MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Kacagó gerle hangai:

 

3 féle turbékolás létezik (általános, udvarlási, fészek). A kacagás egy izgalmi hang, két fajta van (sima, kihívó). A turbékolás és a kacagás a fiókák vinnyogó hangjából alakul ki, ezért kezdetben nagyon vicces, sípoló, majd nyekergő hangon próbálkoznak a kicsik. A bátrabbak már 4-5 hetes koruktól kezdve gyakorolnak, eleinte igen ritkán, majd ahogy belejönnek egyre gyakrabban. A kezdeti magas hangszín fokozatosan erősödik, mélyül, amíg végül nagyjából 6 hónapos korukra már tökéletesen turbékolnak és kacagnak.

 

Először az egyedül tartott hímek és tojók által adott hangokat mutatom be.

 

Hím: Ha egy hím egyedül van, akkor tudatni akarja másokkal a jelenlétét, ezért gyakran hallani az általános turbékolást tőle. Ez egy hívójel, nincs konkrét egyednek címezve, egyszerűen csak felfújt beggyel egy irányba nézve turbékol a gerle. Rövid szünetekkel, többször megismétlődik, egy ütem átlagos hossza 3 mp. Másik fajta turbékolást is gyakran hallhatunk az egyedül élő hímektől, mégpedig az udvarlási turbékolást. Ez minden esetben hajlongással, bólogatással, topogással jár együtt (innen lehet felismerni), általában valakinek van címezve (lehet az ember is, vagy egy másik háziállat, vagy bármi) úgy fordul a gerle, ahogyan a címzett mozog. Rövidebb a szünet két ütem között.

Helyváltoztatás közben sokszor kacag a hím gerle. Az udvarlási turbékolást megelőzően is kacaghat, ennek ilyenkor másabb az üteme, gyorsabb, és magasabb hangfekvésű.

 

Tojó: Általános turbékolást a tojók is adhatnak, hiszen ők is jelezni akarják, hogy alkalmas partnert keresnek. Azonban ők nem olyan gyakran hallatják ezt, mint az egyedül tartott hímek. A hangszínük is másabb, kissé szaggatottabban, halkabban turbékolnak.

Érdekes, de udvarlási turbékolást is produkálhatnak, igaz, hogy ritkán, de előfordul. Ez könnyen megtévesztheti a tulajdonost. Csakis egyedül tartott tojókra jellemző, ha meglátnak egy lehetséges partnert például.

A tojók ritkábban kacagnak, néha helyzetváltoztatáskor (ha egyik ágról a másikra röppen).

 

Párban tartva a kacagó gerléknél sokkal egyszerűbb ezeket a viselkedéseket megfigyelni és értelmezni, hiszen ez a természetes forma, hogy párban vannak.

 

Hím: Az általános turbékolással ebben az esetben a hím egy jelet ad a riválisoknak, megmutatja, hogy ő ott van, a területén. Általában ahogy világosodik már elkezdi, és szinte még sötétben is szokott turbékolni este, napközben is többször hallatja.  Az udvarlási turbékolás párok esetében a főleg a tojónak van címezve, de előfordulhat hogy meglát másvalamit a hím és akkor neki kezd el turbékolni így. Hajlong, bólogat, topog, felfújja a begyét, a hátén felmereszti a tollakat, a pupillája összeszűkül. Követi a tojót. Fészek turbékolást is produkálnak a párban élő hímek, ha találnak egy fészkelésre alkalmas helyet. Ilyenkor a fejét lefelé tartja, a farkát pedig fölfelé. Hasonlít a többi  turbékoláshoz, de sokkal lágyabb, kevésbé energikus, és sokkal szaggatottabb. Mindig szárnyrezegtetés kíséri. A hím többször turbékol így.

Helyzetváltoztatáskor nagyon gyakran kacagnak, ha pedig meglátnak egy riválist, vagy egy lehetséges partnert, akkor a kihívó hangon kacagnak (magasabb, gyorsabb), az udvarlást is többször kacagással kezdik. Párzás után mindketten kacagnak.

 

Tojó: Ritkábban hallhatjuk a hangját. Amikor megvan a kiválasztott fészek, akkor ő is turbékol fészek turbékolással, ez segíti az ovulációját.

Ritkán, de hallani ahogyan általános turbékolással ő is jelzi a területét.

Nem túl gyakran, de kacagását is hallhatjuk, amikor átröppen egy másik ágra. Ha a fészekre száll, akkor gyakrabban kíséri kacagással, főleg ha a hím a fészken van. Sikeres párzás után mindketten kacagnak.

 

Több hím és több tojó együtt tartásakor nagyobb a hangzavar. A hímek gyakran turbékolnak (általános, udvarlási, fészek), veszekedhetnek is, amit a kihívó kacagással kísérnek. A tojók is összekaphatnak, ilyenkor ők is kacagnak. A kacagás ilyen tartási módnál sokszor az agresszív viselkedés jele lehet, de meg lehet különböztetni a sima kacagást a kihívó hangtól.

A hímek nem csak a tojóknak udvarolnak, hanem bármelyik hímnek is. Ha egy pár kiválaszt egy fészket, és oda egy másik egyed téved, akkor támadásba lendülnek. A  támadás előtti kacagás jellegzetes, sokkal gyorsabb tempójú, magasabb hangfekvésű . Harc közben is kacagnak a kihívó hangon, majd egymás hátára ugrálnak (a hímek és tojók is) és a szárnyukkal bokszolnak, egymást csipkedik.

 

Létezik még egy jellegzetes veszélyt jelző hang is, amit bármikor produkálhat mindkét nem, ha veszélyt lát. Ilyenkor mozdulatlanná dermednek, fejüket magasra tartják és a vélt veszélyforrás irányába fordítják, közben jellegzetes, rövid, halk „hmmmmm” hangot adnak.

 

Valamint vannak még egyéb halk, kapcsolattartó hangok is, amiket az egymás közötti kommunikációban használnak, illetve a fiókák jellegzetes vinnyogó hangja.

 


Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet