MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

A kacagó gerle fióka fejlődése

 

Egy Kék fióka fejlődésének bemutatása részletesen, blog: http://kacagogerle.blogger.hu/

 

Mielőtt konkrétan a fiókákról írnék, a születés előtti eseményeket is bemutatom.

 

Párba állítás

1 hímet és 1 tojót kiválasztunk, majd elkülönítjük őket (pl.: költőketrecbe), hogy zavartalanul költhessenek. 1-2 hét alatt teljesen összeszoknak, és párként kezdenek viselkedni. Egymás mellett alszanak, tollásszák egymás fejét és nyakát. A hím folyamatosan udvarol a tojónak, fészkelési alkalmatosságokat keres és fészekre hívja választottját. Mindenféle ágakat, fűszálat összegyűjt, és a tojónak adja, aki ezt szépen elrendezgeti a kiválasztott fészekben.

Párzás

Egy rituáléval kezdődik: kölcsönös tollászkodás, majd csőrözés és a hím elkezdi etetni a tojót. Ezután a tojó felveszi a párzó pozíciót, a hím a hátára ugrik, és megtörténik a dolog. Az esemény végeztével mindketten kacagnak, és rendezgetik a tollaikat. Az etetés, és a párzás többször is megismétlődhet egymás után. Naponta többször is párosodnak.

párzási rituálé

 

Fészek próba

A tojásrakás előtti 1-2 napon a tojó egyre több időt tartózkodik a fészekben, rendezgeti, forgolódik. Fészekre hív, turbékol.

1. tojás

Az első tojás általában délután érkezik. Ekkor még nem kezdődik meg a kotlás, csak őrzik a tojást a szülők.

2. tojás

40-42 órával az első után. Ekkor kezdődik meg tulajdonképpen a kotlási folyamat. (Bizonyos esetekben előfordul, hogy nem lesz második tojás, de 2 tojásnál soha nem tojnak többet.)

25% az esélye, hogy mindkét tojásban tojó utód lesz, 25% hogy mindkettőben hím, és 50%, hogy 1 hím és 1 tojó lesz a fészekben.

Kotlás

14-16 napig tart, a második tojás megérkezése után kezdődik. A két szülő felváltva kotlik a tojásokon. A hím napközben 6-10 órára váltja a tojót, aki a maradék időben este és éjszaka kotlik.

A termékeny tojások héja pár nap után megvastagodik, meszes, sötét fehér lesz. A terméketlen tojás héja továbbra is átlátszóbb marad.

A kotlási idő alatt a szülők rendszeresen forgatják a tojásokat maguk alatt, hogy egyenletesen érje a meleg minden oldalukat. A kotlás alatt, amíg a madár a fészken ül, visszatartja a ürülékét. Amikor leváltja a párja, akkor pottyant egy hatalmasat.

kacagó embrió a tojásban Kacagó gerle embrió

 

Az embrió mozog a tojásban (a kép nem olyan éles, de a lényeg látszik)

 


 

És akkor jöjjön a fióka története:

 

A fejlődés mértéke függ a hőmérséklettől, a szülők gondosságától, attól hogy a kicsi egyke vagy van testvére és az egyedtől is. Néhány napos késés nem gond, ez behozható. A képeken különböző színváltozatú fiókák vannak, egy konkrét kicsi fejlődését végigkövetni képekben ezen a blogon lehet.

ITT: http://kacagogerle.blogger.hu/

 

Minden szín mutáció és kombináció másképp néz ki kiskorában, erről részletesebben ITT olvashatsz.

FIÓKÁK - avagy miből lesz a cserebogár

 

Kopogás

A 13-14. nap környékén a tojásban lévő kicsi elkezdi a csőrfogával a tojás héját kopogtatni. 24-48 óra múlva kel ki a tojásból. Először légző rést kopogtat magának, majd körbe kopogtatja belülről a tojást egy vonalban. SOHA nem szabad kiszedni a picit a tojásból, mivel ezzel vérzést okozhatunk neki, amibe bele is halhat. Saját erejéből kell megszületnie. A szülők a kikelés előtt már nem forgatják a tojásokat. Ha megfogunk egy ilyen kopogós tojást, akkor próbáljuk meg olyan pozícióba visszahelyezni  a fészekbe, ahogyan kivettük, mert ha elmozdítjuk, akkor a kicsinek új helyen kell elkezdeni kopogni, és bele is pusztulhat a kimerülésbe. A szülők a kopogás elkezdésekor többet kezdenek el enni, elkezdődik a begytej termelése.

Kibújás

24-48 órával a kopogás elkezdése után történik, a ketté "vágott" tojáshéjat szétfeszíti és kibújik a fióka. Ilyenkor általában mindkét szülő a fészekben van.

tojáshéjak

 

félig kint, félig bent

 

Az újszülöttek csukott szemmel jönnek a világra, és kevés szőr szerűség borítja a testüket. A bőrük és a szőrök színe a színváltozat szerint eltérő. A fejüket még nem tudják tartani, mivel a nyak izmaik még gyengék.

újszülött kacagó gerle újszülött kacagó gerle

Újszülött Kacagó gerle bébik (4-5 grammosak)

 

4-6 órásan

A szülők ez idő alatt etetik meg először a kicsit, aki ekkor tanul meg enni. A szülők begyében termelődő begytejet kap. (4 féle begytej van, ahogy a fióka nő, úgy változik az összetétele.) 2 óránként etetik. Éjszaka 6 órát kibír etetés nélkül, ha előtte jól lakott.

etetés

 

A kicsik életének legkritikusabb szakasza az első 1-2 nap. A szülőknek melegen kell őket tartani, és etetni őket. Ne nagyon zavarjuk a fészken ülő madarat ez idő alatt, hiszen a riadt-védelmező szülő akár rá is taposhat az apróságra, aki így percek alatt megfullad.

 

Az első nap

 

Kritikus időszak, 2 óránkénti etetés, fontos hogy állandó melegen legyen a kicsi. A szemét kinyithatja egy pillanatra, de általában 3-4 napos koráig nem gyakran. Néhányan ilyenkor már megkapaszkodnak a fészek ágacskáiban.

 

Második nap

 

Kezdenek mozgolódni, mászkálni, etetéskor már próbálják a csőrüket a szülők csőrébe tenni, de még túl gyenge a nyakuk és csukva van a szemük, így segítségre szorulnak.

Egyre több begytejet igényelnek, amibe a szülők már kis százalékban apróbb mag darabokat is vegyítenek. A víz nagyon lényeges ebben az időszakban.

 

 fiókák

 Egy és két napos fiókák

 

Harmadik nap

Kezdenek megjelenni a tokok végei a szárnyakon, és a kicsi egyre többet eszik, a nyaka is erősödik, már szépen tartja a fejét.

 

3 naposan

Negyedik nap

A szem ilyenkor kinyílhat. Amikor jól vannak lakva a begyük hatalmas, látszanak benne a mag darabok, és a víz. Minden órában kapnak vizet.

 

Ötödik nap

A kicsik étvágya hatalmas. A toll tokok gyorsan nőnek a szárnyon, és a háton.

A szem többször van nyitva. A kicsi kétszer akkorának néz ki, mint pár nappal ezelőtt. Nagyon gyorsan fejlődnek.

 

kicsi

 

 

 Videó két gerle fiókáról 6 naposak, a jellegzetes hangjuk is hallható

 

Hetedik nap

A fióka eléggé nyurgává válik, minden nap kell, hogy gyarapodjon a súlya. A tollak csúcsai elkezdenek mutatkozni. A kibontás mértéke függ attól, hogy a szükők mennyire tollásszák a kicsit. A kicsi mostmár eléggé aktív, mászkál a fészekben. Szemmel kell tartani, nehogy kiessen és meghűljön. Tollak még csak a gerinc két oldalán vannak, a többi részen meztelen a fióka, különösen a has környékén. Gyűrűzési idő lehet. 7-10 napos korban. (fejlettségtől függ)

 Ha a kicsi kontyos vagy homlokrózsás lesz, ez már látszódni fog a tarkóján (vagy a homlokán) a tokok állásából.

konty tokokból

Kontyos fióka tarkóján a tokok össze-vissza állnak

Tíz nap

A fiókák egyensúlyérzéke egyre jobb. A szülők próbálják felkelteni az érdeklődésüket a magok iránt. A szemük tágra nyílt már, de csak a közelükben lévő tárgyakra tudnak fókuszálni. Méginkább aktív, mint eddig, izgalmukban lebegtetik a szárnyaikat, és sokat mozognak a szülők körül, lökdösik kifelé a fejüket. A kicsinek már nagyon melege van a szülők alatt, mivel már az új tollacskái kinőttek, ezért arrébb másznak. Ilyenkor már jobban szeretnek a szülők mellett aludni, mint alattuk. De ha hidegebb lesz, vagy megijednek, akkor vissza másznak a szülők alá.

10 naposan

10nap 

 

Tizenkét nap

A kicsi elkezd a szárnyával legyezni, rázogatni és csipogni kezd, amikor meglátja a szülőket. Már tollászkodik, és nyújtóztatja a szárnyait és a lábait is, és a szülők már nincsenek állandóan a fészekben. A tollacskái már melegen tartják. De amikor lehűl a levegő, akkor a szülők még megmelengetik. A szülők nem mindig vesznek már tudomást a kicsiről, arra bátorítják, hogy kiüljön a fészek szélére, egyensúlyozni és gyakorolni. Egy pár nap múlva ez meg is fog történni.

Ha a kicsi selyem tollú, ebben a korban már biztosan meg lehet ezt állapítani, néha már korábban is.

 

-

 

Gerle fiókákat etető szülők

A kicsik izgatottak, rezegtetik a szárnyukat, sípoló hangot adnak, követelik a kaját.

 

Tizenhárom nap

A kicsi elkezdi magától felszedegetni a magokat, de még mindig a szülei etetésére szorul. A kisebb tollak a szárny alatt ekkor kezdenek el nőni. Ha a közelben van ágacska, a kicsi már kiül oda, aztán vissza a fészekbe, ahogy tetszik neki.

fészek szélén ülő fióka

Fészek szélén ülő fióka, lassan itt az ideje, hogy elhagyja a biztonságot nyújtó fészket

 

Tizennégy nap

2 hetes

 

Tizenöt - harminc nap

Egyre több időt tartózkodnak a fészken kívül, gyakran erősítik a szárnyaikat, csapkodnak, a talajon és az etetőben magokat csipegetnek, de a szüleiket továbbra is üldözik kaja után, hangosan sírnak, rezegtetik a szárnyukat. A tollazatuk még halvány, fokozatosan sötétednek, a fark tollaik is egyre hosszabbak lesznek.

15 naposan 15 napos kicsi napozik a kezemen

majdnem 1 hónapos

Majdnem 1 hónapos - a gallér tollak is elkezdtek előjönni

 

1 hónaposan

Már önállóan esznek, de néha még 1-1 potya etetést kikönyörgnek a szüleiktől. Már az ülőkén alszanak éjszaka. Továbbra is tollasodnak, színesednek. A szemszínük is megváltozik. A hangjuk is változik, próbálgatnak halk, turbékolás és kacagás szerű hangokat kiadni.

 

2 hónaposan

Vedlési időszak, amikor a végleges színezetük kialakul. Kb 4 hónapos korukig tart. Nagyon látványos időszak.

tarkulási folyamat

 Tarka fiatal másfél hónaposan, majd két és fél hónaposan

 

FIATALOK VISELKEDÉSE néhány videóm

ismerkedés a kölessel

fiatal gerle turbékol

Később

Ivarérettség 6-7 hónaposan.

Tenyésztésükkel azonban ajánlott várni 1 éves korukig.

 


Copyright © Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet