MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Kacagó gerle és hibridjei

 

A Kacagó gerle, ha más gerle fajjal, vagy kisebb testű galambbal tartjuk együtt, képes velük párba állni, és utódokat létrehozni. A két faj keresztezéséből létrejött utódok a hibridek. Ezek megjelenése és hangja nagyon változatos, hiszen tulajdonságaik egyik felét az egyik szülőtől, a másik felét a másik szülőtől kapják. A hibridek egy része képes tovább szaporodni, egy részük azonban terméketlen. (kisebb részük a termékeny)

 

Ismert Kacagó gerle hibridek, és termékenységük:

(A nemek lehetnek fordítva is, a termékenység nem minden egyedre értendő ... inkább úgy mondanám, hogy vannak a hibrid utódok között termékeny egyedek is.)

 

Kacagó gerle hím Vadgerle (S. turtur) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Keleti gerle (S. orientalis) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Sirató gerle (Zenaida macroura) tojó terméketlen  
Kacagó gerle hím Pálma (S. senegalensis) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Gyöngynyakú gerle (S. chinensis) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Borvörös gerle (S. tanquerabica) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím (Columbina talpacoti) tojó ?  
Kacagó gerle hím Balkáni gerle (S. decaocto) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Észak-afrikai kacagó gerle (S. roseogrisea) tojó termékeny  
Kacagó gerle hím Fehérszárnyú gerle (S. reichenowi) tojó terméketlen  
Kacagó gerle hím (S. vinacea) tojó termékeny  
Kacagó gerle tojó Közönséges galamb hím    

 

 Forrás: http://www.internationaldovesociety.com/Articles/hybrids.htm

 


 

Hibrid azonosítás fotótól:

 

Már egy ideje terveztem hibridekről szóló rész írását, és most nagyon kapóra jött egy madármegfigyelő oldalon zajló beszélgetés, melyben egy vadon megfigyelt hibrid gerlét szeretnénk azonosítani.

 

A www.birding.hu oldal Magyarországi terepi hírek topikja alapján, a válaszom a felvetődött kérdésekre:

 

"Én nem látok rá sok esélyt, hogy vadon született madárról van szó. Egyrészt azért, mert a természetben az alfajok között fordul elő inkább a hibridizáció. Szerintem ritka eset az, ha két - vadon, egymás mellett élő - faj kereszteződik. Viselkedésbeli, testi különbségek miatt stb. Persze előfordulhat, de ennél az esetnél sok más dolgot is figyelembe kell venni. Mivel nálunk sem a Pálma gerle, sem a Gyöngyösnyakú gerlék (a 3 alfajt is értem a többesszám alatt) nem honosak, kicsi az esély arra, hogy két szökött (vagy erre "vándorló" példány éppen Budapesten állna párba egymással. Ha így is lenne, akkor a szülőket is meg kellett volna már találni. Vagy ha esetleg azok messzebb fészkelnek, akkor pedig a többi utódnak is lennie kell valahol. Ezek a gerlefélék elég szaporák. A képen lévő egyed úgy látom, már turbékol, ebből gondolom, hogy ivarérett. Mivel május van, így kizárt, hogy egy idei születésű egyed már ivarérett lenne, szerintem tavalyi, vagy korábbi lehet. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy hol volt eddig? Honnan jött ide? Miért nem vad?

 hibrid

(Fotók: Bereczki László, 2015.05.23., Bp. XVI. (Rákosszentmihály), Budapesti út 119.)

 

Szerintem egy tenyésztőtől lógott meg, vagy a tenyésztő engedte el. Kis hazánkban is egyre népszerűbbek az egzotikus gerlék, melyek közül az "igénytelenebbek", könnyen tarthatók, bárki számára gond nélkül beszerezhetőek. A Pálma gerléből is egyre több van, és a Gyöngyösnyakúak sem ritkák. Több tenyésztő kísérletezett hibridek továbbtenyésztésével (őszintén szólva én nem látom sok értelmét, 1-2 egyeddel nem érdemes munkába kezdeni, sokan közülük terméketlenek...).

Ahova pedig próbálok kilyukadni, hogy a legtöbben, akiket személyesen is ismerek, mind Kacagó gerlével (Str.risoria) próbálták párba tenni ezeket az egzotikus gerléket. Kacagó gerléből pedig rengeteg van az országban. Termékenyek, könnyen párba állnak, így idális alanyok az ilyen jellegű kísérletekhez.

Elkalandoztam, hiszen az eredeti kérdés az volt, hogy milyen hibrid is van a képen. El szeretném mondani, hogy nem vagyok "hibrid szaki", de kutattam egy kicsit a témában. :) Fényképről elég nehéz ezt megállapítani. Leginkább a hangja az, ami sokat segítene a meghatározásban. És ami nehezíti a dolgot, hogy még az azonos szülőktől származó hibridek sem egyformák. Szinte minden hibrid egyedi vonásokkal bír. Van azonban néhány fontosabb jellegzetesség, ami segíthet.

 

De nézzük a képet! Az evező tollai, a szárny él kékessége és a szárny többi részének színezete valóban Pálma gerlés. Azonban a gallérja (a pöttyök) nem elég kiterjedt, hogy Gyöngyösnyakú hibrid legyen. (szerintem)

A Vadgerlés hibridizációt én kizárnám. (Egyrészt védett, és aki tartja is, inkább párban, vagy ha keverik is, nem Pálmával). 

Kacagó X Vadgerle (Str. turtur) hibrid. A gallér mintázata teljesen eltérő.

 

Facebook-ról egy tenyésztői fotó

 

A Gyöngyösnyakú és alfajaival való hibridizációt is elvetném, a gallér miatt. Plusz, a szárny mintázata miatt. (úgy gondolom hiányzik ez a pikkelyesség)

 

 

Gyöngyösnyakú x Kacagó hibridek

 

http://www.internationaldovesociety.com/Seedeaterspics/AfricanSpecies/F1Hybrids/F1Lacenecks/WTLaceneckHybrid.jpg

 

http://www.internationaldovesociety.com/Seedeaterspics/AfricanSpecies/F1Hybrids/F1Lacenecks/F1maleneckback.jpg

 

​Az összes ilyen Gyöngyösnyakú hibridnek, amiről találtam fotót, ilyen széles a gallérja. 

Láttam belinkelve a fórumra egy képet Szenegál (Pálma) x Turtur hibrid néven, de én ugyenezt a képet máshol Szenegál x Gyöngyösnyakúként találtam meg. :) (természetesen most már nem találom a linket)

 

Fotó: Joaquim Antunes (Herdade do Freixo, Idanha-a-Nova, Tejo Internacional, Portugal, 2007.10.26.) https://www.flickr.com/photos/56541100@N00/1874762170

 

Amire én szavazok, az a Pálmagerle x Kacagó gerle hibrid. (esetleg HA valóban egy szökött Pálma gerle és egy vadon élő faj keresztezése, akkor pedig Balkáni gerle lehet. De a kérdés itt az, hogy a Balkáni miért nem fajtársat választott magának, hiszen van belőlük rengeteg.) 

Pálma x Kacagó hibridet több ismerősöm is "gyártott" már. Érdekes, hogy a Pálmának elől vannak a pöttyei, a Kacagónak pedig hátul a gallérja, mégis az összes látott fotón a hibridnek kacagós gallérja van, de szinte pöttyökből áll. 

 

 

Kacagó/Pálma hibrid X Pálma – F2 Vadas színű utódok, F2 tehát ők már második generáció, az eredeti F1-es hibrid Pálma párt kapott

http://www.internationaldovesociety.com/Seedeaterspics/AfricanSpecies/Senegal/TangSeng/TangSengBeginning.htm

 

Ezeken a képeken látszik, hogy a gallér mintázata is mennyire eltér az egyes egyedek között. 

 

Mandarin színű hibrid – Kacagó/Pálma hibrid tojó (F1)

Neki is gallérja van, elől a pöttyök pedig hiányoznak teljesen. Egy tenyésztő ismerősöm gerléje.

 

Jó lenne látni, hogy milyen a farok alatti mintázata. A Pálmának, és a Gyöngyösnyakúnak is elég jellegzetes, hosszú, keskeny farkuk van inkább, de ezek inkább hasonlítanak egymásra, a Kacagóé és a Balkánié pedig szintén hasonló egymással. 

 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spotted_Dove_(Streptopelia_chinensis)_‑_Flickr_‑_Lip_Kee_(1).jpg

 

 farok alatti minta

http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek/

Hein van Grouw – De Lachduif című könyve alapján

 

Az alábbi fotón egy szlovák tenyésztő madara látható, de a fiú, aki megvásárolta sem tudja, hogy pontosan milyen hibrid. (Pálma és Kacagó volt a tipp.) Nagyon nagy a hasonlóság az azonosítandó hibriddel.

 

 

Összességében, a praktikus dolgokat figyelembe véve, és az emberi beavatkozás lehetőségével számolva, plusz csak így fotóról és hang nélkül azt mondom, hogy Pálma x Kacagó."

 


 

Egy régebbi bejegyzés, ami az ÉRDEKESSÉGEK menüpontban szerepelt eddig

 

A hibridekről

 

Nem csak galambokkal (mint nálam az egri kék keringővel - lásd lentebb), hanem más gerle fajokkal is képes párba állni a Kacagó gerle, és utódokat létrehozni. Hibridejeik nagyon változatos megjelenésűek, némelyik képes tovább szaporodni, némelyik viszont steril lesz.

Jellegzetes a gallér megjelenése, alakja, esetleg a színezete. A hangjuk is érdekes, és különleges.

A hibridek tenyésztésével, és vissza keresztezésével lehet bizonyos színeket bevinni más gerle fajokba, ilyen például a narancs és mandarin pálma gerle, amint mandarin kacagó gerle x pálma gerle keresztezésével, majd az utódok pálmagerlével történő visszakeresztezésével hoztak létre.

kacagóxpálma hibrid

Ez a gerle jobbra, kacagó gerle és pálmagerle utóda, tojó. Még nem tudni, hogy képes e utódokat létrehozni.

 

(Frissítés: Az egyik tenyésztőnél, akihez került ez a hibrid, kacagóval volt párban, sorra produkálta a terméketlen tojásokat, majd egyszer megindult az embrió fejlődése a tojásban, de sajnos el is halt. Azóta nem tudok semmit a madárról.)

 

 

 

 

 

 

Turbó, a hibrid  (Winkler Attila tenyésztette, Puhl Dóra fotója.)

 


 

Az első és egyetlen saját hibridem

 

Kacagó gerle tojó x Egri kék keringő hím galamb utóda. 2008-ban történt, amikor néhány - tombolán nyert - egri kék keringőt a kacagókkal tartottam egy közös röpdében.

A fészek a földön volt, és a két szülő nagyon gondosan nevelte a kicsit.

 

kacagó x egri kék hibrid

kacagó x egri kék hibrid 2

 

Sajnos nem tudok róla bővebb információt, mert mielőtt ivarérett lett volna, egy ragadozó támadás során őt is elvesztettem. Testalkata jóval nagyobb, és erősebb volt, mint a kacagó; nem tudott kacagni és turbékolni; a színe a két szülő színének keveréke lett, viszont a gallérját örökölte a kacagótól.

A kis utód sok részben a kacagóra hasonlított, a csőre, a testalkata, a lába ... de sokmindent örökölt az egri kéktől is, a színe ilyen érdekes lett, valamint nem tudott kacagni és gerlésen turbékolni, és eléggé félős volt.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek/
A kis utód sok részben a kacagóra hasonlított, a csőre, a testalkata, a lába ... de sokmindent örökölt az egri kéktől is, a színe ilyen érdekes lett, valamint nem tudott kacagni és gerlésen turbékolni, és eléggé félős volt.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek/
A kis utód sok részben a kacagóra hasonlított, a csőre, a testalkata, a lába ... de sokmindent örökölt az egri kéktől is, a színe ilyen érdekes lett, valamint nem tudott kacagni és gerlésen turbékolni, és eléggé félős volt.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek/
A kis utód sok részben a kacagóra hasonlított, a csőre, a testalkata, a lába ... de sokmindent örökölt az egri kéktől is, a színe ilyen érdekes lett, valamint nem tudott kacagni és gerlésen turbékolni, és eléggé félős volt.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek/

 

Frissítés 2018 - Willy, a Mandarin színű kacagó/balkáni hibrid 

 

Nálunk a közelben nincsenek Balkáni gerlék, de nagyon szeretem a hangjukat. A nagyszüleimnél töltött nyarakra emlékeztet. Ezért szerettem volna egy Balkánit, a hangja miatt. Egy kedves ismerősöm (Kurucz Villmos) foglalkozik kacagókkal, és hibridekkel. Neki van egy hibrid párja, kacagó/balkáni hibrid mindkét szülő, és azt mondta az utódok általában mind balkánis hangon turbékolnak. 

2018 tavaszán kaptam tőle egy fiatal hímet, Mandarin színben. Gyönyörű, nagy testű, szép színezetű. Érdekes a kacagók mellett látnom, hogy méretileg mennyire nagyobb, viselkedésében mennyire más mint a Kacagók. Nagyon vad, bizalmatlan, minden kis zajra össze rezzen, hangot egyáltalán nem ad ki a jelenlétemben, azt is sokára sikerült elérnem, hogy ne vergődjön a rácsnak, ha meglát. 

Aztán hajnalonként furcsa hangra lettem figyelmes, de sajnos nem emlékeztetett a balkánis turbékolásra. 

 

tu - tuu , tu - tuu, tu-tuu - szerű hangot ad, tehát hiányzik egy ütem a klasszikus tu-tuu-tu, tu - tuu- tu dallamhoz

 

Kicsit csalódott vagyok, de ez van a hibridekkel, soha nem lehet megmondani, hogy milyen lesz megjelenésében, és milyen hangon fog megszólalni. Lehet, hogy a fészek testvére mind kivétel nélkül balkánisan turbékolnak, de pont ő az aki nem. 

 

UPDATE: 

 

Willyt egy másik ismerősömnek ajándékoztam, aki hibridekkel foglalkozik. Az egyik testvérét viszont Vili nekem adta, ugyanolyan színű, Mandarin ő is. Viszont a hangja már Balkánis. :) Nagyon örülök neki, szerencsére elég gyakran hallatja. Egyelőre külön van a gerléktől, nem mertem össze engedni őket, jóval nagyobb testméretű és agresszívebb is. A neve William lett. :)) Annyira szelíd, hogy hihetetlen. Egyáltalán nem fél tőlem, nem ugrál, nem veri össze magát a rácson. Kíváncsi, odajön a dróthoz, alig bírja kivárni, hogy megetessem. Nagyon szimpatikus kis hibrid. Állítólag ritka is, ami ennyire szelíd. 

 

 


 Copyright © Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet