MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Néhány gondolat a karantén fontosságáról

 

A Betegségek menüpontban megfogalmazott gondolataimat foglalom itt össze röviden. 

A díszgerlék nem repülnek szabadon, így annak az esélye, hogy kívülről összeszednek valamit, és beviszik az állományba nagyon kevés. Ilyen gond akkor lehet, ha új madarat hozunk a régiek közé. Az új madár tünetmentesen hordozhat olyan betegségeket, ami őt nem betegíti meg, de a mi állományunkra fertőző lehet.

 

Az új madarat mindig tegyük karanténba, elkülönítve a többiektől! (2 hét - 1hónap időtartamig)

 

Mit jelent pontosan a karantén? A karantén azt jelenti, hogy az új madarat teljesen elkülönítve az állományunktól külön helyiségben helyezzük el ideiglenesen (minimum 2 hétig). Az nem megfelelő, hogy külön ketrecet kap az új madár, de egy légtérben van az állománnyal, muszáj hogy külön helyiségben is legyen. Egy légtérben könnyen megfertőzheti az állományunkat, hiszen a megszáradt ürülékből keletkező por könnyen átszállhat másik ketrecbe is, nem beszélve a külső élősködőkről. Az igazán gondos és óvatos tenyésztők nem is mennek ugyanabban a ruházatban, cipőben a karanténozott madártól a saját állomány közé, és csakis megfelelő fertőtlenítés után érintkeznek a saját madaraikkal.

 

A karantén ideje alatt meg kell figyelni az új madár viselkedését, táplálkozási szokásait, ürülékét.  Kezeljük féreghajtóval, parazita ellenes szerrel, vitaminnal. A 2 hét - 1 hónap karantén után, ha semmilyen rendellenességet nem látunk, akkor engedjük a többiek közé.

 

Minden esetben alkalmazzunk karantént a saját madaraink védelme érdekében. Erre akkor is szükség van, ha a legjobb helyről szereztük be a madarunkat! Lehetséges, hogy egy madár immunis egy adott betegségre, mert ő abban a közegben nőtt fel, tünetmentes, de hordozza a kórokozókat, ami a mi madarainkra veszélyes lehet. Hiába szeretnénk rögtön az új madarat tenyésztésbe vonni, vagy gyönyörködni benne a többiek között, ajánlatos várni, hiszen ha netán történik valami baj, akkor azért csakis mi vagyunk a felelősek.

Mindig legyen kéznél karanténozásra alkalmas ketrec, féreghajtó és parazita ellenes szer, vitaminok. Fordítsunk több időt az új madár megfigyelésére.

Ahhoz, hogy a beteg madarat felismerjük, fontos tudni, hogy milyen egy egészséges madár.

 

Az egészséges madár élénk, érdeklődő, egyenletesen lélegzik, a tollát nem borzolja, rendesen eszik és iszik. Sokat mozog, repül, ideje nagy részét az ülőrúdon tölti. A tollazatát rendszeresen és alaposan ápolja. Nem váladékos az orra, szeme, a széklete megfelelő állagú, nem megy a hasa. Egészséges madarat - ami nem kifejezetten szelíd-, kézzel nem lehet könnyen elkapni. A tollászkodás fél egészség.

Ha rendszeresen, minden nap megfigyeljük a gerléinket, akkor a betegség tüneteit nagyon korán észre tudjuk venni.

 

A karantén ketrec:

Ez a kalit lehet kisebb, mint egy átlagos kalit, hiszen szerencsés esetben a gerle nem tölt itt sok időt. Ugyanazoka felszerelések legyenek benne, ami a rendes kalitban (ülőrudak, etető-itató edények, homok és fürdőtál). Tegyük nyugodt helyre, ahol a gerle megfelelő körülmények között ismerkedhet velünk, és az új környezetével. Figyeljünk arra hogy semmi ne zaklassa a gerlét (kutya vagy macska).

 

Saját tapasztalatom: Monoron vásároltam gerlét, amit karanténba is tettem. Lecsepegtettem élősködő elleni szerrel (Ivermectin), kapott vitamint (HemavitGold), és vártam. A tollazatát átvizsgálva harmadnap több külső élősködőt vettem észre rajta. Ha volt is az előző gazdájánál kezelve szegény madár, a petéket nem ölte meg a szer, amik már nálam keltek ki, ezért lett teli élősködővel a madár. Szerencsére nem tettem első nap a többiek közé, ez így időben kiderült. Lekezeltem még egyéb szerekkel (PiretMix) is, és 2 hét tünetmentesség után tettem csak a többiekhez. (két hét alatt kelnek ki ezek az állatkák)

 

A saját állomány védelme érdekében ajánlom mindenkinek a karantént!

 

Kis Klaudia

2012.augusztus 4.

 

VISSZA a Betegségek menüponthoz


Copyright - Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet