MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

A színek kialakulása, felfedezése:

 

Ma már 16 szín- és 3 tollszerkezet mutációja ismert a Kacagó gerlének, valamint ezek kombinációi. A sok színkombinációt  mutációk keresztezésével, színtenyésztéssel érték el. Így alakultak ki a mai színváltozatok. De honnan is jöttek az újabbnál újabb mutációk?

(Wilmer J. Miller és Willard F. Hollander kutatók nyomán 1993.)

 

A Kacagó gerlét 2000 évvel ezelőtt vallási rituálékhoz használták, később lett belőlük házi kedvenc. 70 évvel ezelőttig (1940-es évek környéke) csak két színváltozat volt ismert: a Szőke és a Fehér. (Ezek az eredeti Vadas szín 2 világosabb mutációi, de a háziasítás során az eredeti szín teljesen eltűnt, a vad ős ismeretlen volt.)

 

szőke és fehér

Leggyakoribb színváltozat a Szőke és a Fehér volt (Németné Bea fotója)

 

1960 környékén azonban robbanásszerűen jelentek meg új színek. Semmi misztikum nem volt ebben, a gerletartók elkezdtek különleges mutációkat keresni, majd ezeket tovább szaporították, és más színekkel keresztezték.
(1951-ben W. J. Miller felfedezett egy hím gerlét, aminek selyem tollai voltak.)

 

Először is meg kell értenünk, hogy a világszerte ismert két szín (a Szőke és a Fehér) is egy-egy mutáció volt. Az eredeti Vadas színezet sokkal sötétebb, mint a Szőke. A Vad ős latinul a Streptopelia roseogrisea, Északkelet-afrikában és a Vörös tengernél él.  Több száz év alatt azonban fogságban inkább a világosabb mutációk terjedtek el, a sötétebb Vadas típus elveszett.  (Amerikába később importáltak vadon befogott Észak-afrikai kacagó gerlét, és keresztezték az ottani Szőke és Fehér kacagókkal, így lett elérhető újra a Vadas színváltozat.

 

A következő színváltozat a Barack (peach) volt, amit Ohio-ban fedeztek fel. Ez a színváltozat tényleg 2 mutáció kombinációjából született meg: a Szőke és egy új recesszív mutáció, amit Rózsásnak neveztek el.
Az Elefántcsontot (ivory) Olaszországban fedezték és nevezték el. Ugyanazt a recesszív mutációt később az USA-ban találták meg. (kicsit másképp néz ki az amerikai és más az európai) Ivory és Rózsás keresztezéséből lett a Krém szín.
A Tarka (pied) mutációt is az USA-ban fedezték fel, és keresztezték másokkal.
A Mandarin (tangerine) mutációt Ausztriában fedezték fel, és később importálták Amerikába. Ez volt az első domináns mutáció, amit a gerléknél megismertek. Keresztezve más szín típusokkal több új fontos variáció kialakult, mint a Pink (rózsaszín), Narancs vagy a Kajszi.
1973 környékén felfedeztek néhány Narancs színű gerlét Csehszlovákiában. 1981-ben vittek belőle Amerikába. Ott felfedezték, hogy a narancs, a szőke és egy új közepesen domináns mutáció a mandarin (tangerine) kombinációja. A homozigóta madarak világosabbak, mint a heterozigóták és gyakran gyöngyösödnek. Ekkor már több narancs és mandarin színű gerle volt az USA-ban. 
1988-ban Kansas-ban felfedeztek egy új domináns szín mutációt a Fagyost.  Mandarinnal keresztezve hozta a Hamu, és Rózsással a Roan (deres) színeket.


Tehát így lesznek az új színek: először valaki felfedez egy mutációt, és tovább tenyészti. Később keresztezi más  mutációkkal, hogy különböző színkombinációkat produkáljon.  Néhány kombináció attraktív és külön nevet is kap. Például, a Fehér és a Tarka együtt adja a Bikaszemű fehér, és a Fagyos a Mandarinnal produkálja a Hamu színt. Minden színt lehet kombinálni a selyem és a kontyos tollváltozattal is. De nem minden kombináció attraktív (megjelenő, feltűnő), vagy valós. Például az Albínóval kombinált összes színvariáció Albínónak néz ki.


Új szín változatokat Hollandiában Hein van Grouw fedezett fel, de ezeket 1998-ig még nem vitte be az USA-ba. 
A keresztezések gyakran érdekes genetikai példák. Olyan mutációkat is tanulmányoznak a tudósok, amik nem feltűnőek, de tudományosan érdekesek.

 

szín evolúció

(Forrás: www.ringneckdove.com)

 

Az ábrán látszik, hogy két különböző színből (egyszerű mutációból) hogyan hoztak létre egy színkombinációt. Pl.: A Pink = Tangerine + White ... azaz, a Rózsaszín a Mandarin és a Fehér kombinációja.

 

Persze a keresztezések néha nem olyan egyszerűek, hogy 2 különböző színű gerlét párba állítunk és kész is van. Néha a második és harmadik generációban jelenik csak meg a kívánt színváltozat. Előre meg kell tervezni hogy mit mivel kell párba állítani. Sok türelem, idő és hely kell a pontos munkához.

 

VISSZA

 


Copyright - Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet