MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

A kacagó gerle fióka fejlődése

 

Egy Kék fióka fejlődésének bemutatása részletesen, blog: http://kacagogerle.blogger.hu/

 

Mielőtt konkrétan a fiókákról írnék, a születés előtti eseményeket is bemutatom.

 

Párba állítás

1 hímet és 1 tojót kiválasztunk, majd elkülönítjük őket (pl.: költőketrecbe), hogy zavartalanul költhessenek. 1-2 hét alatt teljesen összeszoknak, és párként kezdenek viselkedni. Egymás mellett alszanak, tollásszák egymás fejét és nyakát. A hím folyamatosan udvarol a tojónak, fészkelési alkalmatosságokat keres és fészekre hívja választottját. Mindenféle ágakat, fűszálat összegyűjt, és a tojónak adja, aki ezt szépen elrendezgeti a kiválasztott fészekben.

Párzás

Egy rituáléval kezdődik: kölcsönös tollászkodás, majd csőrözés és a hím elkezdi etetni a tojót. Ezután a tojó felveszi a párzó pozíciót, a hím a hátára ugrik, és megtörténik a dolog. Az esemény végeztével mindketten kacagnak, és rendezgetik a tollaikat. Az etetés, és a párzás többször is megismétlődhet egymás után. Naponta többször is párosodnak.

párzási rituálé

 

Fészek próba

A tojásrakás előtti 1-2 napon a tojó egyre több időt tartózkodik a fészekben, rendezgeti, forgolódik. Fészekre hív, turbékol.

1. tojás

Az első tojás általában délután érkezik. Ekkor még nem kezdődik meg a kotlás, csak őrzik a tojást a szülők.

2. tojás

40-42 órával az első után. Ekkor kezdődik meg tulajdonképpen a kotlási folyamat. (Bizonyos esetekben előfordul, hogy nem lesz második tojás, de 2 tojásnál soha nem tojnak többet.)

25% az esélye, hogy mindkét tojásban tojó utód lesz, 25% hogy mindkettőben hím, és 50%, hogy 1 hím és 1 tojó lesz a fészekben.

Kotlás

14-16 napig tart, a második tojás megérkezése után kezdődik. A két szülő felváltva kotlik a tojásokon. A hím napközben 6-10 órára váltja a tojót, aki a maradék időben este és éjszaka kotlik.

A termékeny tojások héja pár nap után megvastagodik, meszes, sötét fehér lesz. A terméketlen tojás héja továbbra is átlátszóbb marad.

A kotlási idő alatt a szülők rendszeresen forgatják a tojásokat maguk alatt, hogy egyenletesen érje a meleg minden oldalukat. A kotlás alatt, amíg a madár a fészken ül, visszatartja a ürülékét. Amikor leváltja a párja, akkor pottyant egy hatalmasat.

kacagó embrió a tojásban Kacagó gerle embrió

 

Az embrió mozog a tojásban (a kép nem olyan éles, de a lényeg látszik)

 


 

És akkor jöjjön a fióka története:

 

A fejlődés mértéke függ a hőmérséklettől, a szülők gondosságától, attól hogy a kicsi egyke vagy van testvére és az egyedtől is. Néhány napos késés nem gond, ez behozható. A képeken különböző színváltozatú fiókák vannak, egy konkrét kicsi fejlődését végigkövetni képekben ezen a blogon lehet.

ITT: http://kacagogerle.blogger.hu/

 

Minden szín mutáció és kombináció másképp néz ki kiskorában, erről részletesebben ITT olvashatsz.

FIÓKÁK - avagy miből lesz a cserebogár

 

Kopogás

A 13-14. nap környékén a tojásban lévő kicsi elkezdi a csőrfogával a tojás héját kopogtatni. 24-48 óra múlva kel ki a tojásból. Először légző rést kopogtat magának, majd körbe kopogtatja belülről a tojást egy vonalban. SOHA nem szabad kiszedni a picit a tojásból, mivel ezzel vérzést okozhatunk neki, amibe bele is halhat. Saját erejéből kell megszületnie. A szülők a kikelés előtt már nem forgatják a tojásokat. Ha megfogunk egy ilyen kopogós tojást, akkor próbáljuk meg olyan pozícióba visszahelyezni  a fészekbe, ahogyan kivettük, mert ha elmozdítjuk, akkor a kicsinek új helyen kell elkezdeni kopogni, és bele is pusztulhat a kimerülésbe. A szülők a kopogás elkezdésekor többet kezdenek el enni, elkezdődik a begytej termelése.

Kibújás

24-48 órával a kopogás elkezdése után történik, a ketté "vágott" tojáshéjat szétfeszíti és kibújik a fióka. Ilyenkor általában mindkét szülő a fészekben van.

tojáshéjak

 

félig kint, félig bent

 

Az újszülöttek csukott szemmel jönnek a világra, és kevés szőr szerűség borítja a testüket. A bőrük és a szőrök színe a színváltozat szerint eltérő. A fejüket még nem tudják tartani, mivel a nyak izmaik még gyengék.

újszülött kacagó gerle újszülött kacagó gerle

Újszülött Kacagó gerle bébik (4-5 grammosak)

 

4-6 órásan

A szülők ez idő alatt etetik meg először a kicsit, aki ekkor tanul meg enni. A szülők begyében termelődő begytejet kap. (4 féle begytej van, ahogy a fióka nő, úgy változik az összetétele.) 2 óránként etetik. Éjszaka 6 órát kibír etetés nélkül, ha előtte jól lakott.

etetés

 

A kicsik életének legkritikusabb szakasza az első 1-2 nap. A szülőknek melegen kell őket tartani, és etetni őket. Ne nagyon zavarjuk a fészken ülő madarat ez idő alatt, hiszen a riadt-védelmező szülő akár rá is taposhat az apróságra, aki így percek alatt megfullad.

 

Az első nap

 

Kritikus időszak, 2 óránkénti etetés, fontos hogy állandó melegen legyen a kicsi. A szemét kinyithatja egy pillanatra, de általában 3-4 napos koráig nem gyakran. Néhányan ilyenkor már megkapaszkodnak a fészek ágacskáiban.

 

Második nap

 

Kezdenek mozgolódni, mászkálni, etetéskor már próbálják a csőrüket a szülők csőrébe tenni, de még túl gyenge a nyakuk és csukva van a szemük, így segítségre szorulnak.

Egyre több begytejet igényelnek, amibe a szülők már kis százalékban apróbb mag darabokat is vegyítenek. A víz nagyon lényeges ebben az időszakban.

 

 fiókák

 Egy és két napos fiókák

 

Harmadik nap

Kezdenek megjelenni a tokok végei a szárnyakon, és a kicsi egyre többet eszik, a nyaka is erősödik, már szépen tartja a fejét.

 

3 naposan

Negyedik nap

A szem ilyenkor kinyílhat. Amikor jól vannak lakva a begyük hatalmas, látszanak benne a mag darabok, és a víz. Minden órában kapnak vizet.

 

Ötödik nap

A kicsik étvágya hatalmas. A toll tokok gyorsan nőnek a szárnyon, és a háton.

A szem többször van nyitva. A kicsi kétszer akkorának néz ki, mint pár nappal ezelőtt. Nagyon gyorsan fejlődnek.

 

kicsi

 

 

 Videó két gerle fiókáról 6 naposak, a jellegzetes hangjuk is hallható

 

Hetedik nap

A fióka eléggé nyurgává válik, minden nap kell, hogy gyarapodjon a súlya. A tollak csúcsai elkezdenek mutatkozni. A kibontás mértéke függ attól, hogy a szükők mennyire tollásszák a kicsit. A kicsi mostmár eléggé aktív, mászkál a fészekben. Szemmel kell tartani, nehogy kiessen és meghűljön. Tollak még csak a gerinc két oldalán vannak, a többi részen meztelen a fióka, különösen a has környékén. Gyűrűzési idő lehet. 7-10 napos korban. (fejlettségtől függ)

 Ha a kicsi kontyos vagy homlokrózsás lesz, ez már látszódni fog a tarkóján (vagy a homlokán) a tokok állásából.

konty tokokból

Kontyos fióka tarkóján a tokok össze-vissza állnak

Tíz nap

A fiókák egyensúlyérzéke egyre jobb. A szülők próbálják felkelteni az érdeklődésüket a magok iránt. A szemük tágra nyílt már, de csak a közelükben lévő tárgyakra tudnak fókuszálni. Méginkább aktív, mint eddig, izgalmukban lebegtetik a szárnyaikat, és sokat mozognak a szülők körül, lökdösik kifelé a fejüket. A kicsinek már nagyon melege van a szülők alatt, mivel már az új tollacskái kinőttek, ezért arrébb másznak. Ilyenkor már jobban szeretnek a szülők mellett aludni, mint alattuk. De ha hidegebb lesz, vagy megijednek, akkor vissza másznak a szülők alá.

10 naposan

10nap 

 

Tizenkét nap

A kicsi elkezd a szárnyával legyezni, rázogatni és csipogni kezd, amikor meglátja a szülőket. Már tollászkodik, és nyújtóztatja a szárnyait és a lábait is, és a szülők már nincsenek állandóan a fészekben. A tollacskái már melegen tartják. De amikor lehűl a levegő, akkor a szülők még megmelengetik. A szülők nem mindig vesznek már tudomást a kicsiről, arra bátorítják, hogy kiüljön a fészek szélére, egyensúlyozni és gyakorolni. Egy pár nap múlva ez meg is fog történni.

Ha a kicsi selyem tollú, ebben a korban már biztosan meg lehet ezt állapítani, néha már korábban is.

 

-

 

Gerle fiókákat etető szülők

A kicsik izgatottak, rezegtetik a szárnyukat, sípoló hangot adnak, követelik a kaját.

 

Tizenhárom nap

A kicsi elkezdi magától felszedegetni a magokat, de még mindig a szülei etetésére szorul. A kisebb tollak a szárny alatt ekkor kezdenek el nőni. Ha a közelben van ágacska, a kicsi már kiül oda, aztán vissza a fészekbe, ahogy tetszik neki.

fészek szélén ülő fióka

Fészek szélén ülő fióka, lassan itt az ideje, hogy elhagyja a biztonságot nyújtó fészket

 

Tizennégy nap

2 hetes

 

Tizenöt - harminc nap

Egyre több időt tartózkodnak a fészken kívül, gyakran erősítik a szárnyaikat, csapkodnak, a talajon és az etetőben magokat csipegetnek, de a szüleiket továbbra is üldözik kaja után, hangosan sírnak, rezegtetik a szárnyukat. A tollazatuk még halvány, fokozatosan sötétednek, a fark tollaik is egyre hosszabbak lesznek.

15 naposan 15 napos kicsi napozik a kezemen

majdnem 1 hónapos

Majdnem 1 hónapos - a gallér tollak is elkezdtek előjönni

 

1 hónaposan

Már önállóan esznek, de néha még 1-1 potya etetést kikönyörgnek a szüleiktől. Már az ülőkén alszanak éjszaka. Továbbra is tollasodnak, színesednek. A szemszínük is megváltozik. A hangjuk is változik, próbálgatnak halk, turbékolás és kacagás szerű hangokat kiadni.

 

2 hónaposan

Vedlési időszak, amikor a végleges színezetük kialakul. Kb 4 hónapos korukig tart. Nagyon látványos időszak.

tarkulási folyamat

 Tarka fiatal másfél hónaposan, majd két és fél hónaposan

 

FIATALOK VISELKEDÉSE néhány videóm

ismerkedés a kölessel

fiatal gerle turbékol

Később

Ivarérettség 6-7 hónaposan.

Tenyésztésükkel azonban ajánlott várni 1 éves korukig.

 


Copyright © Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet