MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Külföldi oldalak - videó - tudtad?! - tények és tévhitek - kacagó hibrid - fórumok - fióka kézzel nevelése - szökött madár - szabadon engedés - hímek párban - 26 éves tojó - hinta - Mozaik kacagó gerle


 

Ha külföldi oldalt szeretnél keresni a kacagókról, akkor próbáld a

 • latin nevüket:  Streptopelia risoria
 • angolul: ringneck dove, barbary dove, white dove
 • németül pedig: die Lachtaube
 • hollandul: Lachduif
 • franciául: tourterelle rieuse

keresőszavakat beírni például a gugliba. (www.google.co.hu)

A youtube-on pedig rengeteg kacagós videót lehet találni pl. a ringneck dove kifejezéssel.

Én is feltöltöttem több videót is, Klaudia Kacagó Gerléi címmel keresse aki szeretné megnézni.

 

https://www.youtube.com/channel/UCThwdBFm6xRSiEZ6SgLrBfA/featured

gerlés VIDEÓIM

 


 

Az ideiglenesen (betegség, sérülés miatt) egyedül tartott hím az embernek is udvarol, sőt egyéb háziállatoknak is.

 gerle és macske

A videó a képre kattintva egy új ablakban indul el.

 

Azonban ne tartsuk egyedül ezeket a madarakat sokáig, mert társas lények.

 

Sérülés miatt néhány hétig egyedül volt ez a selyem tollú hím, aki végül engem hívott fészekre.

 


 

Tudtad, hogy …

 

... a Kacagó gerlének ma már több, mint 40 hivatalos színváltozata van Amerikában, ezekhez mindhez van standard leírás?

... a legidősebb feljegyzett Kacagó gerle egy 26 éves tojó? (de vannak utalások 30 éves egyedekre is)

... 16 egyszerű szín- és 3 toll szerkezet mutációja alakult már ki az évek során?

... a mai Kacagó gerlék az Észak-afrikai kacagó gerlétől (Str. roseogrisea) származnak?

... a világos hím x sötét tojó pártól a tojó utódok az apjuktól, a hím utódok az anyjuktól kapják a színüket?

... a Kacagó gerle lehet kontyos, selyem tollú, homlokrózsás, dupla kontyos, selyem kontyos és selyem dupla kontyos tollváltozatú is?

... már 2-3 ezer évvel ezelőtt háziasították őket?

... egy fészekalj esetében 50%-ban 1 hím és 1 tojó utód születik, míg 25%-ban 2 hím, és 25%-ban 2 tojó?

... az 1940-es évekig csupán a Fehér és a Szőke színváltozat volt ismert?

... a Kacagó gerle képes más gerle fajokkal szaporodni és termékeny utódokat (hibrideket) létrehozni?

... Amerikában és Európában eltérő színmutációk alakultak ki?

... a kontyos kacagó gerle Dél-Kelet Ázsiából származik, és természetes mutációként egy szigeten alakult ki?

... a Színezett fejű kacagó gerle pigmentációja függ a hőmérséklettől - télen világosabb, nyáron sötétebb?  

... az 1950-es években vadon élő Észak-afrikai kacagó gerlét importáltak az USA-ba, és keresztezték vele az ottani Fehér és Szőke kacagókat, ami által elérhető lett újra a Vadas szín?

... a Kék, a Levendula, a Fekete galléros fehér, a Színezett fejű és az Ősz változatok gyakorlatilag ismeretlenek Amerikában, mivel ezek európai mutációk?

... a Kacagó gerle 3 különböző módon szokott turbékolni?

... a Vadas szín a normál színváltozat, ebből alakult ki a többi, - 16 egyszerű szímutáció, majd azok keresztezéséből a többi színkombináció?

... a hím és a tojó Kacagó gerle is szokott kacagni és turbékolni?

... a tojó Kacagó fészekrehívó turbékolása elősegíti az ovulációját?

... a Levendula a legújabb színkombináció Európában, 2007-es?

... a Mozaik Kacagó gerle egy olyan érdekesség, hogy egy petesejtet két spermium termékenyít meg, ezért a gerle egyik oldalán az egyik színmutáció, másik oldalán pedig egy másik látható?

... az első magyar nyelvű Kacagó gerlével foglalkozó honlap a www.kacagogerle.freewb.hu?

 


 

Tények és tévhitek

 

- a Kacagó gerle fióka nemét 1-2 hetes korában meg lehet mondaniHAMIS – valójában 6 hónapos kora előtt nem lehet ezt megmondani. (Kivéve, ha világos hím x sötét tojó a párosítás, ekkor nemhez kötött öröklődésről van szó.)

- az első szülött gerle mindig a hím, a második a tojóHAMIS – kutatások ezt megcáfolták, azonban a fészekaljak 50%-ában valóban 1 hím és 1 tojó utód születik, azonban nincs meghatározva hogy melyik kel előbb.

- csak a hím gerle kacagHAMIS – a hím és a tojó kacagó gerle is tud kacagni, a tojó azonban csendesebb természetű.

- a kacagó gerle nemét főleg viselkedés alapján lehet megmondaniIGAZ – nagyon sok téves mendemonda kering a nemek meghatározásáról, figyelni kell a viselkedésüket.

 

 


Kacagó gerle fiókák

 

A gerle fiókák színe a színváltozatok, - mutációk és kombinációk - szerint eltérő, ezért már sok esetben néhány napos korban lehet következtetni a fiókák színére.

Bővebben olvashatsz erről - fotókkal, részletes leírással:

http://kacagogerle.freewb.hu/fiokak/

 

fiókák színe

Fehér - Vadas - Narancs színű fiókák

 


 

 

 

különleges

 

Vajon ő kicsoda/micsoda?

   Történt egyszer 2008-ban, hogy egy nagyobb röpdében a kacagóim és az egri kék keringők együtt voltak Egyszer csak észrevettem, hogy egy kacagó is ül az egyik egri kék fészekben, ami a földön volt. Kiderült, hogy ennek a szépséges madárnak az egyik szülője kacagó, a másik egri kék keringő. Egri kék hím, gerle tojó. A kis utód sok részben a kacagóra hasonlított, a csőre, a testalkata, a lába ... de sokmindent örökölt az egri kéktől is, a színe ilyen érdekes lett, valamint nem tudott kacagni és gerlésen turbékolni, és eléggé félős volt.

   Sajnos egy ragadozó támadás során 2009-ben őt is elvesztettem, pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogy tovább tudott volna-e szaporodni. (Egyik éjjel valami az összes gerlét és galambot elvitte a röpdéből... )

 hibridem

 

A hibridekről bővebben: http://kacagogerle.freewb.hu/hibridek/

 


 

Több fórumon is beszélgethetnek a gerle tartók a neten, a két legnagyobbat ide is leírom:

 

IDRE fórum ---> Díszgalambok ---> Kacagógerle

http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?f=8&t=193

 

Index fórum ---> Hobbi, szabadidő ---> Állati ---> Kacagógerle

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9187114

 

Plusz, a Facebookon is van 4 Egzotikus gerlékkel foglalkozó csoport is, ahol a Kacagó gerlék is elég gyakoriak. :) Lehet jelentkezni, nézelődi, olvasgatni. :)

 


 

Fióka kézzel nevelése

 

   Előfordulhat, hogy valamilyen okból egy fiókát (vagy többet) a szülők nem gondoznak, nem etetnek (vagy a kicsi lemarad a tesójától a fejlődésben, vagy történik valami a szülőkkel pl. kiszöknek, vagy elpusztulnak). Ekkor megpróbálhatjuk mi felnevelni a kicsi fiókát. Ez nem könnyű feladat, biztosítani kell számára a megfelelő környezetet, a hőmérsékletet, és a táplálékot. Gyakorlatilag újszülött fiókát is fel lehet nevelni, azonban minél idősebb a kicsi, annál nagyobb az esély a sikerre.

A legszerencsésebb ilyenkor, ha van egy olyan párunk, akihez át tudjuk tenni a kicsiket, mégiscsak a legjobb helyen vannak ott. Figyeljünk azonban arra, hogy a dajka párnak is hason korú kicsije legyen, hogy a begytej összetétele közel azonos legyen. (A szülők 7 nap után már puhított magvakat is adagolnak a begytejbe, aminek az aránya napról napra egyre több, a végén már csakis ezzel etetik a kicsiket.) Ha csak tojáson kotló párunk van, ők ugyan melegen tartják a fiókát, de etetni nem tudják, mivel nem kezdődött meg még náluk a begytej képződése. De így is vállalhatjuk a kézzel nevelést, legalább a hőmérsékletre nincs gond.

   Velem többször megesett már, hogy egy kis törpikét kellett gondoznom. Egyik alkalommal egy fészekbe két tojó tojt, és 3 tojás kelt ki, kettő korábban, a harmadik később. A két fióka erősebb lett, így a harmadiknak nem jutott elegendő táplálék, a nagyobbak nem engedték , hogy eleget egyen és lemaradt a fejlődésben. Nem szerettem volna látni, ahogy éhen hal, így magamhoz vettem kb. 2 napos korában.

A nevelés feltételei: megfelelő hőmérséklet (ez nagyon fontos, ha a kicsi kihűl, akkor emészteni sem tud), megfelelő táplálék (enélkül nem fejlődik rendesen), rendszeresség (a kicsit rendszeres időközönként etetni kell).

   Egy kis dobozt béleljünk ki szénával, kis ágacskákkal, arra tegyük a kicsit. (Az ágacskák kellenek, hogy a lába ne csússzon szét). Kevesen rendelkeznek inkubátorral, vagy hasonló eszközzel, ezért házilag kell megoldani az egyenletes magas hőmérsékletet. Én egy sima íróasztali lápát használtam erre a célra. (Nem kell infra, mert nagyon sokat fogyaszt.) Hőmérőt tettem a dobozba, így tudtam ellenőrizni, hány fok is van bent. A lámpa távolságát változtattam a doboztól, így hűtöttem, vagy melegítettem a helyet. A hőmérőre rendszeresen nézni kell, nehogy túl melegedjen a dobozkában a hőmérséklet. (Egyik alkalommal villanypárnát használtam a melegítéshez. Ott pedig törölközőt tettem a párna és a dobozka közé, nehogy túl melegítsen. A hőmérsékletet itt is rendszeresen néztem, a párna a legalacsonyabb fokozaton üzemelt.) 30-35 fok volt maximum nálam a dobozban, és éjjel nappal melegítettem a kicsire (1-2 óra szünet volt csak időnként.)

Mivel etessük a kicsit? Kézi nevelő tápszer lenne a legideálisabb, de sajnos ezeket csak nagy mennyiségben és elég drágán lehet beszerezni (de ha van otthon, vagy tudunk kérni, ezek a legideálisabbak pl. NutriBird). De ezt is meg lehet oldani házilag. Én tojásos lágyeleséggel és vitaminokkal, kalciummal (! nagyon fontos!) neveltem a kicsiket.

búzadara+kukoricadara+főtt tojás+vitamin por+kalcium

 

Napközben úgy kellett etetni, hogy amikor a begye kiürült, akkor kapott enni. Nem szabad, hogy pangjon az étel a begyében. Szépen fejlődött, először megjelentek a tokok, majd tollasodni kezdett, kinyílt a szeme, és egyre erősebb lett és mohóbb. Fokozatosan kellett volna áttérni arra, hogy vízben puhított magokat kapjon, búzát, kölest, de erre sajnos nem volt lehetőségem. Bekövetkezett az, amit sok helyen olvastam, annyira mohó volt evés közben, hogy a légcsövébe ment az étel, amitől sajnos elpusztult. Nem vigasztalt, hogy másokkal is megtörtént, de nem bántam meg, hogy behoztam és én nevelgettem. Ha legközelebb ilyen történne, legalább már több tapasztalatom lenne, és talán sikerülne felnevelni egy madárkát.

Egy másik alkalommal az egyedül kotló tojóm (párja nem volt) megunta rendesen etetni a 9 napos fiókáját, így be kellett segítenem. Fecskendővel etettem, tojásos lágyeleséggel (búzadara, kukoricadara, főttojás, vitamin keveréke). Szépen fejlődött, közben kapott pót szülőket, és felnőtt.

 

Az etetés:


A gerle félék nem úgy esznek, mint a horgas csőrű papagájok, nekik nem szükséges csövet ledugni a begyükbe, ők képesek "maguktól" táplálkozni. A gerle szülők úgy etetik a kicsiket, hogy a csőrüket nagyra nyitják, a kis gerle a csőrét a szülő csőrébe helyezi, majd a szülő vissze öklendezi a begyéből a táplálékot. Ezt kell nekünk utánozni.

etető gerlepár

Fiókát etető Kék kacagó gerle pár  (Fotó: Kozák Krisztián, a gerlék bérben neveltek egy galamb fiókát)

 

A legegyszerűbb, ha fogunk egy FECSKENDŐt, levágjuk a csúcsos végét, és egy GUMIKESZTYŰ ujját huzzuk rá, hogy feszes legyen, majd a közepébe csinálunk egy lyukat, Így a kicsi a lyukon be tudja tenni a csőrét és eléri a kaját.

Íme egy videó, ami azt is mutatja hogyan táplálkozik ilyen módszerrel a kicsi.

kézzel etetés

A képre kattintva egy másik ablakban elindul a videó a youtube-on.

 

A lenti fotón egy másik módszer, szemcseppentő gumiját használják erre a célra.

kézzel nevelő

 

A képen a kacagónál jóval kisebb gyémánt gerle fióka látható, kacagó esetében használjunk jóval nagyobb fecskendőt.

 


 

Gerle fióka etetés közelről, a kedvenc hímem a kezemben lévő kisgerlét is megeteti

 

A kisgerlét fényképezés céljából tartottam a kezemben, amikor egyszercsak odaröppent az apja (az egyik, mert 2 hím és 1 tojó nevelte a kicsit), és megetette. Szerencsére volt annyi időm, hogy rögzítsem az eseményeket.

 

Nem túl félősek

 


 

Amit nem szabad megtenni:

 

   A fiókát a tojásból nem szabad "kisegíteni". Ez nem segítség, könnyen megsérthetjük, és vérzést idézhetünk elő, ezáltal a halálát okozzuk. Minden kis fiókának saját erejéből kell kikelni !!!

 


 

Ha egy madarunk kiszökik:

 

A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy egy madarunk kirepül a kezünk mellett a szabadba. Ilyenkor nem kell pánikba esve elindulni felé, és kergetni - különösen, ha félősebb a gerle -, ki kell várni a megfelelő pillanatot. Új környezetben egyébként a szelíd madár is félősebb lehet, várni kell amíg megnyugszik.

Velem ez a szituáció már rengetegszer megtörtént, a saját tapasztalataimat osztom meg veletek.

Ha már kint van a madár, először lehet, hogy a földre érkezik, de az is lehet hogy talál magának egy magasabb pontot és oda felrepül. (Egy idő után mindenképp keres magának valami magasabb helyet, ahol biztonságban érzi magát.) Onnan nézelődik körbe, majd megpihen a nagy izgalom után. Hagyni kell, hagy nyugodjon meg. (A szabadon lévő kutyát, macskát ilyenkor érdemes eltávolítani a közelről, nehogy valami baja essen a gerlének, vagy ne merjen közelebb jönni.)

Ha kéz szelíd a madárka, és nincs olyan magasan, akkor nem lehet gond megfogni, és a helyére tenni. Érdemes a gerléket szelídítgetni, hiszen ilyen helyzetben jól jön, ha nem fél tőlünk, és könnyen meg tudjuk fogni. Nagyon barátságosak amúgy, könnyen szelídülnek.

Ha magasan van, akkor valami eleséggel közelebb csalogathatjuk. Ha éhes lesz, egy idő után úgyis megpróbál a földön keresgélni.

 

Ha nem annyira szelíd, akkor nehezebb helyzetben vagyunk. Általában a kiszabadult madár nem távolodik el nagyon a helyétől (kivéve, ha valamitől megijed), van olyan is, hogy vissza akar menni, rászáll a ketrec tetejére, vagy az oldalára. Ha üressé tudjuk tenni azt a ketrecet, akkor kinyithatjuk az ajtaját, tegyünk bele a kedvenc csemegéiből, és várjunk.Ha éhes lesz, és magától vissza megy, akkor szerencsénk van.

Sötétedéskor a madarak megfelelő alvó helyet keresnek. Általában a közelben lévő fák valamelyikén keres biztos helyet magának. Ha mázlink van, akkor nem repül magasabbra, mint amit egy létrával el tudunk érni. Meg kell figyelnünk, hogy hol tér nyugovóra a madarunk, és várni amíg besötétedik. Ha már sötét van, egy elemlámpával (és a létrával, ha szükséges) felszerelkezve keressük meg a madarat, világítsunk a szemébe, így minket nem lát, és könnyen meg tudjuk fogni.

Nagyon sokszor csináltam már ilyet, sötétben, a létra tetején, lámpával a madarat próbáltam megfogni. Határozottnak kell lenni, gyorsan cselekedni, nem túl nagy zajt csapni, hiszen akkor a madár izgatott lesz, és megpróbálkozik sötétben is repülni, ami nem túl szerencsés.

Nekem eddig ez az elemlámpás éjszakai befogás mindig sikerült. De volt már, hogy egy magasabb ágon a lábait sikerült elkapnom, vagy a földön hasalva eleséget szórtam ki, amire közel jött a madár, és el tudtam kapni, és volt amelyik visszament a helyére a nyitott ajtón keresztül.

 

A madár farkát nem érdemes elkapni, hiszen a farktollai nagyon könnyen a kezünkben maradnak, ő pedig már messze jár. Ha a lábát tudjuk elkapni, akkor a másik kezünkkel azonnal fogjuk le a szárnyait, hogy ne rángassa a lábát, nehogy megsérüljön.

 

Az is egy taktika lehet, hogy kifigyeljük a madarat, hogy mennyit repked össze vissza, egy idő után úgyis elfárad, mivel ők nincsenek úgy megedződve, mint a szabadon élő társaik. A kifáradt madarat könnyen el tudjuk kapni, nem tud olyan magasra repülni, vagy egyszerűen csak a földre száll pihegve.

 

Az azonban nagyon fontos, hogy szemmel tartsuk a kis szökevényt, hogy a kínálkozó lehetőséget ki tudjuk használni a befogásra.

 


 

Szándékos szabadon engedés:

 

A Kacagó gerlék nincsenek biztonságban a szabadban. Ezek a háziasított, fogságban született madarak nem vad madarak, nincsenek meg a túléléshez szükséges ösztöneik, nem tudják magukat megvédeni a vadonban. Nem találnak élelmet, és az időjárás viszontagságait is nehezen viselik. Nem maradnak életben sokáig a szabadban. A fehér és a világosabb színű kacagók kevesebb mint egy hétig maradnak életben odakint, mert a füvek, fák és bokrok sötétzöld háttere előtt a héják és a macskák nagyon könnyen észreveszik őket. A héják a lakott területeken, a városokban is vadásznak.

A kacagók nem térnek haza, mint a házi vagy posta galambok. (Olvastam egyszer valahol, hogy kísérleteztek kacagók szabadon tartásával, de azokat a madarakat kicsi fióka koruk óta úgy tartották, hogy ehhez szoktatták, ők nem távolodtak el nagyon a környékről. Fontos ebben az esetben, hogy balkáni gerle ne legyen a közelben, mivel ők elkergetik a békés kacagókat.)

Tehát nem érdemes azzal kísérletezni, hogy felnőtt madarakat egyik napról a másikra szabadon engedünk, a jó szándék sem vezethet ebben az esetben, hiszen az ilyen szabadba kitett madarak rövid időn belül meghalnak.

Ha túl sok madarunk van, próbáljuk meg eladni, elajándékozni őket. Rengeteg oldalon lehet ingyenesen hirdetést feladni, az ország több részén vásárokat is tartanak, ahová elvihetjük fölöslegessé vált madarainkat.

 


 

2 hím is párba tud állni egymással, fészket építenek, udvarolnak egymásnak. Ha kapnak tojást a fészekbe, akkor azt felváltva ülik, éjszaka is. Ami furcsa, hiszen tojó-hím felállásban csak a tojó kotlik éjszaka, a hím soha!

Én fürj tojásokat is költettem velük, de előtte kacagó tojást is. Sőt, egyszer kaptak fiókát is. Bár etetni nem tudták, mivel nem termelődött begytejük, de a kicsit - akit én etettem - melegen tartották, így arra legalább nem volt gondom.

 


 

Egy fészekalj esetében (2 tojás)

25% esély van hogy mindkét tojásban lány utód lesz

25% esély van, hogy mindkét tojásban hím utód lesz

50% esély van, hogy 1 tojó és 1 hím lesz a fészekaljban.

Az a felvetés, hogy az első tojásból mindig hím, a másodikből pedig tojó kel, HAMIS.

John Pire megfigyelései alapján

 


 

26 és 30 éves egyedek

 

Wilmer J. Miller 1999-ben feljegyzett egy 26 éves tojót, a következőket írta róla:

408Y gyűrűszámú Barack tarka selyem tojó 1973 február 13.-án kelt ki. 1999-ben ünnepelte a 26. születésnapját. Még él, de már látszódik rajta a kor. Kevesebbet és lassabban mozog.

18 év alatt 221 fiókát nevelt, 3 párja volt.

 

 

30 éves feljegyzett egyed a legidősebb, amiről tudomásunk van. Róla sajnos több adatot nem tudok, csak a nevét, Matuzsálem. :)

 


 

Genetikai háttér alapján :

 

Ha párba állítunk egy sötét tojót egy világos hímmel (szőke vagy fehér), akkor a fiú utódok az anyától, a lány utódok az apától kapják a színüket.

 

sötét tojó x világos hím = hím utód sötét, tojó utód világos

 

 Genetikai háttér ismerete fontos (sötét, szőke vagy fehér hátterű-e a gerle), mivel vannak olyan sötét genetikai hátterű egyedek, amiknek a tollazata világos, így megtévesztő ez a kijelentés. Erről részletesebben a Genetika résznél olvashatsz.

 


 

Hintázás

 

hintázó kontyoska  hintaa

 

 

 

 

 

 

Nálam a gerlék szeretnek hintázni. :))

 

 


Kíváncsiság

 

Rendkívül kíváncsi madarak, minden érdekli őket ami új, ami a közelükbe kerül mindentmegvizsgálnak, még a fényképező kamaráját is:

 


 

 

A hibridek

 

Nem csak galambokkal (mint nálam az egri kék keringővel), hanem más gerle fajokkal is képes párba állni a kacagó gerle, és utódokat létrehozni. Hibridejeik nagyon változatos megjelenésűek, némelyik képes tovább szaporodni, némelyik viszont steril lesz.

Jellegzetes a gallér megjelenése, vagy alakja, esetleg a színezete.

A hibridek tenyésztésével, és vissza keresztezésével lehet bizonyos színeket bevinni más gerle fajokba, ilyen például a narancs és mandarin pálma gerle, amint mandarin kacagó gerle x pálma gerle keresztezésével, majd az utódok pálmagerlével történő visszakeresztezésével hoztak létre.

kacagóxpálma hibrid

Ez a gerle jobbra, kacagó gerle és pálmagerle utóda. Még nem tudni, hogy képes e utódokat létrehozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Winkler Attila tenyésztette, fotó: Puhl Dóra)

 

A hibridekről bővebben: http://kacagogerle.freewb.hu/hibridek/

 


 

MOZAIK kacagó gerle

 

Egy a millióhoz az esélye, hogy létrejöjjön. Ő az első egyed, amit kacagóknál találtak, galamboknál gyakoribb. Egy petesejtet 2 spermium termékenyít meg. Mindkét nemben előfordulhat. Egyik oldalon az egyik színmutáció látható, a másik oldalon a másik. Ő egy mandarin gyöngyös - ibolya nyakú hím példány. Párba állításkor mindkét mutációt produkálhatja, de önmagát nem tudja. A tenyésztő: Myron Turk

 mozaik

 Photo by Myron Turk

 


 

Hogyan különböztessük meg a Balkáni gerlét és a Kacagó gerlét? (illetve ezek hibridejeit)

 

A farok alatti csík mintázata és színe segíthet ebben. A Balkáni gerlének a kis háromszög ami a farka alatt van szürke színű, illetve két fekete csík van a legszélső kormánytollain. A Kacagó gerlének fehér a farok alatti háromszöge és nincs minta a faroktollain. Valamint a Balkáni farktollai hosszabbak. A hibrid a kettő keveréke: méretileg a kettő között van, a háromszög szürke, de nincs minta a faroktollon. Íme egy fotó és egy rajz:

 

Balkáni és Kacagó

 

balkáni/kacagó/hibrid


Hasznos linkek

 

A kacagó gerlékről leginkább angol nyelvű oldalak vannak, amik használhatóak, de találtam 1-2 francia, és holland oldalt is, jó nézelődést:

 

ADA -  www.Americandoveassociation.com

John Pire, IDS - http://www.internationaldovesociety.com/RNColorPics/RingneckChart.htm

Wilmer Jay Miller oldala - http://ringneckdove.com

Wade Oliver oldala -  http://www.dovepage.com/

John Fowler oldala - http://thedovecottage.com/

Dawn Wisniewski oldala - www.thecoocoohouse.webs.com

Sara - http://www.whitbywings.com/dove-colors-and-more.html

 

http://www.slobberknockerlofts.com/dovecolors.htm

Hein van Grouw cikkei - http://www.aviculture-europe.nl/indexUK.html

egyik kedvenc oldalam - http://pet-doves.com/

 

Magyar nyelvű, részletesen kacagó gelékről szóló, képekkel illusztrált honlap nincs. Ezért is készítettem el ezt az oldalt én.

 

A honlapom angol nyelvű változata - www.ringneckdove.freewb.hu

Klaudia Kacagó Gerléi a Facebookon - Klaudia Kacagó Gerléi

 

Ez az oldal az első, magyar nyelvű részletesen kacagó gerléről szóló honlap.

 

 


 FACEBOOK csoportok

 

Kacagó gerle csoport, magyar nyelvű

https://www.facebook.com/groups/1675322366029077/

 

Ringneck dove csoport a Facebook-on, angol nyelvű

https://www.facebook.com/groups/326067704171403/

 


 

 KÖNYV AJÁNLÓ

 

Kacagó gerléről szóló könyvet szintén csak idegen nyelven találtam, azonban Amerikában többhöz is hozzá lehet jutni, nem úgy, mint itthon.

 

K. Wade Oliver - Ringneck Doves : A handbook of Care & Breeding

 

Megjelent egy kézikönyv a kacagó gerle tartásáról és tenyésztéséről. Eddig csak angolul találtam meg, nagyon hasznos és érdekes könyv lehet, 33 különböző mutációt és kombinációt mutatnak be benne. Genetika és színtenyésztés, amivel részletesen is foglalkozik. Aki tud angolul, és be tudja szerezni, mindenképpen hasznos.

Ringneck dove book 1

 

Professor Bob Lockhart - Ringneck dove colors

 

Színes rajzokkal illusztrált leírások a kacagó mutációiról és színkombinációiról. Elég régi könyv, de nagyon hasznos.

Ringneck dove book 2

 

 


Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet