MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: A kacagó gerle - származása - megjelenése - eredeti élőhelye - hangja - rokon fajok


 

Kacagó gerle (Streptopelia roseogrisea risoria - Streptopelia risoria - Streptopelia roseogrisea domestica)

 

A kacagó gerle a madarak osztályának galambalakúak rendjéhez, - ezen belül a galambfélék családjához - tartozik. Az egyik legelterjedtebb egzotikus galambféle a világon. Kedvelt hobbi madár, egyszerűen tartható és könnyen szaporodik, ezért gyakran találkozhatunk vele fogságban. Nagyon szelíd, barátságos madarak, a gondozójukat is felismerik, hangjuk kellemes, ezért minden korosztály számára ajánlom házi kedvencnek.

 

Fejlődésük röviden: A tojásból 14-16 nap költési idő után kel ki a magatehetetlen fióka, ám 2 hét múlva el is hagyja a fészket, és 1 hónaposan már önállóan eszik. 2 hónaposan kezd vedleni, ezután alakul ki a végleges színezete, nagyjából 5 hónapos korára. 6-8 hónapos korában ivaréretté válik (tenyésztésbe vételükkel várjunk 12 hónapos korukig), nagyon sokáig termékeny is marad. Megfelelő körülmények között kb. 15 - 20 évig él. (Feljegyeztek már 30 éves egyedeket is.)

 


 

1. Származása:

 

A mai kacagó gerléket (Streptopelia risoria) az Észak-afrikai kacagó gerlétől (Streptopelia roseogrisea) származtatják.

Egzotikus galambféle, hiszen nem őshonos faj hazánkban. Nem szabad összetéveszteni a nálunk is vadon élő Balkáni gerlével (Streptopelia decaocto). A származása körüli rejtélyekről lentebb olvashatsz bővebben.


A háziasított kacagó gerle teljes latin neve Streptopelia roseogrisea domestica. Ám manapság egyszerűen csak Streptopelia risoria –ként használják. A risoria a latin risoris=nevet szóból származik. Hein van Grouw szerint nem helyes, hogy egy vadon élő faj háziasított formája új, saját latin nevet kapjon, szerinte csak a domestica kifejezést kellett volna a Streptopelia roseogrisea után tenni.

(Az AviBase rendszertani besorolása alapján a risoria, a roseogrisea alfaja lett - ezért helyes a roseogrisea risoria elnezevés is.)

 

Kacagó gerle, néhány nyelven

  • Latin: Streptopelia roseogrisea domestica  vagy Streptopelia risoria
  • Angol: ringneck dove, barbary dove, white dove,
  • Német: Lachtaube, Hauslachtaube
  • Francia: Tourterelle rieuse
  • Holland: Lachduif
  • Olasz: Tortora domestica
  • Spanyol: tórtola de collar
  • Román: Turturele razatoare
  • Szlovák: hrdlička chichotavá
  • Orosz: Смеющаяся горлица
  • Török: kafes kumrusu
  • Lengyel: cukrówka
  • Svéd: Skrattduva

 

Tehát a háziasított Kacagó gerle a Str. risoria, a vadon élő ős a Str. roseogrisea.


 

2. Külső megjelenése:

 

   Figyelemreméltó hasonlatosság van a vadon élő és a háziasított Kacagó gerlék között. A test alakja ugyan némileg változott, - a több éves házasítás alatt - a vadon élő (Str.roseogrisea) felmenőihez képest, de a hangjuk változatlan. A háziasított Kacagó gerle azonban gyakrabban hallatja a hangját (főleg a tojók), és 2,5 - 5 cm-rel is hosszabb, mint a vadon élő.  Ez a különbség a hosszabb, de karcsúbb farok miatt van, és a gerle állása is kissé mélyebb, kevésbé egyenes. Természetesen a háziasított forma szelídebbé és bizalmasabbá vált, mint a vadon élő. Méretei:

 

str.roseogrisea

 • Testhossza:  25-30 cm,
 • szárnyfesztávolsága: 50 cm,
 • testtömege: a tojó 160 gramm körüli, a hím 180 gramm
 • szárnyhossza: 17 cm,
 • farkhossza 13 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Streptopelia roseogrisea a képen

 

A vadon élő Észak-afrikai kacagó gerle (Streptopelia roseogrisea) eredeti színezete:

színe izabellasárga, háta sötétebb, feje, torka és hasa világosabb; evezői feketések, gallérja fekete, szeme világosvörös, csőre fekete, lába karmarin piros.

 

Részletesebben kifejtve:

A szárny fedő-, hát- és faroktollak szürkésbarnák, a barna hangsúlyosabb. A szárnyak szürkés feketék, a szárnyak széleinél a barna világos szürkévé változik. A nyakon félhold alakú mély fekete gyűrű (gallér) látható, fehér szélekkel.
A fej, a nyak és a mell halvány szürke, halvány bíbor rózsaszínes fényű. Az a szín a has irányában halvány krémes szürkévé változik. A farok alatti tollak fehérek. Jól látható egy nagyon halvány, majdnem fehér terület a torkon, a csőr alatt.
A két közép farktoll barnás, mint a hát színe, a többiek szürkések, az alsó oldaliak sötét szürkék, fehér szélekkel. Mindkét külső faroktollban van fehér csík. A sötétszürke szín csak a belső oldalán van a tollnak.
Feketés, sötétszürke csőre van, sötétpiros lábai, szürkés fehér szem gyűrűje és karmarin piros szeme.

A különbség a hím és a tojó között minimális, a tojó egy kicsit barnább tónusú, különösen a fejen, nyakon és a mellen, kevesebb bíbor színnel. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, de nincs bíbor színük és hiányzik a fekete gallérjuk.

 

Az Észak-afrikai kacagó gerle eredeti színe előfordul a háziasított változatban is, ez a Vad alak. Egy kis különbség a kettő között, hogy egy kicsivel több rózsás szín, lilás árnyalat van a háziasított Vadas színű kacagó fején és mellén.

 

A származása körüli rejtélyek: 

 

   A vadon élő Kacagó gerléket 2-3 ezer évvel ezelőtt háziasították. Ekkoriban két, világosabb mutáció (színváltozat) terjedt el szerte a világon, ezeket tartották fogságban, ezeket tenyésztették. A Szőke (pasztell) és a Fehér (krém-inó) mutációk voltak ezek. Gyakorlatilag a Vadas színt, és ezzel a vad őst teljesen elfeledték.

(Ennek genetikai oka is van, ezek a mutációk recesszívek a Vadashoz képest, tehát két Szőke, vagy két Fehér gerle soha nem fog Vadas utódot produkálni, így egy idő után képtelenek voltak "visszahozni" a Vadas színt, mígnem el is feledték.)

A Streptopelia risoria-t 1758-ban írták le először. Korábban tévesen, 2 külön fajként azonosították ezt a két világos színváltozatot (Streptopelia alba volt a Fehér, Str. risoria a Szőke), nem is sejtették, hogy ez egy faj két színmutációja. Mikor erre rájöttek, elkezdték keresni az eredeti vad őst, de csak nehezen sikerült megtalálni.

A Streptopelia roseogrisea-t 1857-ben írták le először! 100 évvel később!

 

   A háziasított Kacagó gerlének (Str. risoria) mára már 16 színmutációja ismert, valamint 3 tollváltozata. Néhány ebből már régóta létezik, de a többség mindössze az elmúlt 60 év alatt alakult ki. (Erről részletesen a Színtenyésztés menüpontban olvashatsz). Ahogy ezt már említettem, a háziasítás során a 2 világosabb mutáció terjedt el, szinte az 1950-es évekig nem is ismertek más színváltozatot. Nehezen azonosították a vad őst, hiszen nem gondolták, hogy ez egy fajon belül 2 színmutáció. Az 1950-es évek elején vadon élő Észak-Afrikai kacagó gerléket (Str. roseogrisea) importáltak az USA-ba, és ezeket keresztezték az ottani Kacagó gerlékkel. Így ismét elérhető lett a Vadas szín, és egyre több színmutáció kezdett megjelenni.

 

Ezek az első között voltak, amik megjelentek: Mandarin (phaeo), Albínó, Elefántcsont (fehérfejű), Tarka, Rózsás (izabell), Fagyos stb. Majd a 90-es években megjelent még néhány Európában. A mutációk keresztezéséből pedig rengeteg színkombinációt kitenyésztettek már.

Létezik selyem tollú, kontyos, homlokrózsás (orrkontyos), és ezek kombinácójából dupla kontyos, és selyem dupla kontyos kacagó gerle is. Ezek bármelyik színváltozatban előfordulhatnak.

(Részletesebben a színekről a Színváltozatok 1-2 menüpontban olvashatsz)

http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok-2

 

   A kacagó gerle legjellemzőbb vonása a 4,7 mm-es hold alakú gallér (gyűrű) a nyak körül, ami lehet fekete, szürke, világos barna vagy fehér színű is (színváltozatok szerint változik, a nemektől függetlenül).

 

Itt látható néhány szín- és tollváltozat a saját madaraim közül:

 

Klaudia Kacagó Gerléi

 

A csőr, a szem (írisz) és a lábujjak és körmök színe is a színváltozatok alapján változik. Nemtől függetlenül.

 


 

3. Előfordulása:

 

Az Észak-Afrikai kacagó gerle (Str. roseogrisea) hazája Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is. (Szahara, Szenegál, Mauritius, Vörös tenger térsége, Etiópia, Szudán és Dél Egyiptom)

Természetes élőhelye főleg a kiaszott, sivatagszerű száraz steppevidék, ez az igazi hazája.

 

A háziasított kacagó gerle (Str. risoria) ma már az egész világon elterjedt, kedvelt hobbi madár.

 


 

4. Hangja:

 

Két eltérő hangot különböztethetünk meg:

1. Turbékolás

2. Kacagás

 

Turbékolás: 3 különböző módon turbékolhatnak. Ez a három típus majdnem egyforma, csak a tempóban és a hangerőben van különbség (és más-más szituációkban lehet hallani).

- alap-turbékolás (magaslati, ág turbékolás): ezt a hangot úgy lehetne leírni, mint egy hosszú cooc-r-r-r-r-oooo - hangot. Átlagos hossza 3 másodperc.
Ez a turbékolás főleg egy jel a riválisoknak, hogy a gerle felhívja a figyelmet a jelenlétére. Magányos madaraknak ez egy hívójel, hogy alkalmas partner kerestetik. Egyedül tartott madaraknál, legyen az hím vagy tojó ez a leggyakoribb hívójel. Pároknál főleg a hímek turbékolnak így.
Az alap-turbékolás többször megismétlődik rövid szünetekkel, és soha nincs egy bizonyos egyednek címezve. Éjszaka is hallható.

 

- udvarlási (bólogató, hajlongó) turbékolás: ez a turbékolás mindig együtt jár a hajlongással, bólogatással, amiről fel lehet ismerni. Mindig egy bizonyos egyed felé irányul. Nagyjából megegyezik az alap-turbékolással, csak itt gyorsabb az ismétlés, és rövidebbek a szünetek közötte.
A hajlongás: a fej és a test magasra van tartva, majd majd hirtelen addig hajol előre a madár, amíg a csőre meg nem érinti a talajt. A turbékolás szünetében a hím a lábaival a földön topog, vagy közelebb lép a tojóhoz.

A cooc – szótag akkor kezdődik, amikor a feje elkezd lefelé mozdulni ...
A r-r-r-r – szótagok alatt a test ismét emelkedni kezd ...
És kész is … néha hallani halk hangot, ahogy a madár újra levegőt vesz. És kezdődik elölről ... cooc ...

Ezt általában a hímek produkálják, de pár nélküli tojók is hallathatják. Azonban sosem párba állított tojók. Tojóknál agresszivitást is jelenthet (főleg csoportos tartás esetében). A hím udvarlási viselkedése részeként a turbékolással általában hajlongás, bólogatás, váltott lábbal egyhelyben toporgás is jár, ilyenkor a turbékolás gyorsabb ütemű, és magasabb hangszínű.

 

- fészekre hívó turbékolás : hasonlít az udvarlási turbékoláshoz, de sokkal lágyabb, kevésbé energikus, és sokkal szaggatottabb. Mindig szárny rezegtetés kíséri.  Mindkét nem turbékol így, de csak a potenciális fészek helynél. A hím sokkal többször turbékol így. Ilyenkor a fejét lefelé tartja, a farkát pedig fölfelé.  Amikor egy pár kiválaszt egy fészek helyet, akkor a tojó adja gyakrabban ezt a hangot. Pozitív befolyása van az ovulációra.

 

Kacagás: Izgalmi hangnak is nevezik. Teljesen eltérő a turbékolástól. Általában akkor kacagnak, ha izgatottak, meglátnak egy ellenfelet, vagy egy lehetséges partnert. Repülés közben sosem kacagnak. Mindkét nem tud kacagni. (Az évek alatt találkoztam olyan gerlékkel, amik másképp kacagtak, mint a többiek. Gyorsítottabban, pörgőbben, rövidebben, mint a megszokott. Általában Kék (kombináció, vagy hordozó) gerléknél fordul elő, valószínű valami régebbi hibridizáció eredményeként maradt meg, és terjed, ugyanis szépen öröklődik.)

 

Tehát a tojó és a hím is ad ki hangot. Mindketten kacagnak és turbékolnak is. Megfigyeléseim szerint a tojó ritkábban ad ki hangot, és a hangszíne is másabb, mint a hímeknek, valamint hosszabb szüneteket tart két ütem között. Összességében csendesebb.

 

Ezeken kívül még vannak egyéb, nem olyan jellegzetes hangok, mint például a veszélyt jelző hang, vagy a kapcsolattartó hang.

 

Az udvarlásról, a nemek megkülönböztetéséről, a fiókákról bővebben a Tenyésztés menüpontban olvashatsz.

http://kacagogerle.freewb.hu/tenyesztese

 

A kacagó gerle viselkedéséről pedig részletesebben a Viselkedése menüpontban, vagy itt a linkre kattintva. http://kacagogerle.freewb.hu/viselkedese

 


 

5. A kacagó gerle (Streptopelia risoria) rokon fajai:

 

Előtte egy kis rendszertan:

 

Madarak osztálya - Galambalakúak rendje - Galambfélék családja - Galambformák alcsaládja - Streptopelia nem (Ide összesen 20 faj tartozik, ebből 2 sajnos már kihalt.)

 

A háziasított kacagó gerlére leginkább hasonlító fajok:

Az ős: Észak-afrikai kacagó gerle (Streptopelia roseogrisea)

Balkáni gerle (Streptopelia decaocto) Wikipédia

Borvörös gerle

Pirosszemű gerle

 

A Streptopelia nembe tartozik még többek között a pálmagerle (Streptopelia senegalensis), a gyöngyösnyakú-, keleti-, gyászos-, rejtőző-, fehér szárnyú-, szigeti-, és a vadgerle is.

 

Forrásaim: John Pire, John Fowler, W.J. Miller, Hollander, Hein van Grouw, F. Gourvés  kutatók anyagai, honlapjuk a Linkek menüben elérhetőek

 


 Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet