojást hagytam meg a szülők alatt.

Október, november és december hónapokban is tojtak tojást a gerlék, ami nagyon furcsa, ilyet eddig nem tapasztaltam. Az enyhe idő nagyon megzavarta őket is. A tojásokat hatástalanítottam, azért a fióka neveléshez nincs jó idő.

Bár már tavaly is ellenérzésem volt a fóliázással, gondoltam idén teszek még egy próbát, most kissé másképp csináltam. Nos ezután végképp kijelenthetem, hogy nem fogok fóliázni ezentúl sem (tavaly csináltam először, az előtt is bírták a telet, ez a bebugyolálás csak árt nekik.)

 

12 gerlével indult az év, 25 gerlével zárult

 


 

2012

 Vérfrissítés éve

 

Már jobban alakul a nemek aránya, mint az elmúlt 2 évben ilyenkor. 6 tojó és 5 hím, ami biztos, plusz a 14 tavalyi fiatal. A fiatalokból többet meghagytam magamnak, akikkel terveim voltak.

24 fióka kelt ebben az évben, ebből 4 kicsi pár naposan meghalt.

A 2011-es fiatalokat, és az idősek nagy részét eladtam, vagy elcseréltem. Nagy vérfrissítés volt ismét.

30 gerle került ki tőlem, eladtam, elcseréltem vagy elajándékoztam őket, ebből 1 elrepült, és 1 meghalt.

17 új gerle került be az állományba idén vásárlás, csere vagy ajándék képpen. (vadas hím, kék tojó, selyem kontyos tojó, kontyos tarka hím, 2 tarka hím, mandarin gyöngyös hím, 2 mandarin tarka, 2 kék hím, jég kontyos tojó, kék tarka hím, világos hamu tojó, levendula tojó, mandarin hím, színezett fejű hím) 

2 cikkem is megjelent a Magyar Madarász magazinban a kacagó gerléről, valamint a Karcagi Kiállításra készült kiadványban is én írtam a kacagó gerlés részt. Jutalmul a munkáimért megkaptam az I.D.R.E. egyesület Bronz fokozatú díját.

November - decemberben egy kacagó gerlés genetikai kalkulátor kidolgozásában segítek, amihez sablon rajzokat készítettem, azokat pedig a mutációknak megfelelően kiszíneztem. Ezek a rajzok lesznek majd a kalkulátorban. Itt a honlapomon is használom ezeket szemléltető rajznak.

Idén visszatértem a régi szokásomhoz és egyáltalán nem fóliáztam a madárházakat. Hungarocellel szigeteltem, plédeket tettem ki a huzat ellen. Bár idáig nem is volt nagyon erős a tél, de a gerlék köszönik jól vannak.

 Klaudia Kacagó Gerléi

 

 27 gerlével zártam az évet

 

 


 

 2013

Végre egy jó év ... vagy nem

 

Még tavaly decemberben megkerestek a Utah Egyetemről, Salt Lake City-ből (USA), egy laboratóriumból, ahol a gerlék, galambok genetikáját tanulmányozzák. Most jelenleg a kontyos kacagó gerlét. DNS-mintákra lenne szükségük, ezért megkértek, hogy adományozzak nekik tollakat. Valamint, ha tudok vonjak be más tenyésztőket is a kísérletbe. Januárban meg is kaptam a csomagot, amibe majd a tollakat kell elhelyeznem. Erről később bővebben is írok.

Nagy terveim vannak a gerlékkel. A tavalyi vérfrissítés nagyon jól sikerült, kiváló tenyész madarakkal rendelkezem, jó génekkel. Több saját madarat is hagytam meg, akiket kifejezetten a céljaim eléréséhez tenyésztettem már 2011-ben, és 2012-ben is. Várom a tavaszt egyelőre. :)

 Jól sikerült az év, kijöttek olyan kombinációk, amiket vártam. Piros szemű kontyos, és piros szemű selyem tarkák! Beszereztem pár szép egyedet vérfrissítés céljából.

gerléim 2013 

 Sajnos ez év októberében külföldre költöztem. A gerléim közül sokat eladtam augusztusban, a többieket meghagytam, a hímeket és tojókat külön választva a kisebb és a nagyobb madárházban helyeztem el őket, és bíztam a szüleim gondjára. Kényszer megoldás ez, de sajnos nem várhatom el, hogy 5-6-7 felé etessék a madarakat minden nap, plusz a takarítás. Terveim szerint 3 havonta hazajövök és intézem a dolgaikat. Teljesen le kell minimaliználnom a létszámot, hogy ne legyen velük baj. A tojók miatt nem is, de a hímek miatt aggódom, hogy tavasszal szétszedik egymást olyan sokan együtt.

 


 

2014

 

Sajnos az évet külföldön kezdem. A gerléim otthon vannak, anyukám gondoskodik róluk. Tenyésztői munkát egyelőre nem tervezek idén, sajnos. :( Pedig kiváló tenyészmadaraim vannak, de 2000 km távlatból nem lehet tenyészteni. A tenyésztéshez állandó felügyelet kell, párokban való tartás, gyűrűzés, stb.

A gerléket a két madárházban osztottam el. Januárban voltam először otthon, nem szép látvány fogadott, a gerlék sokat verekedhettek, ezért még többet eladtam közülük. Továbbra is külön vannak a hímek és a tojók. (Kivéve az öreg tarka párom, a tojót muszáj volt a hímekhez tennem, mert rosszul viselték az elválasztást.) 4 pár van összesen, 3 tojó, 5 hím. Két hím párban van. Plusz néhány fiatal.

Májusban is otthon voltam, a tojók közé bekeveredett egy fiatal hím (tojónak néztem), így 2 kisgerle fogadott a kisebbik madárházban. Az öreg tarka párom is produkált 1 kicsit. Kicsit rendezgettem a gerléket, végül úgy osztottam el őket, hogy 3 pár a nagy madárházban, és a hím páros és a fiatalok a kicsiben.

Augusztusban is hazamentem. Annak ellenére, hogy a nagy madárházban 3 pár volt, kicsiket csak az öreg tarka pár produkált. Az egyik páros összes kicsije elpusztult, vagy a tojás tört össze. Plusz az ősszel az egyik tojó elpusztult. A selyem hímet úgy kikezdték, hogy be kellett vinni. Nem hagyták enni, inni, csakis egy kis helyen kuporoghatott egész nap... Ő bent töltötte az egész telet, megerősödött. Télire így 2 pár és a fiatalok maradtak a nagy madárházban.

 

Nem sok fiatal született idén szerencsére, hiszen nem tudtam a párokat felügyelni/kontrollálni. Ami biztos, hogy az öreg tarka párom továbbra is együtt van, és költenek is.

2 Szőke

1 Pezsgő tarka (gyűrűs, épp otthon voltam meg tudtam gyűrűzni)

2 Erősen tarka

 5-en születtek eddig idén. Sajnos 4 fióka valamilyen oknál fogva elpusztult, mivel nem vagyok otthon, így nem tudom mi történt.

 

3szor voltam az évben otthon, minden alakalommal rengeteg fotót készítettem a gerlékről. Továbbra is nagyon szelídek, megismernek, a kezemre szállnak. A fiatalokból adtam el, és ebben az évben csak egy gerlét vásároltam, egy Barack színű fiatalt.

Nagyon hiányoznak ...

 


 

2015

 

Ugyanaz a szituáció, mint tavaly. Továbbra is külföldön vagyok. 6 pár gerlém van, két madárházban. Januárban mikor otthon voltam a gerlék teljesen rendben voltak, szépek és egészségesek, egyelőre nyugodtak, de hiszen tél van. Megcsináltam a szokásos képes bemutatót róluk. Nem akartam őket költeni engedni, így fészek sem volt bent a helyükön. Na ez nem nagyon érdekelte őket, néhány tollból is képesek voltak fészket rakni. Anyukám megsajnálta őket és rakott be nekik szénát, így mikor májusban másodjára hazamentem, néhány kicsi fogadott. Köztük egy Kék, aminek nagyon örülök, mert csak hordozó madaraim voltak már, az összes Kéket eladtam. Így most újra visszajött a szín. A testvérét, egy Szőkét még ekkor eladtam. A békesség kedvéért feltettem a fészkeket, lesz ami lesz alapon. Kolóniában úgysem költenek olyan eredményesen, és megkértem az otthoniakat, ha lesz tojás cseréljék ki műtojásra. Úgy tűnik ez a megoldás a szaporulat kordában tartására, a békesség megőrzésére. Ha a pároknak megvan a helyük, tudják hol a területük, akkor lehet őket kicsit irányítani.

Júliusban 6 hétre jöttem haza. A nagy madárházat már az első napokban szétszedtem, teljesen lebontottam. A gerléket páronként külön raktam, hiszen az új helyen mind együtt lesznek majd, és fontos, hogy tudják, hogy ki kivel van. 2 hét alatt el is készült az új madárházam, ami egy hatalmas röpde. 3 méter hosszú, 4 méter széles, és 220 cm a legmagasabb ponton. A kis madárház szomszédságában épült. Az új röpdében lesznek a gerlék, a kis madárházban pedig a többi tollas majd áprilistól októberig jövőre.

Az új röpdém

 

Az új röpdének fontos funkciója van, a belső-hátsó részben költő fakkok lesznek kialakítva, ahol a gerlék páronként lesznek elhelyezve. A külső részen a páratlanok, vagy éppen nem költő madarak és a fiatalok lesznek. Amióta csak komolyabban foglalkozom a gerlékkel, mindig egy ilyen épület volt az álmom.

A röpde bejárata zsilip ajtós. Azt jelenti, hogy ha kinyitom a fő ajtót, egy kis részbe érek, ami zárt, így a gerlék nem tudnak kijönni. Ha becsukódik a fő ajtó, akkor tudom kinyitni a második ajtót, a bejáratot a gerlékhez. Így elkerülhető, hogy a madarak nagy örömükbe mikor látják, hogy viszem nekik a kaját, akkor mellettem kirepüljenek. Az egész röpde körbe van véve ponthegesztett dróttal, még alul is. Több, mint 60 négyzetméter drótot használtam el. A belső részen, ahol a költő fakkok lesznek majd (sajnos ezt jelenleg még nem készítettem el, hiszen amúgy sem tudnám használni amíg külföldön vagyok) jelenleg egy ülőke sor van, ahol szélvédett, huzatmentes helyen pihenhetnek. Azért is jó, hogy a költőfakkok belül, egy zárt röpdén belül vannak, mert így elkerülhetem a véletlen kirepülést mikor kinyitom a költő ketrec ajtaját.

Sajnos azonban amíg külföldön vagyok, az összes gerle együtt van. A hely azonban elég tágas, nagy, növényekkel, búvó helyekkel, így egyelőre elvannak. Tettem be nekik fészkeket, hogy kijelöljem a területeket. A párok elég hamar (nagy csatározások árán) el is foglalták a fészkeiket. Ha valaki túl közel megy, akkor azonnal elkergetik onnan. De vannak bőven semleges területek, és mivel többen vannak együtt, így az agresszió sem korlátozódik egyetlen egyedre.

Elcsábultam, és hagytam néhány tojást kikelni amíg otthon voltam, így kicsit babázhattam is. :)

Sajnos mikor visszajöttem, nemsokkal később rossz hír fogadott, az egyik kisgerle a gyűrűjétől fogva felakadt a növényzetbe, és eltörött a lába. Nyílt darabos lábszár törése lett, azonnal orvoshoz vitték a szüleim, aki begipszelte neki (sínbe tette), 3 hétig a lakásban ápolták szegényt, majd miután lekerült a sín, és újra használta a lábát, vissza került a röpdébe a többiekhez. azóta is kint van, jól van, eszik iszik, repked, kicsit sántít, de legalább életben van. Közben minden növényt, aminek kiálló része van, vagy hegyes levágtak az otthoniak, így most biztonságos a röpi.

A belső biztonság nem jelenti azt, hogy kívül is az. Nem gondoltam, hogy a ragadozó madarak újra visszatérnek. Sajnos a röpde oldalánál napozó gerléket támadja, és egyet meg is sebesített ismét. Szerencsére nem lett komolyabb baja, de lehett volna. A madár annyira nem fél az embertől, hogy alig lehetett elzavarni a rácsról. Így egy sávban árnyékoló hálót kellett kifeszíteni, hogy a ragadozó ne lássa a gerléket. Remélem feladja, és tovább áll. Bár gondolom télen rosszabb lesz a szitu.

Az árnyékoló háló helyett egy sor sácsot feszítettem ki körbe a drótra, sokkal esztétikusabb, és a gerléket sem zavarja a kilátásban, napozásban stb. a ragadozó viszont nem férhet hozzájuk. Riadalmat okoz, de nem tudja megsebesíteni őket szerencsére.

Be van tervezve néhány gerle csere ismerősökkel, illetve az idei fiatalokból adok el néhányat. Nem szabad, hogy sokan maradjanak, mert ha jövő tavasszal mind beindul, akkor hatalmas bébi bumm lesz, vagy pedig rengeteg műtojásra és több fészekre lesz szükségem.

 


 

2016

 

 Még mindig külföld. :( A gerlék kolóniában a nagy helyen. A régi párok hűségesek, de az új fiatalok is próbálnak beilleszkedni. Mindenkinek van fészke. Kevesebb a tojó, így 3 hím pár is van, akik teljesen maguktól álltak párba.

A szokásos éves képes beszámolót idén is megcsináltam róluk. Nyáron ismét egy picit hosszabb időre jöttem haza, így tudtam gerlézni. Nagyon élvezik a helyet a gerlék a nagy röpdében, kicsattannak az egészségtől, jó kondiban vannak, repülnek, turbékolnak, és nagyon szelídek, élvezik a társaságot, kíváncsiak. (Bár mindig kell néhány nap mire újra megszoknak, ha hosszú ideig nem láttak előtte)

Több alapszínű és tarka fiatal mellett lett több érdekes szín is szerencsére. Világos Kék, Kontyos Hamu, Ibolyanyakú, Mandarin gyöngyösök (fehérhátúhoz elég közeliek).

Sajnos a kedvenc Tarka páromnak idén mindössze egy költése sikerült. A tojásaik terméketlenek voltak, nem tudom mi a gond. (Nem gondolnám, hogy öregek, bár 6 éve vannak nálam, de nem tudom, hogy mennyi idősek voltak, amikor megvettem őket.) Kétszer is kaptak azonban felnevelni való kicsit plusszban, így ők sem unatkoztak. Nagyon szépen nevelnek egyébként.

Bicike is ivarérett lett. Törésből gyógyult, műtött lába kicsit kacskán áll, de nem akadályozta abban, hogy fészket foglaljon, és fiókát neveljen. Nincs párja, de betolakodott egy érdekes hármashoz (2 hím, 1 tojó és ő lett a 2. tojó), a baj csak az, hogy a 2 hím van párban, és nem kedvelik ezeket az "új" tojókat.

A röpdében jól mutatnak a tuják, és itt ott zöldell a búza, meg az egyéb kikelt magok.

Idén egy új gerlét sem hoztam az állományba, és néhány fiatalt adtam el csupán. (így kolóniában sokkal nehezebb a nemeket is megállapítani, plusz terveim vannak a fiatalokkal is) A létszám közel 40.

Télire két oldalra takaró fóliát erősítettem fel, ami kitűnően véd a huzat ellen, de ugyanakkor világos marad a röpde. A gerlék jól érzik magukat a nagy hidegekben is, még fürdenek is a friss vízben.

A fészkeket levettem, így remélem a költési kedv (harc) egészen március végéig nem fog gondot okozni.

 


 

 

2017

 

Nagyon jól indult az év, az első hazalátogatásom alkalmával már fiatal Levendula bébi várt. Majd őket követte még 4, valamint Világos Kék, Világos Levendula is. Nagyon örülök ezeknek a ritkább színeknek. A gerlék jól költöttek, igaz a nyár közepén kissé meg voltak tépve a folyamatos fészek harcok miatt.

Idén több új vérvonalat is beszereztem. Kék tojót pl. Hatvanból. Illetve egy kedves gerlés barátom halála miatt néhány régi gerlém visszakerült hozzám, illevte az ő állományából 2 szépség is.

A legnagyobb dolog viszont ősszel történt, akkor ugyanis Belgiumból vásárolt gerléim érkeztek meg. Mégpedig egy új mutáció, ami Magyarországon még nem volt eddig jelen. Egy másik kedves gerlés barátom segített a szállítás megszervezésében, illetve amíg haza nem értem, addig ő vigyázott a tubikra.

Az évet nagyon sikeresnek ítéltem meg, 55 gerlével zártam az évet, mind együtt vannak. Most télire a röpde első két harmadát is befóliáztam, hogy még védettebbek legyenek.

Jövőre költő fakkok építése van tervben.

 


 

 

2018

 

Április közepén haza költözöm külföldről ! Nagyon izgatott vagyok, várom, hogy elkezdődjön a költési szezon. Kíváncsi vagyok, hogy mit produkálnak a belgák, és van egy-két nagyon ígéretes színem, amikkel terveim vannak a továbbiakban, Sajnos a röpdében való kolóniás tartás nem megoldható már ilyen létszámnál, illetve 100% biztosra akarok menni a kisgerlék szüleit illetően.  Így költő ketreceket fogok építeni amint haza értem. A terv egyelőre 3x3 ketrec, fából és ponthegesztett drótból. Ezeket majd a röpdében fogom elhelyezni, így 9 pár el lesz különítve. A ketrecek méretei: 100 cm hosszú, 55 cm széles, 65 cm magas.

A párok összeállításást mér tervezgetem egy ideje, de még nem tudom az összes gerle nemét, addig nehéz.

 

 


 Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 
 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet