MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Néhány gondolat a karantén fontosságáról

 

A Betegségek menüpontban megfogalmazott gondolataimat foglalom itt össze röviden. 

A díszgerlék nem repülnek szabadon, így annak az esélye, hogy kívülről összeszednek valamit, és beviszik az állományba nagyon kevés. Ilyen gond akkor lehet, ha új madarat hozunk a régiek közé. Az új madár tünetmentesen hordozhat olyan betegségeket, ami őt nem betegíti meg, de a mi állományunkra fertőző lehet.

 

Az új madarat mindig tegyük karanténba, elkülönítve a többiektől! (2 hét - 1hónap időtartamig)

 

Mit jelent pontosan a karantén? A karantén azt jelenti, hogy az új madarat teljesen elkülönítve az állományunktól külön helyiségben helyezzük el ideiglenesen (minimum 2 hétig). Az nem megfelelő, hogy külön ketrecet kap az új madár, de egy légtérben van az állománnyal, muszáj hogy külön helyiségben is legyen. Egy légtérben könnyen megfertőzheti az állományunkat, hiszen a megszáradt ürülékből keletkező por könnyen átszállhat másik ketrecbe is, nem beszélve a külső élősködőkről. Az igazán gondos és óvatos tenyésztők nem is mennek ugyanabban a ruházatban, cipőben a karanténozott madártól a saját állomány közé, és csakis megfelelő fertőtlenítés után érintkeznek a saját madaraikkal.

 

A karantén ideje alatt meg kell figyelni az új madár viselkedését, táplálkozási szokásait, ürülékét.  Kezeljük féreghajtóval, parazita ellenes szerrel, vitaminnal. A 2 hét - 1 hónap karantén után, ha semmilyen rendellenességet nem látunk, akkor engedjük a többiek közé.

 

Minden esetben alkalmazzunk karantént a saját madaraink védelme érdekében. Erre akkor is szükség van, ha a legjobb helyről szereztük be a madarunkat! Lehetséges, hogy egy madár immunis egy adott betegségre, mert ő abban a közegben nőtt fel, tünetmentes, de hordozza a kórokozókat, ami a mi madarainkra veszélyes lehet. Hiába szeretnénk rögtön az új madarat tenyésztésbe vonni, vagy gyönyörködni benne a többiek között, ajánlatos várni, hiszen ha netán történik valami baj, akkor azért csakis mi vagyunk a felelősek.

Mindig legyen kéznél karanténozásra alkalmas ketrec, féreghajtó és parazita ellenes szer, vitaminok. Fordítsunk több időt az új madár megfigyelésére.

Ahhoz, hogy a beteg madarat felismerjük, fontos tudni, hogy milyen egy egészséges madár.

 

Az egészséges madár élénk, érdeklődő, egyenletesen lélegzik, a tollát nem borzolja, rendesen eszik és iszik. Sokat mozog, repül, ideje nagy részét az ülőrúdon tölti. A tollazatát rendszeresen és alaposan ápolja. Nem váladékos az orra, szeme, a széklete megfelelő állagú, nem megy a hasa. Egészséges madarat - ami nem kifejezetten szelíd-, kézzel nem lehet könnyen elkapni. A tollászkodás fél egészség.

Ha rendszeresen, minden nap megfigyeljük a gerléinket, akkor a betegség tüneteit nagyon korán észre tudjuk venni.

 

A karantén ketrec:

Ez a kalit lehet kisebb, mint egy átlagos kalit, hiszen szerencsés esetben a gerle nem tölt itt sok időt. Ugyanazoka felszerelések legyenek benne, ami a rendes kalitban (ülőrudak, etető-itató edények, homok és fürdőtál). Tegyük nyugodt helyre, ahol a gerle megfelelő körülmények között ismerkedhet velünk, és az új környezetével. Figyeljünk arra hogy semmi ne zaklassa a gerlét (kutya vagy macska).

 

Saját tapasztalatom: Monoron vásároltam gerlét, amit karanténba is tettem. Lecsepegtettem élősködő elleni szerrel (Ivermectin), kapott vitamint (HemavitGold), és vártam. A tollazatát átvizsgálva harmadnap több külső élősködőt vettem észre rajta. Ha volt is az előző gazdájánál kezelve szegény madár, a petéket nem ölte meg a szer, amik már nálam keltek ki, ezért lett teli élősködővel a madár. Szerencsére nem tettem első nap a többiek közé, ez így időben kiderült. Lekezeltem még egyéb szerekkel (PiretMix) is, és 2 hét tünetmentesség után tettem csak a többiekhez. (két hét alatt kelnek ki ezek az állatkák)

 

A saját állomány védelme érdekében ajánlom mindenkinek a karantént!

 

Kis Klaudia

2012.augusztus 4.

 

VISSZA a Betegségek menüponthoz


Copyright - Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet