MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Rövid általános leírás - A kacagó gerle standard (ADA fordítás) - Kiállítások - Börzék- Európai standard leírások


   Ezen az oldalon szeretném bemutatni, hogyan lehet a Kacagó gerléket kiállításra vinni, mi kell hozzá, hogyan zajlik egy ilyen esemény. A vásárokon, börzéken való gerle árusításnak is leírom a szabályait, valamint az általan lefordított amerikai Kacagó gerle standardet is bemutatom. És a hazai madarász egyesületek vázlatos felépítését is megpróbálom szemléltetni.

Csak az írásbeli engedélyemmel másolhatóak ezek az írások is! Köszönöm!

 

A kacagó gerle rövid, általános leírása

írta: Kis Klaudia

 

Kacagó gerleStreptopelia risoria (Streptopelia roseogrisea domestica)

Angol neve: ringneck dove, német neve: Lachtaube, holland neve: Lachduif.

 

Származása, eredeti élőhelye: Az Észak-afrikai kacagó gerlétől (Streptopelia roseogrisea) származik, nagyjából 2-3 ezer évvel ezelőtt háziasították. Eredeti hazája Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is. Természetes élőhelye a félsivatagos száraz bozótos és a szavanna.

 

Megjelenése: Testhossza:  25-30 centiméter; a tojó 160, a hím 180 gramm körüli. Jellegzetes vonásuk a hold alakú gallér a nyak körül. A vadas színű kacagó gerle pontosan ugyan olyan, mint az Észak-afrikai kacagó gerle. Ez a színváltozat a standard. A szárnyfedő-, hát- és farktollak barnásak; az evezők majdnem feketék, világos szegéllyel; a nyakon félhold alakú fekete gyűrű (gallér) látható, fehér szegéllyel. A két közép farktoll barnás, a többiek szürkések, az alsó oldaliak sötétszürkék, fehér szélekkel, a farok alatti tollak fehérek. A csőr alatt van egy nagyon halvány, majdnem fehér terület a torkon. A csőr feketés sötétszürke, a lábak pirosas lilák, a szem gesztenye piros/vörös szürkésfehér szemgyűrűvel. A hímek feje, nyaka és melle ametiszt vagy ibolyás rózsaszínes színezetű, a tojók ezeken a területeken kevésbé színesek, inkább barnább tónusúak. A lilás szín a has irányában halvány krémes szürkévé változik.

Napjainkban már 16 egyszerű színmutációja ismert, ezeknek pedig számos kombinációja.  A selyem, kontyos, és homlokrózsás tollváltozatok mellett ezek kombinációi is léteznek, a selyem-kontyos és a duplakontyos változat is.

Ismertebb színváltozatai: vadas, szőke, fehér, mandarin, elefántcsont, tarka, rózsás, kék, fagyos, fekete galléros fehér (ivoár), albínó és ezek kombinációi: barack, narancs, hamu, narancs- és ibolya nyakú, narancs- és mandarin gyöngyös, rózsaszín, narancs tarka, stb.

 

Hangja nagyon kellemes turbékolás és kacagás, melyeket a hím és a tojó egyaránt hallat. A nemeket viselkedés alapján különböztethetjük meg. Általában a hím gyakrabban turbékol és kacag, hangja erőteljesebb és hangosabb, mint a tojóé. A hím mellét kidüllesztve, hajlongva, lábaival topogva udvarol párjának, aki jóval csendesebb természetű.

Elhelyezése, gondozása: Megfelelő nagyságú helyet biztosítsunk számukra, inkább hosszút mint magasat. Páronkénti tartás lenne az ideális, de tágas röpdében több párt is össze lehet szoktatni. Védik a területüket, ezért költési időben agresszívek, előfordulhatnak verekedések. Több fészket ajánlott ilyenkor elhelyezni, hogy a párok tudjanak választani. Ágakkal berendezett helyen, az etető, itató edények és a fürdőtál a talajon legyen, mert szeretnek lent keresgélni. Egész évben a szabadban tarthatók, jól bírják a hideget. Az emberekkel szelíd, barátságos, kíváncsi madarak. Más fajokkal körültekintően tartsuk együtt, mert agresszíven viselkedhetnek, vagy pedig őket bánthatják.

Tápláléka: Alaptakarmányuk búza, köles, fekete napraforgó, kukorica, fénymag, repce, cirokmag. Kínálhatjuk zöldeleséggel (pl.: tyúkhúr), vagy lágyeleséggel (pl.: reszelt alma és répa, főtt tojás). Nagyon fontos hogy ásványi anyagok, és apró kavicsok mindig legyenek előttük.  Étrendjüket az ivóvízbe adott vitaminkészítménnyel is kiegészíthetjük.

Tenyésztése: Rendkívül szapora madarak, nagyon jól, és megbízhatóan költenek. Márciustól októberig 4-5 fészekaljat is felnevelhetnek (fűtött helyiségben télen is költenek). Éppen ezért ne hagyjuk, hogy túlszaporodjanak, csak annyi fiókát engedjünk, amennyit el tudunk helyezni. Az ivarérett példányok egymással veszekedhetnek, rivalizálnak.

A költőpár felváltva kotlik 2 hófehér tojáson. A fiókák a 14-15. napon bújnak ki. A szülők begytejjel etetik őket. Nagyon gyorsan fejlődnek, 14 naposan elhagyják a fészket, és 1 hónaposan már önállóan esznek, ezután ajánlott őket leválasztani. 2 hónaposan vedleni kezdenek, ezután alakul ki a végleges színezetük. Fél évesen fizikailag ivarérettek lesznek, de a párba állítással ajánlott várni 9-12 hónapos korukig. Megfelelő körülmények között kb. 15 - 20 évig élnek.

A fiókákat bármikor ellenőrizhetjük, gyűrűzhetjük nem jellemző, hogy a szülők otthagyják őket. Gyűrűzés a fióka fejlettségétől függően a 7-10. napon, a gyűrű átmérője 6,5 – 7 mm.

 


 

   Amíg nincs magyar standard, addig ezzel kell beérnünk Ez itt az amerikai standard a Vadas Kacagó gerlére. Viszont találtam több színmutációra és néhény kombinációra holland standardet, amit lefordítottam és ITT lehet elérni.

 

Az amerikai standard magyar fordítása

fordította: Kis Klaudia

 

A kacagó gerle standard (általános)

Az Amerikai Gerletartók Egyesülete (American Dove Association) által elfogadott

 

   Van néhány dolog, amit figyelembe kell venni a gerlék bírálatánál. A gerle lehet rendkívül szelíd. Az egyetlen védekezési eszköze, hogy próbál menekülni az elől, amit veszélyesnek tekint, és küzdeni fog azért, hogy megvalósítsa. Jól ismert tény, hogy a vad gerlék képesek azonnal sok tollat veszíteni, és megpróbálnak kicsúszni a foglyul ejtő kezéből, egy marék tollat hagyva neki hátra. Ez a háziasított gerlékkel is előfordulhat, függetlenül attól, hogy szelíd vagy sem. Tehát azt javasoljuk, ne tartsuk a gerlét a szükségesnél tovább kézben.

   Mindig lassan mozogjunk, amikor elkapjuk a madarat. Egy gyors mozdulat megzavarja az egész csoportot, és még nehezebbé válik kézbe venni őket. Ragyogó, élénk színű ruházat is hasonló hatást eredményez.

Ez a standard (szabvány) egy szempontot kínál, mintegy útmutatót, minden kacagó gerle (Str. risoria) bírálatához, de nem értelmezhető minden gerle fajra.

 standardKacagó gerle standard rajza (Rajzolta: Diane Jacky) 

 

Általános kondíció: A gerle természeténél fogva gyors repülő, nyugalmi állapotban egy ágon ül, vagy a talajon mozog. Alapvető követelmény, hogy lendületes mozgású, áramvonalas testfelépítésű és éber tekintetű legyen. Mindezeket sugározza a tartása és a teste. A tollazat egyenletesen sima és az egész testen szorosan testhez simuló (feszes) legyen. Az ujjak és a lábak tollatlanok, tiszták és a bőr fényes és ragyogóan mutat. Az egészséges madár soha nem gubbaszt, nem üldögél csukott szemmel és borzolt/kócos tollal. A test erős, határozott és tömör.

Testtartás: durván 45 fokos szöget zár be, ha a madár nyugodtan áll és nem guggol. Ebben a pozícióban a madár megközelítőleg 6 inch magas (15,24 cm) és 10-11 inch (25,4 – 27,94 cm) hosszú, a csőr hegyétől a farok végéig. A farok érintheti a bíráló ketrec ajtaját, de nem hajolhat meg.

Fej: Kicsit inkább hosszúkás, mint rövid, de nem lapos fejű, egy enyhe kerek görületet mutat. Kell lenni egy fokozatos törésnek a csőrnél és egy elegáns, kecses görbének a fej teteje felé, azután egy kecses görbe (ív) lefelé a nyak hátsó részén, végig kiálló tollak nélkül; kivéve a kontyos és a homlokrózsás változatoknál. A toroktól lefelé a hason át lennie kell egy enyhe, folytonos ívelésnek.

 

fejSzem: Többféle színű lehet, a madár meghatározó színe szerint. Például: a szőkének narancs a szeme, a fehérnek narancs piros árnyalattal, a tarkának fekete, gyakran bika szemnek nevezik. A vadas vöröses narancs szeme általában sötétebb, mint a szőkéé. A valódi albínónak rózsaszín a szeme. Minden kacagónak egy nagyon finom palaszínű szem hártyája (szemhéj?)  van. A szemek a fej középpontjához nagyon közel helyezkednek el.

 

 

 

(köszönet a fotóért Verbinyecz Robinak)

 

 

 

Csőr: Hosszúnak kell lennie, a rövid nemkívánatos, a színe a szemmel párosul. A szőkéknek nagyon sötét csőrük van, a vadasé majdnem fekete, a baracké világosabb és a fehérnek hús színezetű csőre van, amíg a tarkának világos színezetű sötét folttal a szélénél. Lehet egy nagyon kicsi bőrlebeny (dudor) a csőrön minden gerlénél.

Nyak: A rövidebb nyak kívánatosabb, mint a hosszú, vékony. A kinézete a testtől a fejig elvékonyodó rövid, de  simán ívelt görbében haladjon. A tarkón nem lehetnek fodros tollak. A kacagó gerlénél a nyaki gallérnak (gyűrűnek) a nyak 2/3-nál a szem alatt, a szemmel egy vonalban kell kezdődnie, majd folytatódnia körbe a nyak hátsó részén éppen a másik szemig. Minden színes gerlén ezt a gyűrűt fehér tollak vékony vonalának kell határolnia. Néhány fehér gerle is mutatja ennek a gyűrűnek a látszatát fehér tollakból, amik egy kissé eltérnek a szabályos mintázatú többi nyaki tolltól.   

Test: A test 10-11 inch (25,4 – 27,94 cm) hosszú általában a csőr hegyétől a farok végéig mért egyenes. A test hosszúkás hatású inkább, mint rövid. A test legszélesebb része az elülső szárny élen keresztül van, majd kecsesen elvékonyodik egy toll szélességig a farok irányában. Ne legyen kidudorodás a mellkas területén, sem rossz (hibás) toll. Az elülső szárnyél nem töri meg a test bármely részének egyenletes általános ívét. Általában a test jól tagolt és szépen áramvonalas, ami kellemes megjelenést okoz. A madár tollazata legyen hiánytalan, legyen mentes a férgektől, kosztól és tolltetvektől. A tollazat legyen feszes és szorosan a testhez simuló. Ügyelni kell a madár kézbe vételekor, hogy elkerüljük a toll kihullását és a károsodását. A tollazat színe legyen összhangban az elfogadott szabvánnyal.

Szárnyak: A szárnyak szorosan a testhez simulnak, fedőtollakkal jól átfedett a hát és nincs kiálló barkó, ami elrontaná a sima borítást a háton. A szárny, amikor ki van nyújtva nem szabad hogy hegyes legyen, hanem kissé legömbölyített a szélső végén. Amikor a testhez simul, a szárny csúcsa hozzávetőlegesen 2 inch (5,08 cm) távolságra van a farok végétől, és nem lóg alá. Teljes vedlés után legalább 10 evező tollnak kell lennie mindkét szárnyon.

 

lábLábak: A lábak rövidek és erősek, fényes pirosnak kell lenniük és mindenféle tolltól vagy láb atkák jelétől mentesnek. Amikor a madár nyugodtan áll, a lábait kissé előre kiterjeszti, így készen áll a felrepülésre. Oldalnézetből a lábaknak párhuzamosnak kell lenniük.

 

 

 

 

 

(köszönet a fotóért Verbinyecz Robinak)

 

 

 

Far: Majdnem egyenes, nincs púp, domborulat, ami elrontja a test egyenes vonalának kontúrját a nyakszirttől (tarkó) a farok végéig.

Farok: 12 erős tollból áll, 2-3 inch-el (5,08 – 7,62 cm) a szárny végeken túl nyúlik. A hasított (osztott) farok nem kívánatos.

 

Selyem tollú: A selyem tollú kacagó gerle teste ugyanolyan, mint a többi kacagó gerle teste, az egyetlen különbség a tollazat, és ezek a „barkók” elfogadhatóak. A selyem hatást az okozza, hogy a tollakon a zászlók belül összekapcsolódnak, de a külső részeken nem.

Homlokrózsás (orr kontyos): Az orr kontyos kacagó gerle teste arányos a standard kacagó gerléhez, kivéve a pamacsot (bojt, bóbita). A bóbitának közvetlenül a szemek között fent a koponya tetején kell kezdődnie. A bóbita tollainak a csőr irányában visszafelé kell nőniük. A pamacs legyen egységes, egyenletes és szimmetrikus az összes szögből (elölről, fentről és oldalról). Egy változat lehet, hogy a bóbita legördül a koponya elülső részén a csőr irányába a szemek között függőlegesen, legyezőszerűen szétterülhet. A bojt tollai leérhetnek a madár orráig. A bóbita tollainak hosszúsága 0,5 cm-től 1 cm-ig terjedhet.

Kontyos: A hátul kontyos kacagó gerle testének arányosnak kell lennie az összes többi területen a standard kacagó gerlével, kivéve a kontyot. A konty függőlegesen felemelkedik hátul a koponya mentén, a nyak hátsó részén kezdődik éppen a gallér fölött. Ott kezdődnek el a tollaknak fölfelé hajolni (görbülni, csavarodni) a fej irányába. A csavarodásnak vagy képződménynek folytatódni kell fölfelé a nyak hátsó részén egy töretlen (ép) vonalban a konty csúcsa felé a koponya hátsó részéig. A konty csúcsának a szem középpontjával kell egyvonalban lennie. A konty megjelenése legyen egyenletes, egységes és szimmetrikus minden szögből (elölről, fentről és oldalról). A konty tollai 0,5 - 1 cm-esek a koponya hátuljától.

 

   A kacagó gerle kiállításon a toll szerkezet mutációk csoportja (osztály) a következőkből áll: homlokrózsás (minden színben), kontyos kacagó gerle (minden színben). Továbbá selyem homlokrózsás (bármely színben), selyem kontyos (bármely színben) kacagók lesznek csoportosítva az összes többi selyemmel és egymás ellen bírálva.

 

A következő besorolást ajánlja az ADA minden kacagó gerlére iránymutatásként használva a gerlék bírálatához.

 

Vadas - Wild (52)

Fehér - White

Szőke - Fawn (55)

Barack - Peach (55)

Rózsás - Rosy (55)

Elefántcsont - Ivory (66)

Albínó - Albino (67)

Mandarin - Tangerine (86)

Narancs - Orange (86)

Fagyos rózsás - Roan (01)

 

Krém - Cream (‘86)

Bikaszemű fehér - Bull-eye White

Narancs gyöngyös - Orange Pearled (86)

Mandarin gyöngyös - Tangerine Pearled (86)

Szőke tarka - Fawn Pied (‘55)

Krém tarka - Cream Pied (86)

Vadas tarka - Wild Pied

Rózsás tarka – Rosy pied

Barack tarka - Peach Pied

 

Fagyos - Frosty (89)

Fehérhátú narancs - Orange White back (‘89)

Narancs tarka - Orange Pied (91)

Narancs chinmoy - Orange Chinmoy (91)

Hamu - Ash (92)

Sötét elefántcsont - Dark Ivory (93)

Rózsaszín - Pink (‘93)

Rózsaszín tarka - Pink Pied (93)

Rózsaszín gyöngyös - Pink Pearled (93)

 

Mandarin tarka - Tangerine Pied (94)

Világos fagyos - Lt. Frosty (89)

Narancs nyakú - Orange Neck (‘94)

Ibolya nyakú - Violet Neck (94)

Frosty Ash Pearled (93)

Fagyos jég - Frosty Ice (‘94)

Fehérhátú mandarin - Tangerine White back (95)

Sötét fagyos - Dk. Frosty (‘95)

Kajszi - Apricot (97)

Fagyos barack - Sunkist (02)

 

Valamennyi fent említett színváltozatban lehet homlokrózsás, kontyos, selyem homlokrózsás és selyem kontyos változat.

 

   Európában a kiállításokon a C.O.M besorolás szerint bírálják a kacagókat. A vad típus külön, és a mutációk is külön. A mutációkon belül vannak csoportok:

- mandarin

- szőke, rózsás, kék, fehérfejű (sötét elefántcsont)

- bikaszemű fehér, albínó, színzett fejű, krém-inó (fehér)

 

Európai standard leírások a különböző mutációkra és kombinációkra

 


   Nagyon nem voltam tisztában ezzel a témakörrel, ezért két személyt is felkértem, hogy segítsenek tisztába tenni a fejemben uralkodó káoszt. A magyarországi helyzetről, a szövetségek felépítéséről Küzmös Csabát kérdeztem. A kiállítások működési rendjének én néztem utána, és Csaba lektorálta az irományom. A kiállításra való felkészülésről, a teendőkről Puhl Dórát faggattam. Lentebb olvashatjátok, amiket megtudtam tőlük, és amikről én olvastam.

 

Kiállítások

 

   Előbb egy kicsit a szervezeti életről: Magyarországon, a nemzetközi mintához hasonlóan 2 irányvonal van a madarászatban. Az egyik országos szervezet a MGKSZ  (Magyar Galamb és Kisállattenyésztő Szövetség), a másik a MDOSZ (Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége). Az MGKSZ az EE-hez, azaz az Európai kisállattenyésztők szervezetéhez kapcsolódik, a MDOSZ pedig a COM-hoz, azaz az Ornitológiai Világszövetség tagja. Létezik még egy MDPOSZ nevű szövetség, a Magyarországi Díszmadárbarátok Pannónia Országos Szövetsége is, akik szintén az EE-hez csatlakoztak. Mindhárom szervezetnek vannak kisebb egyesületei országszerte.

   A MDOSZ fő profilja a kistestű madarak, papagájok, díszgalambok. Igaz, hogy az MGKSZ-nél is vannak díszgalambok, mégis úgy gondolom, hogy a kacagó gerlét inkább a díszmadarak közé kell besorolnunk. Mindhárom országos szervezet szokott kiállításokat rendezni, ahol kacagó gerlével is lehet nevezni. Azonban sajnos kisebb eltérések vannak az MGKSZ és a 2 díszmadaras egyesület között: nem egységesek a standardok és a bírálati módszerek sem. Valamint az egyesületi gyűrűkön szereplő adatok is eltérőek. (A díszmadaras egyesületek egyesületi száma H -val kezdődik, az MGKSZ-nél pedig B vagy V.)

 

   Lentebb egy MDOSZ kiállításra történő nevezés feltételeit, és a kacagó gerle besorolását írom le. De előbb néhány mondat általánosságban a kiállításokról.

 

   A madarak nevezhetőek egyéniben vagy kollekcióban (4 azonos nemű és fajtájú egyed). De létezik egy ún. páros kiállítás is, amikor egy párt - hímet és tojót - állítanak ki (adott faj azonos fajtáján belül). Ez  Magyarországon és a COM-nál sem elterjedt még, de Amerikában a kollekciónál is népszerűbb.

   Illetve lehet egyedeket nevezni úgynevezett bemutatóra  és tenyészszemlére is. A tenyész szemlén olyan egyedeket mutatnak be, amelyek nem felelnek meg a kiállítási feltételeknek, nincs zárt gyűrűjük, vagy idősebbek a megengedettnél, de a tulajdonos szeretné tudni a tenyész értéküket. Ide is csak kifogástalan egészségi állapotú egyedek nevezhetők! A bemutató lényege, hogy semmilyen speciális megkötést nem igényel (egyesületi gyűrűt, életkort), csak megfelelő egészségügyi állapotot. A szervezőktől függ, hogy ezeket az egyedeket is zsűrizik, bírálják-e vagy sem.

   A kiállításon a madarak elhelyezése egységes kalitokban vagy röpdékben történik, ugyanakkor néhol elfogadnak saját eszközöket is, ha azok megfelelő esztétikai állapotban vannak. A madarak ellátásáról a tulajdonosok gondoskodnak, vagy ha visznek magukkal eleséget, akkor az egyesület átvállalhatja ezt a feladatot.

Általában az egyesületek nem vállalnak felelősséget a madarak szökéséért, pusztulásáért, vagy megbetegedéséért, ezért mindenki csak saját felelősségre nevezzen be gerléket ilyen eseményre. A legfontosabb, legértékesebb madaraink esetében kétszer is gondoljuk át, hogy elvisszük-e őket ilyen eseményre. A legnagyobb gondosság mellett is történhetnek balesetek, vagy megbetegedések.

   (A cikk írása alatt felmerült bennem az a kérdés, hogy miért nem jó, ha a kiállítás januárban van például... ez azért nem éppen célszerű, mert sokan kint tartják télen is a kacagójukat, namost a januári fagyból 3 napra bevinni a gerlét egy fűtött helyiségbe, majd újra kitenni a minuszba nem éppen a legjobb szegény madárnak. Ezért az ilyen eseményre szánt madarakat előre úgy kell teleltetnünk, hogy ebből semmi bajuk ne származzon (fűtöt helyen). A kora őszi kiállításokkal pedig az a baj, hogy a madarak akkor kezdenek vedleni, a hiányos tollazat pedig nem esztétikus, az ilyen madár nem fog jó pontokat kapni. A tenyésztő célja tehát úgy időzíteni a madarak vedlését, csúcs formáját hogy a kiállításon tökéletes formában legyenek.)

A kiállításon a madarat csak egészségesen és tisztán lehet berakni a kiállítási kalitba. Tiszta lábbal, tollazattal, gyűrűvel.

 

Kacagó gerle besorolása: (a nevezési lapon ezt kell megjelölni) 

 

Szekció:

"O" szekció - galambok és gerlék (egzotikus galambok) (1-2 éves)

 

Osztályba sorolás nemzetségek alapján:

7 - 8. osztályba kiemelve a Kacagó gerle normál egyedei, valamint a mutációi tartoznak. (7.-kollekció, 8.-egyénileg nevezett madár)

(mutációk kategóriái: 1. mandarin, 2. szőke, rózsás, kék, fehérfejű 3. bikaszemű fehér, albínó, színezett fejű, krém-inó)

 

Kiállítási nevezési feltételek:

- zárt egyesületi gyűrű (tenyésztői szám = egyesületi szám + a tag sorszáma, kacagó gerlére 6,5 - 7 mm)

- egészségügyi papír (8/A állatorvosi igazolás)

- madár életkora megfelelő legyen (1-2 év)

- nevezési díj befizetése (ha van)

 

Hogyan zajlik egy kiállítás? Hogyan kell nevezni?

Először is az egyesület által kiírt nevezési felhíváson mindenki megtalálhatja a megfelelő információkat a nevezés feltételeiről, a helyszínről és időpontról. A megadott határidő lejárta előtt a nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetésével válik érvényessé a jelentkezés.

A nevezési felhívásban a kiállítás programja is szerepel, hogy melyik napon, hány óráig kell leadni a nevezett madarakat, illetve mikor lehet őket majd elvinni. A kiállítás ideje alatt a marakat a a ketrecekből szigorúan tilos kivenni! A bírálat időpontja is meg van adva, ez idő alatt kiállító nem lehet a teremben. A bírálat után a közönség számára is megtekinthető a kiállítás. A záró napon történik az oklevelek átadása, és a madarak kiadása is.

 

Kik a bírók, és mit vizsgálnak a bírálat során a gerlén?

A bírók magyarországi bírói engedéllyel rendelkező személyek, de ha lehetőség van rá, akkor COM nemzetközi bírókat is meghívnak az egyesületek. Minden bírált madárról bírálati lap készül, amit a kiállítás végén a kiállító tulajdonos kézhez kap. A bírálat során, ha a bíró olyan hibát észlel a madáron, a kiállításról kizárhatja (nem felel meg a standardnak stb.).

A bírók a következőket pontozzák:

szín és rajzolat - 40 pont

tartás - 10 pont

alak és nagyság - 10 pont

tollazat - 20 pont

kondíció - 10 pont

összbenyomás - 10 pont

teljes elérhető pontszám - 100 pont

A pontokat összeadják és a kapott számok szerint. A bírálati lapon a bírónak lehetősége van egyéb megjegyzést is leírni.

 

Az összpontszámok alapján a kiállított egyedek (egyéni) minősítése a következő: (A COM skálája szerint)

Kiváló             90-94 pont

Jó                    83-89 pont

Elfogadható      76-82 pont

Gyenge            69-75 pont

 

A kiállított madarak helyezése és díjazása:

A bírálatnál elért pontszámok határozzák meg a helyezéseket. Azonos pontszám esetén a bíró dönt. A helyezések:

I. helyezést ér el a kategória legmagasabb pontszámú madara, amennyiben legalább 89 pontot kapott.

II. helyezést ér el a második legtöbb pontszámot kapott madár.

III. helyezést ér el a harmadik legtöbb pontszámot kapott madár.

Tenyésztői díj, különdíj és közönség díj is adható, valamint minden nevező kap emléklapot.

A díjak átadása általában a kiállítás záró napján történik. A kiállítás lezárása után lehet kiadni a madarakat a kalitokból. A legtöbb kiállításon lehetőség van madarak eladására-vásárlására is.

 

   Létezik európai (holland) standard a színmutációkra, és néhány kombinációra. Ezeket lefordítottam, és ITT lehet elérni.

 


 

Előkészületek a kiállításra: A kiállításra már időben el kell kezdeni készülni.

 

1.       Hogyan készüljünk a kiállításra már az év elején? (költőpárok összeállítása, gyűrűzés stb.)

 

 

 

2.       Hol értesülhetünk kiállításról?

 

3.       Hogyan, mi alapján válasszunk ki egy egyedet a kiállításra? Mik a kizáró tényezők?

 

4.       Mikor kell elkezdeni a közvetlen előkészületeket? És hogyan, mivel? Hogy zajlik a madarak fürdetése, ápolása?

 

6.       Hogyan kell a kiállítás helyszínére szállítani a madarakat? Mi a legmegfelelőbb szállítási eszköz?

 

Magyarországon több településen is rendeznek díszmadár kiállítást minden évben. Az interneten tájékozódhatunk ezekről az eseményekről, letölthetjük a nevezési felhívást és a nevezési lapot is.

 

Kiállítások Magyarországon:

 • Délkelet magyarországi díszmadár minősítő kiállítás - Karcag
 • Pannónia Kupa - Budapest, Vajdahunyad vára
 • Győri, soproni, szombathelyi, móri, veszprémi, bácsalmási, kecskeméti, szegedi, csornai, nyíregyházi kiállítások rendszeresen vannak minden évben.

 


 

Börzék

 

Országszerte több településen rendszeresen tartanak kisállat börzét és vásárt. Az ilyen rendezvényeket vásártereken, vásárcsarnokokban rendezik meg, néha díszmadár vagy kisállat kiállításokhoz kapcsolódóan. Vannak belépős és ingyenesen látogatható vásárok is. 

Az egyik legnagyobb országos kisállat börze a MONOR-on megrendezett. Egy évben 6 alkalommal tartják, az MGKSZ szervezésében. Belépős.

A szentesi, kecskeméti, salgótarjáni, győri, csornai börzék is jelentősek.

Az ilyen börzéken tenyésztők (árusok) kínálják eladásra az állataikat. Mi szükséges ehhez?

- 8/A állatorvosi igazolás,

- helypénz kifizetése

- nyugta tömb (ha a tenyésztő nem akar bajba keveredni az adó hatóságnál)

 

Ha árulni vagy csak vásárolni szeretnénk, akkor is érdemes időben megérkezni az ilyen rendezvényekre, hiszen ha későn érünk oda, akkor árusként esetleg rosszabb hely jut már nekünk, vevőként pedig lemaradhatunk az érdekesebb állatokról.

A börzéken ki lehet fogni jó áron különlegességeket, ritkaságokat. Beszerezhetünk terményeket, feleszerelést, könyveket, tapasztalatot cserélhetünk más tenyésztőkkel, kapcsolatokat építhetünk, egyszóval megéri ellátogatni ilyen eseményre.

Azonban a börzén vásárolt madarakkal, állatokkal mindig vigyázzunk. Alaposan vegyük szemügyre a kiválasztott egyedet, hogy nem beteg-e, nem viselkedik-e furcsán, milyen a széklete, a tollazata, a szeme, vannak-e rajta élősködők. Ha tünetmentesnek látjuk, akkor is mindenképpen tartsuk be a 2 hetes karantén időszakot, mielőtt a saját állományunkba engedjük az új szerzeményt.

Megeshet az is, hogy nem olyan nemű madarat kapunk, amilyet szerettünk volna, esetleg kiselejtezett vagy idős madarat sóznak ránk ... ezekkel sajnos számolni kell! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy értünk az adott fajhoz, kérjük meg inkább egy hozzáértő ismerősünket hogy segítsen a választásban. Ha mégis becsapnak bennünket, sajnos a mérgelődésen és bosszankodáson kívül nem sokat tehetünk, ezt nevezik tanulópénznek, legközelebb majd jobban kell figyelni. Mindenki járt már így, nem kell ezen aggódni.

Ha viszont mi vagyunk az árusok, legyen bennünk annyi tisztesség, hogy nem csapjuk be a vásárlót. Ne vigyünk beteg madarat eladásra; ha nem tudjuk a nemét, akkor inkább mondjuk ezt meg, de ne csapjuk be az új tulajdonost. Adjunk szakszerű tanácsot.

Mindenkinek jó vásárt kívánok!

 

 


Copyright (Minden jog fenntartva!)

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet