MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: A Vadas kacagó gerle - Egyszerű mutációk - Kombinációk


 

A változatos Kacagó gerle

 

Sokan még mindig csak néhány alap színű Kacagó gerlét ismernek. Fehéret, barnát, szürkét vagy épp tarkát. Többen a Vadas színváltozatot sem (!) ismerik. Az 1950-es évekig csak 2 mutációja volt ismert a Kacagóknak, de később egyre többet és többet fedeztek fel, majd a tenyésztők keresztezték ezeket, amivel szinte megszámlálhatatlanul sok színkombinációt hoztak létre. Ezen az oldalon szeretném bemutatni, leírni az ismertebb színeket. 

 

A kiindulási pontunk a Vadas kacagó gerle.

 

A Vad típusú kacagó gerle színe szinte teljesen megegyezik a vadon élő ős – Streptopelia roseogrisea – színével. A Vadas kacagó gerle nem egy mutáció, ez az alap színváltozat, a normál szín, genetikailag a vad típus.

 

 Vadas hím

Vadas Kacagó gerle - részletes leírásért kattints a fotóra

 


 

EGYSZERŰ MUTÁCIÓK

 

A Vad alaktól eltérő megjelenést jelent. Ez lehet színezetbeli, vagy toll-szerkezetbeli eltérés. A Kacagó gerle Vad típusából genetikai mutálódással alakultak ki az egyszerű színmutációk (ebből 16 ismert jelenleg) és a toll szerkezet mutációk (ebből 3 ismert) . A mutációt egyetlen gén megváltozása okozza, ami kihat a gerle külső megjelenésére, ami így már eltér a Vad alaktól.

 egyszerű színmutációk

 

A montázsra kattintva részletes leírás következik mind a 16 egyszerű színmutációról és a 3 tollszerkezet mutációról is.

 


 

KOMBINÁCIÓK

 

A színkombináció azt jelenti, hogy legalább 2 mutáció keresztezésével már legalább 2 mutáns gén van az egyedben, amik együttesen módosítanak a gerle külsején. A kombinációk lehetnek EGYSZERŰ kombinációk (amikor 2 egyszerű mutáció kereszteződik) és TÖBBSZÖRÖS kombinációk (amikor 2-3-4-5 egyszerű mutáció kombinálódik). 

 

1. EGYSZERŰ kombinációk

Ezek az alap kombinációk, amik az egyszerű mutációk keresztezésével jönnek ki. Az egyszerű mutációknak vannak világosabb alakjaik, azaz a mutációk Szőke és Fehér kombinációi. Ezekről részletesebben lentebb. Addig a többi egyszerű kombináció.

 Egyszerű kombinációk - kattints a linkre 

 

a) Hígított (világosabb) alakok

Az egyszerű színmutációnak van egy világosabb (hígított), és egy extra világos (extrém hígított) változata. (Genetikailag ez a következőt jelenti: Minden mutációnak van egy háttere az ivari kromoszómán (Sötét, Szőke vagy Fehér). 14 egyszerű színmutáció van, amik ún. Sötét hátterűek, ezek sötét színek. Az ivari kromoszómán a Sötét (Vad) gén található. De ha az ivari kromoszómán a Szőke gén található, akkor a gerle megjelenése világosabb, hígítottabb a Sötét alakokhoz képest. Ha a gerle Fehér hátterű, akkor extrém hígított, szinte fehér a megjelenése. A lentebbi képen jól megfigyelhető az a világosodás. Ugyanígy van ez a többi mutációval is.

 

Mandarin - Narancs (Mandarin a Szőke háttéren) - Pink (Mandarin a Fehér háttéren)

 

Ezek az alakok tulajdonképpen egyszerű kombinációk, hiszen a Szőke és a Fehér is egy-egy egyszerű színmutáció.

 hígított alakok

 A Képre kattintva részletesebb leírást, képeket találsz a hígított és extrém hígított alakokról.

 

 

b) Tollváltozatok kombinációi

Egy gerlén egyszerre több toll mutáció is jelen lehet, és bármely színváltozaton megjelenhet. Pl. a selyem kontyos kacagó egy nagyon mutatós kombináció bármely színben.

Tollváltozat kombinációk

Selyem dupla kontyos kacagó gerle, a többi kombinációhoz kattints a képre.

 

 

2. TÖBBSZÖRÖS kombinációk

 Az alap kombinációkón túl vannak olyan színek, amelyekhez 3-4-5 mutáció is szükséges. ezekből mutatok néhányat a következő oldalon.

 

 Többszörös színkombinációk

 

 


Egy kis segítség a színváltozatok meghatározásához:

 

A színváltozat meghatározásánál amit vizsgálni kell a madáron:

 • a test, a farok, farok alatti csík, a szárny (evező tollak) és a fej színe;
 • a gallér színe (nyaki gyűrű);
 • a csőr színe;
 • a szem színe;
 • a láb és karmok színe.

kacagó fej részei

 

gerle testtájai

A kacagó gerle testtájai

[Diane Jacky 89 rajza alapján]

 

Első ránézésre meg lehet állapítani, hogy a gerle "Sötét", "Hígított" vagy "Extrém hígított" (fehéres) hátterű-e. Ha ebből a 3 kategóriából választunk, akkor már jócskán leszűkítettük a lehetséges színváltozatokat.

- A Sötét gerle jellemzői: sötét (fekete, sötét szürke) csőr, sötét szem (mélypiros), fekete vagy majdnem fekete gallér, fekete vagy majdnem fekete evező tollak, sötét test, farok és szárnyfedő tollak, sötét lila láb, fekete vagy majdnem fekete köröm

- A Hígított gerle jellemzői: minden jellemzője világosabb, mint a Sötétnél.

- Extrém hígított: a legtöbb ilyen gerle első ránézésre fehérnek tűnik, alaposabban megfigyelve, más fényviszonyok között lehet csak látni, hogy nem teljesen fehér, van néhány kivétel, amik valóban hófehérek.

 

Mi is az a farok alatti csík? KATT ide (Ehhez a gerlét a kezünkben a hátára kell fordítanunk, és kissé megbillenteni, hogy szétnyissa a farktollait. A farktollak alsó részét kell figyelni.)

 

A szem és a gallér színe is nemtől független. A szem színe a kikelést követően egészen a 4-5 hónapos korig változhat. Némely esetben nem elég a szem színét nézni, azt kell vizsgálni, hogy márványos, pettyezett-e a szivárványhártya. KATT ide a részletekért

 

Ugye milyen változatosak a kacagók? :) Sokan nem is gondolnák :)

 


Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 


 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet