MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Hobbi állattartással kapcsolatos adózási, nyugtaadási információk

(ha valami hiba van a leírásomban, vagy már nem aktuális valamelyik infó, akkor jelezze aki ért hozzá!Köszönöm!)

 

Először is tegyük tisztába az alap fogalmakat. (Én mindent a gerlékre vetítve írok le.)

 

tenyésztő, nem tenyésztő

 

Nem tenyésztő az, aki nem tudatosan tenyészt, nincs vele célja, csupán a szaporulatot szeretné eladni.

Tenyésztő az, aki azzal a céllal tart madarat (1-2 pár is akár), hogy annak szaporulata keletkezzen. A tenyésztés célja azonban kétféle lehet:

- hobbi,kiállításra, dísznek ... stb stb. A lényeg, hogy a keletkezett fölösleges szaporulatot szeretné eladni, de nem rendszeresen, nem megélhetési céllal

- kifejezetten haszonszerzési céllal szaporít (szaporító), a lényeg, hogy minél több madara szülessen, amit rendszeresen értékesít

A tenyésztés célja határozza meg, hogy melyik formában, hogyan kell bizonylatolni (számlát adni), adózni.

 

1. Legegyszerűbb eset, ha valaki nem tenyésztő. (nem tagja egyesületnek, nincs gyűrű száma, nem tudatosan tenyészt gerlét.) Ekkor neki nem kell nyugtát adnia, hanem adásvételi-szerződéssel eladhatja a szaporulatot.

Adás-vételi szerződést (ingó) az írhat, aki nem tenyésztő, ez 200 ezer Ft-ig adómentes.2. A díszmadár tenyésztés önálló tevékeségként végezhető, és a tenyésztés céljának megfelelően vagy adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozó lehet az alany:

ha a tenyésztő hobbi állattartó, nem rendszeresen értékesít, akkor ő lehet adószámos magánszemély;

ha a "tenyésztő" (de inkább csak szaporító) kizárólag értékesítési céllal tenyészt, rendszeresen értékesít, akkor egyéni vállalkozónak kell lennie.

(Véleményem szerint az egyéni vállalkozóit kiváltani csak annak éri meg (vagy annak sem...) aki nagyban csinálja a madártenyésztést.)

Az adószámos magánszeméllyé válás egy egyszerűbb forma, csak a haszon után kell adózni, a SZJA-val együtt kell beadni. Ez a 7-es adószám, nem kell járulékokat fizetni, egyszerűen csak a bevételeket és a kidásokat kell vezetni, majd ez alapján kiszámolni a hasznot, és azt bevallani, ezután kell adózni.

 

Hogyan lehet kiváltani a 7-es adószámot a hobbi állattartóknak?

Az illetékes adó hatóság ügyfélfogadására be kell menni, és igényelni kell egy 7-es adószámot. Nem őstermelőit, nem egyéni vállalkozóit! Meg kell mondani, hogy az értékesítés nem redszeres, nem megélhetési tevékenység. Adószámos magánszemély.


- 014903 Hobbiállat tenyésztés (szakmai kód alá sorolt tevékenység, TEÁOR 08)
- alanyi ÁFA mentességet kell kérni

 

Vagy, le kell tölteni a netről egy 12T101 -es nyomtatványt, ezt ajánlva feladni az illetékesek postacímére, és remélhetőleg ki fogják adni az adószámot.

 

További teendők:

Ezután már csak annyi a teendő, hogy be kell szerezni a nyugtatömböket és számlatömböt, és az értékesítéskor ezt megírni, átadni a vevőnek az egyik példányt. Nyugtát minden esetben kell adni, számlát pedig kérésre tudni kell adni.

A madarakra fordított kiadásokat pedig havi szinten számlákkal együtt vezetni kell. (eleséget, állatorvosi számlát, gyógyszereket, vitaminokat, felszerelést, drótot ilyesmit) A számlákat vagy 6 évig meg kell őrizni!

A bevételeket is vezetni kell.

Majd a kiadásokat és a bevételeket összesítve megkapjuk a nyereséget (ha keletkezik). Ha 0-ra jön ki, akkor jók vagyunk, nem kell adózni. Negatív szám nem lehet. Ha pozitív az összeg, akkor a SZJA bevalláskor ezt be kell írni az egyéb jövedelmekhez. De csakis ezt a fennmaradó összeget, nem a teljes bevételt ... hiszen a kiadásokat le kell vonni.

 

 


 

A lényeg:

Aki azzal a céllal tart madarat, hogy annak szaporulata keletkezzen, és ebből akár egyetlen egyedet is értékesít, a szaporulat céljától függően:

- önálló tevékenységet végző adóalanyként adószámos magánszeméllyé, vagy

- egyéni vállalkozóvá kell válnia.

 

Rend a lelke mindennek, fontosnak éreztem hogy erről is szó essen ezen az oldalon, nem szeretném, ha bárkit is megbüntetnének azért, mert nem tudja, hogy nyugta adási kötelezettsége van az eladott madarak után.

 


 Ismertető az értékesítéshez a 41/2010. Korm. rendelet szerint:

 

Azok az állatkereskedések, ahol kacagó gerlét árulnak, egy leírást kötelesek adni a vásárlónak arról, hogyan kell a gerlét tartani. Én elkészítettem ezt a leírásta kacagókról:

 

Kacagó gerle (Streptopelia risoria)

 

a)      az állat faja és tudományos neve: Kacagó gerle (Streptopelia risoria);

b)      az állat neme, amennyiben ez külső jegyek vagy egy egyszerű vizsgálat alapján megállapítható: külső jegyeiben a hím és a tojó szinte teljesen egyformák, viselkedés alapján lehet őket megkülönböztetni;

c)      a faj származási országa és természetes előfordulási helyei: A mai kacagó gerlék az Észak-afrikai kacagó gerlétől (Str. roseogrisea) származnak, belőlük háziasították (2-3 ezer évvel ezelőtt). Előfordulásuk Északkelet-Afrika és India. Természetes élőhelyük főleg a kiaszott, sivatagszerű száraz steppevidék és a szavanna.

d)     a fajra jellemző kifejlett kori méret: 27-30 cm;

e)      a fajra jellemző elérhető életkor: megfelelő körülmények között 15-20 év;

f)       a fajra természetes körülmények között jellemző aktivitás és szociális szerveződés: párokban élnek, védelmezik a területüket. Az éjszakát a fákon töltik, napközben a talajon keresgélnek magok után. Inni csapatostul járnak, főleg a reggeli órákban. 

g)      hogyan lehet az állat táplálkozási igényeit kielégíteni: a kacagó gerle alaptakarmánya a búza, kukorica, köles, cirokmag, fekete napraforgó. Szívesen fogyasztanak tojásos lágyeleséget is. A gerléknek szükségük van apró kavicsokra, és különböző ásványi anyagokra, amit szépia, gritt, röpte vagy egyéb kiegészítőkkel adhatunk nekik. Szeretik a zöldeleséget, és néhány gyümölcsöt is. Egészségük megőrzése érdekében változatos táplálékot kell nekik adni. Az ivóvizükbe időnként vitamin készítményt is lehet adagolni.

h)      hogyan lehet az állat hely, klíma, fény és egyéb igényeit kielégíteni: lakásban és a kertben is egyaránt tartható. Megfelelő körülmények között egész évben kint lehetnek, télire azonban huzat mentesíteni kell a helyüket, és magas energiatartalmú eleséget kell kínálni nekik. Szeretnek napozni (főleg a reggeli órákban), valamint fürdőzni is, ezekre lehetőséget kell nekik biztosítani.

i)        hogyan lehet az állat viselkedési szokásaihoz kapcsolódó, illetve szociális igényeit kielégíteni: költési időszakban páronként ajánlott őket tartani, mivel agresszíven védelmezik a fészküket, a területüket. Csak megfelelő nagyságú volierben lehet több párt sikeresen együtt tartani. A fiatalokat időben le kell választani. A költési időn kívül tarthatók csapatban (vegyes kor és ivar összetételben).

j)        hogyan lehet az állat elhelyezését szökés biztosan megoldani: a fa vagy fém vázas, dróthálóval körbe kerített helyről maximum az ajtó nyitáskor tudnak kiszökni. Azonban a gerlék biztonságos elhelyezésénél nem csak azt kell nézni, hogy ők ne tudjanak kijönni, hanem gondolni kell arra, hogy semmi - ami kárt tehet bennük - ne tudjon bemenni (patkány, menyét). Ez főleg az udvari tartásnál jelentkező probléma. A maximum 2cm x 2cm-es lyukú ponthegesztett drót és betonozott aljzat már biztonságos.

k)      bármely betegség, amire az adott faj különösen fogékony, és hogyan lehet ellene védekezni: A kacagó gerle különösebben egyik betegségre sem fogékony. Galambfélékkel (házi galamb, postagalamb) együtt tartva azonban az ő betegségeiket elkaphatják. A megelőzés alapvetően fontos: a megfelelő vitamin, takarmány ellátás és a tartás higiénia elegendő az egészségének megvédésére. Új madár vásárlásakor karantént célszerű tartani.

l)        a rendelet szerinti minimális tartási követelmények az állatkereskedésben: minimálisan 0,5 m2 kell egy gerlére. Ez min. 100 cm hosszú, 70 cm magas és 60-80 cm széles helyet jelent. Csoportos tartásnál az állatkereskedésben az egy madárra jutó hely 0,1 m2. Mivel védik a területüket, ezért több pár együtt tartásakor 1-1,5 köbméter/pár hellyel kell számolni a későbbiekben a vásárlónak.

m)    az állat milyen veszélyt és egészségügyi ártalmat jelent az állat tartójának egészségére, és azt hogyan lehet megelőzni: megfelelő tartáshigiénia, rendszeres takarítás mellett a madár semmilyen veszélyt nem jelenthet a környezetében élőkre.

 

Kis Klaudia

 


 

 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet