MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Szaporodási viselkedések, fiatalok viselkedése, agresszív és egyéb viselkedések


 

Viselkedés


(Forrás: Hein van Grouw: Behaviour of the ringneck dove, Pigeons&Doves)


Egy gerletartónak fontos ismernie a legfontosabb viselkedésmintákat. Ha a normál viselkedést ismerjük, és értjük, akkor az abnormális viselkedést gyorsabban észrevesszük. A gerlék életében legfontosabb a szaporodási viselkedés.

 

SZAPORODÁSI VISELKEDÉSEK

 

1.Turbékolás

 

A gerlefélék három különböző módon turbékolhatnak. Néhány gerle fajnál ez a három típus majdnem egyforma, csak a tempóban és a hangerőben van különbség.  Így van ez a Kacagó gerlénél is. (De bizonyos fajoknál tiszta különbség van a 3 turbékolás között.)

Minden turbékolásnál lesz egy videó link, ahol meg is lehet hallgatni, nézni ezeket viselkedéseket.

 

A kacagók 3 féle turbékolása tempóban és hangerőben tér el egymástól, illetve más-más szituációban lehet ezeket hallani.

 

- általános / alap turbékolás (magaslati, ág turbékolás): ezt a hangot úgy lehetne leírni, mint egy hosszú        "cooc-r-r-r-r-oooo" - hangsor. Átlagos hossza 3 másodperc. Rövid szünetekkel többször egymás után megismétlődik.
   Ez a turbékolás főleg egy jel a riválisoknak, hogy a madár felhívja a figyelmet a jelenlétére. Magányos madaraknak ez egy hívójel, hogy alkalmas partner kerestetik. Egyedül tartott madaraknál, legyen az hím vagy tojó ez a leggyakoribb hívójel. Pároknál főleg a hímek turbékolnak így.
   Az alapvető turbékolás soha nincs egy bizonyos egyednek címezve.

 

általános turbékolás póz

általános turbékolás póz

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotó: Hein van Grouw balra, Kis Klaudia jobbra)

 

Ezen a rövid videón a hím gerlét kivettem a többiektől, aki azonnal elkezdett turbékolni ("én itt vagyok, ti hol vagytok?"

 

- udvarlási (bólogató, hajlongó) turbékolás: ez a turbékolás mindig együtt jár a hajlongással, bólogatással, amiről fel lehet ismerni. Mindig egy bizonyos egyed felé irányul (lehet az tojó, hím, fiatal egyed és akár más állatfaj is). Nagyjából megegyezik az alapvető turbékolással, csak itt gyorsabb az ismétlés, és rövidebbek a szünetek közötte.
A hajlongás: a fej és a test magasra van tartva, majd hirtelen addig hajol előre a madár, amíg a csőre meg nem érinti a talajt. A turbékolás szünetében a hím a lábaival a földön topog, vagy közelebb lép a tojóhoz.

hajlongás

 

A "cooc" – szótag akkor kezdődik, amikor a feje elkezd lefelé mozdulni ...

A "r-r-r-r" – szótagok alatt a test ismét emelkedni kezd ...
És kész is … néha hallani halk hangot, ahogy a madár újra levegőt vesz.

És kezdődik elölről ... "cooc" ...

 

 

 

 

 

Ezt általában a hímek produkálják, de ritkán pár nélküli tojók is hallathatják. Azonban sosem párba állított tojók. Tojóknál agresszivitást is jelenthet (főleg csoportos tartásnál).

Tojóknál agresszivitást is jelenthet (főleg csoportos tartás esetében). A hím udvarlási viselkedése részeként a turbékolással általában hajlongás, bólogatás, váltott lábbal egyhelyben toporgás is jár, ilyenkor a turbékolás gyorsabb ütemű, és magasabb hangszínű.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/kacago-gerle/
Tojóknál agresszivitást is jelenthet (főleg csoportos tartás esetében). A hím udvarlási viselkedése részeként a turbékolással általában hajlongás, bólogatás, váltott lábbal egyhelyben toporgás is jár, ilyenkor a turbékolás gyorsabb ütemű, és magasabb hangszínű.

Forrás: http://kacagogerle.freewb.hu/kacago-gerle/ 

 

 

 

 

(fotó jobbra: Hein van Grouw)

 

Az udvarlási viselkedés részeként a turbékolással hajlongás, bólogatás, váltott lábbal egyhelyben topogás is jár, ilyenkor a turbékolás gyorsabb ütemű, magasabb hangszínű.

 

udvarlás tojónak udvarló póz

Udvarló kacagó gerlék - balra Szilva Lajos fotója, jobbra saját képem

 

 

Selyem hímnek a másik madárházban lakó tojókat mutattam meg, teljesen izgalomba jött, nagy udvarlásba kezdett

 

 

Kék hím udvarol a párjának

Szőke fiatal hím udvarol

 

- fészekre hívó turbékolás (fészekre hívás): hasonlít az udvarlási turbékoláshoz, de sokkal lágyabb, kevésbé energikus, és sokkal szaggatottabb (nagyobbak benne a szünetek). Mindig szárny rezegtetés kíséri.  Mindkét nem turbékol így, de csak a potenciális fészek helynél. A hím sokkal többször turbékol ilyen formán. Ilyenkor a fejét lefelé tartja, a farkát pedig fölfelé.  Amikor egy pár kiválaszt egy fészek helyet, akkor a tojó adja gyakrabban ezt a hangot. Pozitív befolyása van az ovulációra.

fészek turbékolás (saját fotó)

 

2. Kacagás

 

   Izgalmi hangnak is nevezik. Jellegzetes a kacagó gerlénél. (Más gerle fajoknál is van ilyen jellegű hang, de fajonként eltérő.) A kacagó hang teljesen eltérő a turbékolástól. Általában akkor kacagnak, ha izgatottak, meglátnak egy ellenfelet, vagy egy lehetséges partnert. Mindkét nem tud kacagni. A kacagó gerle repülés közben sosem kacag.

A kacagás egy "hi-hi-hi" hangsorral írható le. (Néhány kacagó eltérően kacag a többiektől, főleg a Kék, és Kék tarka színváltozatokban)

 

Az előző videókon is lehett hallani kacagást, de most itt a gyorsítottan kacagó párom (udvarlás és kacagás):

 

3. Kölcsönös tollászkodás

 

   A párban tartott gerlék gyakran tollásszák egymást, különösen az arc, a nyak és a fej területén. Az itteni tollakat a gerlék nem érik el saját maguknak.  A kölcsönös tollászás szorosabbá teszi a köteléket a két partner között. A pszichológiai hatás még fontosabb, a cselekvés lehet rituális, és ilyenkor a tollászás művelete gyakran felületesebb, mint a valódi tollászáskor. (pl. párzás előtt)

kölcsönös tollászkodás

 kölcsönös tollászkodás

Tojó a hím fejét tollássza

 

4. Hamis tollászkodás


   A párosodást megelőző rituálé kezdeteként a hím elkezd hamisan tollászkodni. Mialatt a tojó mellett ül, megcsipkedi a saját váll tollait, azt tetteti, hogy tollászkodik. Időközben a tojót nézi, és néha félig kinyitja a csőrét. Ha a tojó belemegy a játékba, a csőrét a hím csőrébe helyezi, és elkezdődik az „enyelgés” – csőrözés.

 

5. Enyelgés, csőrözés (billing)

 

csőrözés   A hím a tojó csőrét a sajátjába teszi, és kétségtelenül etetni kezdi őt, mintha fióka lenne. Amikor ez egy rituálé, nem lehet tudni, hogy mennyi eleséget ad át valójában. A tojó eközben gyorsan rázogathatja a szárnyát, mint ahogy ezt a fiatal gerlék teszik. Az enyelgést a tojók és a hímek is elindíthatják. Első esetben a hím kezdi a hamis tollászkodással, a második esetben a tojó kezdi el a hím nyakán és fején lévő tollakat tollászni.

 

 

(köszönet a fotóért Némethné Beának)

 

 

6. Párzás

 

párzás   A csőrözés után, ami többször is megismétlődhet, a tojó felveszi a párzó pozíciót. Leguggol, lentebb hajtja a fejét, megemeli a vállait, ami a hím lábait fogja támasztani.

Amikor a tojó felvette ezt a lekuporodós pózt, a hím nem hezitál sokáig, és rárepül, majd a farkát a tojó farka alá görbíti a párosodáshoz.

Az egyensúlyát úgy tartja fenn, hogy közben a szárnyával csapkod. A párzás 5-10 másodpercig tart. Normál esetben a párzást mindig kacagás követi, mindkettejük részéről.

   Ha a hím túl erőszakos volt, és úgymond erőszakosan párosodott a tojóval, vagy az egyik riválissal, akkor csak ő kacag, a másik fél nem. Csak akkor kacagnak mindketten a dolog végeztével, ha szabályos párzás történt.

 

 

(köszönet a fotóért Némethné Beának)

 

7. Fitogtató/bemutató repülés


   Sok madár fajnak van területe/territóriuma, amit másoktól megvéd, különösen a párzási időszakban. A turbékolásukkal a gerlék megmutatják a jelenlétüket, hogy ott vannak az adott területen. Emellett a legtöbb faj használ/alkalmaz egy speciális fenyegetés- vagy udvarlási repülést. Ezt a repülést egyébként csak a hímek csinálják, leginkább azért, hogy hatással legyenek a riválisokra, és ritkán hogy udvaroljanak a tojónak. Jól ismert példája ennek a repülésnek, amit a Balkáni gerléknél láthatunk, neki is van ilyen hatásos bemutató repülése. Egy magas ponton ülve, a hím szárny csattogtatva magasra emelkedik, aztán szélesre tárt szárnyakkal és farokkal lefelé siklik, gyakran félkörben, vissza az eredeti kiinduló ponthoz.

Ezt a repülést nem láthatjuk a fogságban tartott madaraknál, mert nincs rá elég hely. De tudjuk, hogy a kacagó gerle a szabadban úgy használja ezt a repülést, mint az őse, az Észak-afrikai kacagó gerle. Az ő bemutató repülésük hasonlít a Balkáni gerle repüléséhez.

 

8. Fészek építés

fészek építés   Mindkét nem, - de a hím gyakrabban -, sétál a talajon és fészek anyagnak való dolgokat gyűjtöget, ami lehet kis ágacska vagy toll is. Felveszi őket a csőrével, megrázogatja, hogy alkalmasak-e vagy csak hulladék. Az ágacskát elszállítja a fészekbe, egyszerre csak egyet. A fészek szélére teszi, a partner közelébe.

A tojó építi a fészket azokból az anyagokból, amiket a hím szedegetett össze. Ám a szerepek megfordítása előfordul bizonyos mértékben. Gyakran a partner a csőrével megfogja az ágat mielőtt a fészekbe kerül, ami egy rövid huzakodást eredményez.

 

(saját fotó)

Fészek anyagot adok a hím csőrébe, aki azonnal viszi is a párjának

 

9. Tojásrakás


   A tojásrakás alatt a tojó áll, és lassan emelkedik előre. A farkát vízszintesen tartja. Fél perccel a tojás leesése előtt úgy tűnik, mintha erőlködne. A szemei csukva lehetnek. Amikor a tojás leesik, a fejét és a nyakát fölfelé mozdítja. Közvetlenül a tojásrakás után alacsonyabbra ereszkedik a normális vízszintes helyzetbe. 5-10 percet pihen a tojás fölött a madár, mielőtt elhagyja a fészket, vagy megkezdi a kotlást, ha már megvan a másik tojás is. Általában a tojó az első tojást délután, a másodikat 42 órával később rakja le.

 

10. Kotlás

kotlás    Mindkét szülő felváltva kotlik. A szülő a tojások fölé kuporodik, ha szükséges a megfelelő pozícióba gurítja őket a csőre és a lába segítségével. Aztán a hasi tollait - ami a csupasz bőrt leplezi - meglazítja, azután ráül a tojásokra. A hím gerle 6-10 órát ül a tojásokon a nap közepén, normál esetben reggeltől délutánig. A többi időben a tojó kotlik.

A kotlás ideje 14 nap. A kikelés pillanatában gyakran mindkét szülő a fészekben van. Ha valamilyen okból a hím nem tud a fészken ülni napközben, a tojó magára vállalja. Bár a hím általában sosem kotlik éjszaka. (Mikor 2 hímem volt párban, az egyik bevállalta az éjszakai kotlást. Ugyanakkor normál pároknál valóban nem tapasztaltam hasonlót.)

 

 

(köszönet a fotóért Verbinyecz Róbertnek)

11. Ürülék visszatartás


   A költési idő alatt, a kotló madár mindaddig visszatartja az ürülékét, amíg a fészken van. Amikor elhagyja a fészket, egy viszonylag hatalmas rakást pottyant.


12. Rejtőzés


   Amikor egy fészkelő madár megijed, vagy veszélyben érzi magát, olyan kicsire húzza össze magát, amilyen kicsire csak tudja. A fejét behúzza, rálapul a fészekre ahogy csak tud, a tollai szilárdan állnak (a testre simulva). Ez egy alternatívája a harcolsz vagy repülsz állásnak, és minden kotló madárra jellemző, ha veszélyben érzi magát.

 

13. Megszabadulás a tojáshéjtól

 

   Miután a kis gerle előbukkan a tojásból, az egyik szülő eltávolítja a két tojáshéjat. Egyszerre egyet felvesz a csőrével és egy bizonyos távolságra repül a fészektől, mielőtt eldobja. Ez a ragadozók megtévesztése miatt van. A ketrecben tartott gerlék nem tudnak messzire repülni a fészektől, lehet látni amint egy ideig a hálóhelyen üldögélnek az üres tojáshéjakkal a csőrükben, mielőtt eldobják azokat. 

 tojás héj a csőrben

(köszönet a képekért Szilva Lajosnak)

 

 

14. Felöklendező etetés

 

etetés   Mindkét szülő eteti a kicsiket úgy, hogy egyik vagy mindkét fióka csőrét a saját csőrébe veszi. Ezután lentebb engedi a fejét, mialatt a begyéből a torkába pumpálja az ételt, ahol a kicsik meg tudják enni. Ez a szárnyak és a begy erőszakos rázogatásával jár.

Legtöbb esetben a kicsik indítják be: a fejüket ingatják, billegetik, ahogy keresik a felnőtt csőrét. De különösen az újszülötteknél a szülők keresik a kicsik csőrét. A kicsiket nagyon finoman birizgálva vagy tollászva ösztönzik a csőr keresésére. Ezalatt a szülő feje alacsonyan van, és a csőre félig nyitva. Az idősebb fiókáknál a szülők először turbékolnak, ahogy a fészekre értek. Ha a kicsik nem reagálnak azonnal, a turbékolás beindítja a kérő-kolduló  viselkedést.

 

 

(köszönet a fotóért Nagy Sándornak)

 

etetés

(köszönet a fotóért Ponténé Köteles Gyöngyinek)

 

Kedvenc párom 2 fiókáját eteti

Etetés a kezemen

 

FIATALOK VISELKEDÉSE

 

1.Megragadás/kapaszkodás

   Az újszülött fiókák a fészek ágacskáit vagy a szüleik lábujjait megfogják a lábukkal, és azon szilárdan kapaszkodnak, ha valami megzavarja őket, vagy etetéskor így nem tudnak kiesni. Ez a viselkedés addig tart, amíg a tollatlan fióka majdnem teljesen kitollasodik és kirepül. (kb. 2 hét) A néha energikus etetéskor, mialatt nyújtózkodnak ez egy szilárd kapaszkodó nekik.

A kapaszkodás azért is kell, hogy a fióka lába ne csússzon szét, ahogy növekszik a súlya. Ezét kellenek a fészekbe ágacskák, vastag fűszálak.


2.Fej ingatás

   A nagyon fiatal kicsik, amikor élelem után keresnek rázhatják vagy csóválhatják a fejüket. A szülő ezután a kicsi csőrét a sajátjába veszi, és megeteti. Ez a viselkedés gyorsan eltűnik, ahogy a kicsik egyre idősebbek lesznek. Kis korban ez indítja be a szülő részéről az etetést.


3.Peep hang (vinnyogó)

   Kétségtelenül akkor, amikor éhesek, a fiatalok egy hosszú, halk  „peep” hangot adnak ki. Az idősebb fiókáknál többször ismétlődhet. Általában együtt jár a szárny rázogatással, és a csőr kereséssel.


4.Szárny rázogatás

   Együtt a „peep” hanggal és a csőr kereséssel, a szárny rázogatás is az élelem követelés (könyörgés, koldulás) mozzanata. A fiatalok a szárnyukat gyorsan rázhatják, talán 2-4 rázás is lehet másodpercenként, néhány másodperc időtartamig. Egyre inkább megnyilvánul a kikelést követő első hét után, de még a 4-5 hetes fiatalok is csinálják.


5.Csőr keresés


6.Fészek tisztítás

   Amikor a fiókák egy hetesek lesznek, elkezdenek a fészken kívülre pottyantani. A hátsó felüket a fészek széle felé irányítják, anélkül, hogy a fészek tálat elhagynák. Ezzel a módszerrel tartják magukat és a fészket tisztán. Ezért nem alkalmas például zárt fészek, odu a gerléknek, valamint nagyon magas falú fészek sem. A fészket ígyis rendszeresen tisztogatni kell, nehogy egy kis darab ürülék a kicsire száradjon, és ne tudjon emiatt pottyantani. Ez a halálához is vezethet.

 

7.Csőr csattogtatás

   A fiatalok – ahogy az idősebbek is – csattoghatnak vagy oda kaphatnak a csőrükkel egy vagy több alkalommal, ha egy ismeretlen tárgy túl közel kerül, vagy ha egy hirtelen mozdulat történik. Majdnem mindig a harcolsz vagy menekülsz testtartás kíséri.

 

EGYÉB VISELKEDÉSEK

 

1. Támadó testtartás

   Támadás előtt először támadó testtartást vesznek föl. A fejüket alacsonyan és vízszintesen tartják, közel húzva a testhez. A fartő közeli tollakat felborzolják, a pupilla összeszűkülhet és kitágulhat. A tényleges támadás még megelőzhető, de ez az ellenfél reakciójától függ. A tényleges támadást mindig megelőzi egy „kihívó hang”, mialatt gyorsan az ellenfélre ugrik, vagy rárohan. Ez a hang a jól ismert kacagás, bár a hangsor kissé felemelkedhet és rövidülhet, vagy a hangnem magasabbra változhat, más kombináció ritkább. A magasabb hang a hangsúlyos. A kihívó hangot a hímek adják, gyakran ez a rávezető az udvarlási turbékolásra, ha az „ellenfél” egy tojó, vagy a harcolsz vagy menekülsz testtartásra, ha az ellenfél egy hím.


2. Harc

   Két féle módon lehet verekedni: csipkedéssel vagy szárny ütögetéssel (boxolás). A csipkedés többnyire az ellenfél fejére, nyakára és vállaira irányul. A szárny boxolás is ugyanazokra a testrészekre. Az igazán agresszív verekedésben a támadó megpróbál az ellenfél hátára állni. A harcot időszakosan a kihívó hanggal kísérik. Mivel a gerléknek és a galamboknak nincsenek veszélyes fegyvereik (hegyes csőr és karom), amivel könnyen megölhetik a riválist, ezért nem ismerik az alázatos viselkedést, mint a legtöbb ragadozó. Gondoljunk arra, amikor a kutya a hátára fekszik, amivel behódol, és ezzel a viselkedéssel a harcnak vége. A gerléknél és a galamboknál csak egy módja van, hogy véget érjen a verekedés, ha menekülnek.

A támadó agressziója csökken, azáltal, hogy elkerül az útjából a másik fél. Bár a ketrecben a gerle nem tud messzire menekülni, és ezért kényszerből túl közel kell maradnia a támadójához, így megtörténhet, hogy a támadó kergetni kezdi és megcsipkedi a riválisát. Sérülés és néha halál is lehetséges. Ezért szükséges több pár együtt tartásakor nagy hely nekik.

 

 verekedés

hátra felugrás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kacagó gerle hímek harcolnak (saját fotó)

 

Harc a fészekért


3. Óvatos, éber testtartás

éber   A gerlét megijesztheti egy (lehetséges) ellenség megjelenése: ragadozó madár vagy macska, de egy ismeretlen mozgó tárgy is.

A rikító színek, mint a piros okozhat stresszt és félelmet. A test kiegyenesedik, a láb egyenesen, a farok lefelé irányul, a nyak nyújtva és a pedig fejét magasra tartja. Készenlétben áll.

A tollazat szorosan a testre simul. Néha riadó hangjelzés is kíséri. Ez egy rövid, halk hang, egyfajta hümmögésnek hangzik.

 

 

(saját fotó)


4. Menekülés

   A kacagó gerlének a ketrecben egyáltalán nincs, vagy nagyon kicsi helye van elrepülni/tova repülni, így főleg csak a menekülés marad. Bár, igazi pánikhelyzetben, a madár megpróbál megszökni, és a ketrec rácsának repül. Egészen addig csinálja, amíg az ijesztő objektum el nem tűnik, vagy amíg a madár ki nem merül. Ez a repülési kísérlet kihullott tollakat, és sérüléseket eredményezhet, zúzódásokat vagy csonttörést.


5. Szárny felemelés

fióka szárny felemelése   Amikor meg vannak rémülve, a gerlék ellenállhatnak, hárítanak: egyik vagy mindkét szárnyukat függőlegesen fölemelik a testük fölé, a farkuk széttárva, a tollaik felborzolva vannak.

Néha ellentámadást indíthatnak, de legtöbbször menekülnek – elrepülnek vagy elfutnak a támadótól.

 

Még a fészekben lakó fiókákra jellemző.

 

 

 

 

 

 

(köszönet a fotóért Puhl Dórának)

 

6. Fürdőzés

 

Kétféleképpen tudnak fürödni: esőben, vagy alacsony vízben (egy vízzel teli tálban).

fürdés tálban  

Az első esetben, egy enyhe esőzés kezdetekor ugyanúgy reagálnak, mint napozáskor: a test egyik oldalára dőlnek, felemelt, széttárt szárnnyal. Ellentétben a napozással, itt minden tollukat felborzolják.Időről időre váltogatják a szárnyaikat, hogy a test mindkét oldala vizes legyen.

   Ha egy tálban fürdőznek, először a csőrüket belemártják a vízbe néhányszor. Azután felborzolt tollakkal a vízbe ülnek, a szárnyukkal csapkodnak, így a víz teljesen a tollazatba permeteződik, majd ezt egy rövid szünet követi. Gyakran a szünetben a szárnyukat függőlegesen fölfelé tartják. Ez a rituálé, - a fej mártogatás és szárnycsapkodás, és amit rövid szünet követ - , többször megismétlődik, mielőtt a madár elhagyja a fürdőző helyet. A fürdés után a gerle hagyja megszáradni a tollait, majd tollászkodik. Néhány gerle fajnál ismert, hogy por fürdővel tartják rendben a tollazatukat.

 

 

 

(köszönet a fotóért Verbinyecz Róbertnek)

 

 

Fiatal gerlék pancsolnak


7. Napozás

 

   Majdnem minden gerle és galamb imád napozni. Fontos D-vitamin forrás, vagy hasznos lehet a kistestű fajoknál fenntartani a megfelelő hőmérsékletet.

A testtartásuk amikor élvezik a napfényt nagyon hasonlít arra, amikor fürdőt vesznek az esőben. Ha látják vagy érzik a közvetlen napfényt, széttárják a farkukat, a testük egyik oldalára dőlnek és az egyik szárnyukat is kitárják.

Amíg napoznak a kitárt szárnyukat felemelhetik, vagy letehetik a földre.

napozás

napozó kacagó gerle

 

 

 

 

 

  

 

 

Kezemen napozó fiatal gerléim

 

8. Pihenés

 

   Napközben a gerle általában üldögél, speciális cselekvés nélkül. A tollak némiképp lazák, a szemek néha csukva vannak, bár minden mozdulatot vagy idegen zajt észrevesznek. Másik módja a pihenésnek, ha egyik (vagy mindkét) szárnyára részben ráhelyezkedik. A szárnyak a test alá vannak hajtva, mielőtt a madár lefekszik (leül).

 pihenő kacagó gerle

Pihenő kacagó gerlém

 
9. Nyújtózás

 

nyújtózás    A pihenés vagy tollászkodás után történik. Gyakran követi ásítás: először a nyak nyújtózik, majd néhányszor tágra nyílik a csőr.

Két féle nyújtózkodás van, a hát és a láb nyújtózás. Legtöbbször az egyik követi a másikat. A hát nyújtózás – a szárnyak a testhez képest függőlegesen a hát fölé emelkednek, de nincsenek kitárva. A farok és a fej lefelé irányul. A láb nyújtóztatás – a gerle az egyik lábát hátra nyújtóztatja, a farkát szétterjeszti, az egyik szárnyát is  (ugyanazon az oldalon) szétterjeszti és kinyújtja abba az irányba, amerre a láb nyújtózik.

 

 

 

 

nyújtózás szárnyát nyújtó kacagó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyújtózó kacagó gerlék - saját képeim


10. Tollászkodás

 

   A kacagó gerle a nap jó részét tisztálkodással és tollászkodással tölti. A tollait és annak részeit (zászlók) a csőrével elrendezgeti, minden egyes tollon egymás után áthalad vele. A farktő mirigyet (vagy olaj mirigy) csak szertartásosan használják, már nincs funkciója. A kacagó gerléknél a toll por gondoskodik a tollak tisztaságáról, és tartja őket vízállóan. Ezt a port speciális porzó pehelytollak termelik a madár oldalain és a szárnyak alatt.

 

tollászkodás

Saját képeim

tollászkodó kacagó gerle

 

gerle csapat tollászkodik

Gerléim tollászkodnak


11. Vakarózás

   A madarak a fejüket és a nyakukat saját csőrükkel nem érik el. Ha tisztítani kell, vagy ha viszket ez a rész, a lábujjukkal kell megvakarniuk.  De a lábukat nem emelik át a szárnyuk fölött, mint ahogy sok madár csinálja, amikor vakaróznak (pl. a papagájok).

 

12. Tollborzolás és megrázás

   A gerlék ezt a tollak egyenletesebbé tételéért csinálják. Gyakorlatban: a testük összes tollát megemelik vagy felborzolják, ezután a szárnyaikat és a testüket erőteljesen megrázzák.  Gyakran a tollászkodás alatt vagy után történik.


13. Repülési gyakorlat

   A fiatal és az idősebb madarak is edzik a szárnyaikat (legyező gyakorlatokat végeznek) úgy, mint amikor repülnek. A fiatal gerlék ezt repülési gyakorlatként csinálják, az idősebbek pedig egy viszonylag tétlen periódus után (mint amilyen a kotlás). Általában az ágat megfogják a lábukkal, amíg a szárnyakkal legyeznek (csapkodnak). Ezt a viselkedést felnőtteknél valószínűleg a ketrecek és röpdék hely hiánya okozza.

 

Ivás

A gerlék úgy isznak, hogy a csőrüket a vízbe mártják, és felszívják a vizet. Ezért kell nekik mély itató edény.

ivás

(köszönet a fotóért Puhl Dórának)

 


 

Egy másféle csoportosítás szerint, illetve néhány kimaradt viselkedésminta, sárgával kiemeltem az újakat.

 

W. J. Miller csoportosítása szerint:

(Forrás:http://www.ringneckdove.com/WilmersWebPage/behavior.htm)


fióka és fiatal kori viselkedés


1.    megragadás
2.    fej ingatás
3.    fióka hang
4.    fióka szárny rázogatás
5.    csőr keresés
6.    fészek tisztítás
7.    csőr csattogtatás

8.    sziszegés és felfújás: a fiókák felborzolhatják a tollaikat, különösen a mell területen, ha felülről veszélyt éreznek. A szárnyaikat harcolsz vagy menekülsz állásba tarthatják. A kotló felnőttek egy gyenge sziszegést adhatnak ki.


9.   nyüszítő hang: a 4-9 hetes korú fiókákat a tenyésztők „nyüszítők”-nek nevezik. A hangjuk nyüszítő, harsány és változó. Ahogy idősebbek lesznek, ez a nyüszítő hang a felnőtt veszély jelző és a kihívó hanghoz kezd hasonlítani.

 

szaporodási viselkedés


1.    fészek építés
2.    tojásrakás
3.    kotlás
4.    ürülék visszatartás
5.    rejtőzés
6.    verekedő állásba helyezkedés


7.   törött szárny csel vagy sérülés tettetés: (nagyon ritka) ha a fészküket megzavarja egy ragadozó, a tojó egyik vagy mindkét szárnyát kiterjesztheti és rázogathatja,  mialatt bizonytalanul elmegy a fészek környékéről, így elcsalva a ragadozót.
8.    tojáshéj eltávolítás
9.    etetés


sexuális viselkedés


1.    udvarlási turbékolás
2.    általános v. ág turbékolás
3.    fészekre hívás
4.    szárny rezegtetés
5.    hetero tollászkodás
6.    csőrözés
7.    lekuporodás
8.    párzás
9.   hajszolás: mielőtt a tojó az első tojást lerakja, néhány nappal korábban a hím elkezdi követni a tojót ahová csak megy, őrzi, felügyeli. Akkor jelentkezik, ha potenciális rivális jelölt van a közelben.
10.    fitogtató repülés


agresszív viselkedés


1.    támadó testtartás
2.    roham
3.    kihívó hang: a tojók akkor adják, ha új társ érkezik, vagy ha behatolnak a területükre
4.    harcolsz vagy menekülsz állás
5.    verekedés


- csipkedés
- szárny boxolás
- az ellenfél hátára állás: a támadó az ellenfél hátára repülhet, vagy ugorhat, csipkedés és szárny boxolás is következhet, de pusztán a háton állás is kielégítheti a támadót.


menekülő viselkedés


1.    óvatos, éber testtartás
2.    menekülő állás
3.    elkerülés
4.    elrepülés
5.    szárnyak függőlegesen
6.    riadó hang: lágy „hinnnnh” hang

 

egyéb viselkedések

 

1. Szem törlés: mikor egy toll, vagy valami idegen tárgy a szemhez ragad, vagy amikor beteg, a madár a szemét a vállába törölheti.

2. Repülés:


- lebegő repülés
- távolra repülés
- sikló repülés
- bemutató (fitogtató) repülés

 

3. Farok rázás: gyakran tollászkodás után, vagy a tollborzolás és megrázás után, vagy ha valamilyen tárgy ráesik a madár farkára, oldalvást megrázhatja a farkát, mint ahogy a kacsák szokták, de csupán egy vagy két rázással.

 

4. Tüsszentés: a madarat ingerelheti betegség, (vagy ha túl sok sót evett), vagy egyéb tényező a tüsszentésre, amit egy éles „pttk” hang, és a fej és a csőr hirtelen oldalra rántása kísér. Ha a madár meg van fázva, a tüsszentést ziháló hangok kísérhetik.

 

5. Remegés: ha nagyon hideg van, vagy ha beteg a madár, a test és különösen a szárnyak remegése történhet

 

6. Gubbadás: amikor hideg van, vagy ha beteg a madár, vagy frusztrált, a tollait felborzolhatja, a fejét nagyon közel húzza a testéhez, talán a szemeit is becsukhatja. Extrém esetekben ez órákig is eltarthat.

 

7. Gyors pillantások: a madár a fejét jobban vagy kevésbé fölfelé, előre és hátra mozdítja, ami vizuális fürkésző mozgásnak tűnik. A fejét az egyik oldalról a másikra fordíthatja, hogy mindkét szemével felváltva lássa a figyelem tárgyát.

 

8. Csőr hangtalan kinyitása: Amikor nem menekülési viselkedést mutat be, és ha a madár látszólag olyan mozgást vagy tárgyat néz, ami különleges vagy ismeretlen számára, a csőr „hangtalan”, gyors kinyitása és bezárása történik egyszer, vagy ismételten.

 

9. Nyújtózás:

-    ásítás
-    hát nyújtóztatás
-    láb nyújtóztatás
-    felső csőrkáva nyújtóztatás

 

10. Ürítés: normál ürítéskor a kloáka körüli tollak felborzolódnak, egy félig szilárd rakás eltávolítódik, és a kloáka izmai ritmikusan összehúzódik néhányszor.

 

 


  Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


.

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet