MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Nemek megkülönböztetése - udvarlási viselkedés - fészek - költés - elválasztás - fiatal madár- gyűrűzés - vérfrissítés,beltenyészet - színtenyésztés


 

A kacagó gerlét költésre bírni nem nehéz feladat. Annyi fiókát nevelnek, amennyit csak engedünk nekik.  Ehhez mindössze 1 költőpár, megfelelő nagyságú hely, változatos takarmány és egy jó fészek szükséges.

 

Nemek megkülönböztetése

 

   Rengeteg téves információ kering ebben a témakörben. A tapasztalt kutatók sem tudtak semmi biztosat, állandó érvényűt megállapítani, ezért ne dőljük be olyanoknak, hogy a tojók lábujja hosszabb, vagy a hímek gallérja szélesebb, vagy a tojók lába/szeme piros (ez színváltozat függő egyébként), vagy hasonló megalapozatlan információknak !

   Ami tény: a hímek és a tojók is tudnak turbékolni, és kacagni is !!! A fiatalok nemét viselkedés alapján nem lehet 3-4 hónapos koruk előtt meghatározni! (Aki mást állít az tanítson meg engem a módszerre.) A színtenyésztésben azonban létezik egy elv: világos hím x sötét tojó utódai esetében a hím utódok sötétek, a tojó utódok világosak lesznek. Ez genetika. Sötétnek számítanak az egyszerű mutációk, világosnak pedig ezek világosabb változatai. Pl. Mandarin sötét, Narancs világos; Vadas sötét, Szőke világos. A Fehér mindenhez képest világos.

Harc közben a tojó is ráugrik a hímre, 2 hím is párba állhat, hím hímnek is udvarol (videóm), létezik erőszakos párzás is, ami nem azt jelenti, hogy aki alul van az tojó (egyébként ilyenkor nem kacagnak mindketten a végén) ... és még sorolhatnám.

   Én a viselkedés alapján történő nem meghatározást részesítem előnyben, amihez viszont elengedhetetlen, hogy huzamosabb ideig figyeljük a gerléket. Az sem mindegy, hogy párban, vagy csoportosan vannak e elhelyezve, illetve hogy hogyan lettek beköltöztetve az adott helyre, kinek a terülte a ketrec/röpde.

   Néha, szimplán egy idegen gerlét mutatok meg a "nem meghatározásra" váró egyednek. Nem teszem be a ketrecébe, hanem kívülről megmutatom. A hímek általában ettől is izgatottak lesznek, szökdécsellnek, felfújják a begyüket és kacagni, turbékolni kezdenek. A tojókból nem vált ki ilyen erős reakciót az idegen gerle látványa, ha nem kerül be a területére.

 

Néhány elmélet, amit a leggyakrabban emlegetnek a tenyésztők:

   A viselkedés alapján. Alapos megfigyelést igényel, türelem és idő kell hozzá, de egy tapasztaltabb gerletartónak gyorsabban megy már. A tojók nyugodtabbak, könnyebben szelídülnek, kevesebbet turbékolnak és ritkábban kacagnak, a hangszínük is másabb, mint a hímeknek, olyan a hatása, mintha nem lennének olyan gyakorlottak ebben, szaggatottabban turbékolnak. Amiben hasonlítanak: ők is hívják a fészekre a párjukat, valamint ők is odacsapnak, ha nem tetszik nekik valami. A hímek egymással többet verekszenek, a nyakukon tépik az ellenfél tollait; felfújt beggyel udvarolnak, bólogatnak, hajlonganak, szökdellnek, vagy egyhelyben topogva udvarolnak (ezt idősebb tojók is produkálhatják, ritkán). Ha valahová oda röppennek, az érkezést kacagással kísérik.

   A fejforma vizsgálat. Ami szerint a tojónak vékonyabb fejük és nyakuk van, a hímek feje robosztusabb és lekerekítettebb. Én ez alapján még nem tudtam megkülönböztetni őket. Szerintem ez genetikailag változik egy ilyen mértékben háziasított, és beltenyésztett fajnál, vannak erősebb tojók, és vékonyabb testalkatú hímek is. Véleményem szerint ezzel nem lehet biztosan megállapítani a nemeket.

   Anatómia. Az a lényege, hogy a testfelépítés nem egyforma a hím és a tojó esetén. A medencecsontok különbözősége elvileg adhat némi támpontot, hiszen a tojónak a hasüregében még időről-időre a tojásnak is el kell férnie. Nekik nagyobb rés van a  "tojócsontok" között. (A tojócsont neve a fancsont, ami a medencecsont része.) A hímeké majdnem összeér.

Ez is becsapós lehet szerintem, nem lehet egyértelműen 100%-osan meghatározni ezzel sem a nemeket, főleg fiatal korban.

A vizsgálat: a gerlét a kezünkben tartva, fordítsuk a hátára, lábait fogjuk le. A hasi résztől haladjunk az ujjunkal a farok irányába. A kloáka előtt érezhetjük ezt a bizonyos csontot. Vagyis 2 csontot, az ujjbegyünkkel megpróbálhatjuk kitapintani mekkora rés van köztük. Fiatal madaraknál egyértelmű, hogy nem válik be.

 

A kacagó gerlék hangjai a különböző szituációkban, ez segíthet a nemek azonosításában. Ide kattintva elérhető !

 

Összességében elmondható, hogy a legbiztosabb jel a tojás, amit egy fiatal tojó 6-8 hónaposan rak először. :)

 


 

Udvarlási viselkedés

 

   A hím fölmereszti a hátán a tollait, bókolgat, turbékol, kacag, hol egyik, hol másik lábán topog, hol meg felszökken egyszerre mindkét lábával, kidagasztva torkát stb. (videó az udvarlásról), a tojó pedig igyekszik lehetőleg kedvében járni. (hím és tojó videó) Etetni is szokta a hím a tojót a párzás előtt és után.

Ha a hím talál egy ágacskát vagy szalma szálat, azt azonnal a fészekhez viszi, majd elkezdi rezegteti a szárnyát és turbékolva hívja a párját. Ha a párja a fészken ül, akkor átadja neki, majd a tojó elkezdi rendezgetni maga alatt.

 

   A párzás egy rituáléval kezdődik, a hím a tojó mellé repül az ágon, és elkezdi a tojó fején lévő tollacskákat a csőrével rendezgetni, ha a tojó érdeklődik, viszonozza ezt a hímnek. Ekkor a hím elkezdi etetni a tojót, mint ahogyan a fiókákat szokták. Ezután a tojó a szárnyait kissé elemeli a testétől, kissé meghajol, hogy a hím könnyebben a hátán maradjon, a farkát föntebb emeli. A hím ekkor ráugrik a tojó hátára, és párosodnak. A dolog végeztével a hím a tojó mellé ül az ágon, és mind a ketten egyszerre kacagnak.

 

kacagó gerle párzás

Kacagó gerle párzás

 


 

Fészek

 

   Nem igényelnek speciális fészket, nem építenek fészek csodát, de azért nem a puszta földön fészkelnek. Fészkelő edénynek alkalmas lehet egy akármilyen edény, csak legyen megfelelő a magassága, és ne legyen túl pici. (20-25 cm átmérőjű edényben már kényelmesen elférnek, 5-10 cm fal is szükséges).

Alkalmas lehet: fonott kosárka, műanyag tálka, virág kaspó, fából készített fészek, stb. Fontos, hogy ezeket megfelelően rögzítsük, hogy ne boruljanak fel, ne essenek le.

Nem feltétlenül szükséges, hogy kör alakú legyen az edény, lehet téglalap, vagy négyzet is. A fészket jobb, ha nem a földre helyezzük, hanem magasabbra. A fészket béleljük ki, hogy a tojások ne törjenek össze, ne guruljanak szét, és ne hűljenek ki könnyen.

   A bélelés lehet sima apró mezei széna. Én ezeket bele szoktam tenni a fészekbe előre, kibélelem vele. Ehhez azonban adni kell még fészekanyagot. Ennek az elrendezgetését, igazgatását, fészekbe hordását már ők végzik. Vékony fűzfagallyat, vastagabb fűszálakat, fürtösköles-szárat, akáclevél-szárat, vadszőlő indát stb. szoktam szórni a kalitka aljába, a hím előszeretettel horja ezt fel a fészekbe, a tojó pedig szépen elrendezi. Kellenek ezek a durvább szálú dolgok is a fészekbe, hogy a fióka meg tudjon kapaszkodni a lábával bennük, ezzel megelőzhető a lábszétcsúszás. A fészket megfelelőan kialakítják, hogy kényelmes legyen, mélyedés legyen benne, hogy a tojások ne guruljanak szét.

 

fészken

A vadasom egy virág kaspóban fészkel éppen.

fészek magasan

A fészek magasan van elhelyezve, a madarak ezt szeretik. A zöld növény a nyugalmat biztosítja, rejti a koltó madarat.

 

fészek tojásokkal

Fonott kosár fészek 2 tojással

 


 

Költés

 

   4-5 alkalommal egy évben. Szabadban márciustól októberig költhetnek az időjárástól függően. (De fűtött helyiségben télen is költenek. Ez azonban nem egészséges, pihenniük is kell.)

A 2 hófehér tojásból 14-16 nap kotlási idő után kelnek ki a fiókák.

 

tojások

 

Egy hét után meg lehet mondani, melyik tojás fias, és melyik terméketlen. Ránézésre is, amelyik világosabb, átlátszóbb, az valószínűleg terméketlen. Amelyik héja megvastagodott, sokkal sötétebb meszesebb, egyenletesen fehér, abban fejlődik a kicsi.

 

   De lámpázással is meglátható. Lámpázásra egy erős fényű zseblámpa is alkalmas, világítsuk át a tojást, ha vérereket látunk benne, akkor megindult a kicsi fejlődése. Érdekes figyelni ahogy napról napra növekszik a kis élet, és látni lehet ahogy ver a szíve, és mozgolódik.

 

 embriók

 3 és 4 napos embriók lámpázásos felvétele (köszönet a fotóért Puhl Dórának)

 

   A tojó az első tojást délután tojja meg,  utána a következő napon pihen, a harmadik nap érkezik a második tojás a reggeli órákban (42 órával az első tojás után), majd ekkor megkezdődik a kotlás. Általában már az első tojást is őrzik a fészken napközben, de vannak olyan párok, akik éjszaka nem. Nem kell megijedni, a tojásnak semmi baja nem lesz.A koltás csak 2. tojás megérkezése után kezdődik meg, így a két fióka egyszerre kel ki nagyjából, nem lesz köztük akkora a méret különbség.

 

Hogyan számítsuk ki mikorra várhatóak a kicsik?

Ha az első tojást május 1-jén rakta a tojó, hétfőn, a másodikat május 3-án szerda reggel, akkor 2 hét múlva szerdán  várható az első kicsi. Lehet, hogy már előző este, éjszaka kibújik, 16.-án. A fióka ezen a napon, a kikelése napján még újszülött, majd a következő napon lesz 1 napos. És így tovább. 

 

   Néha a hím a tojóval egy időben üli a tojásokat. Általában azonban napközben pár órára a hím, este és éjszaka a tojó melegíti a tojásokat. A fiókák 14-16 nap múlva kelnek ki (ez függ a hőmérséklettől is, valamint akkor hogy a pár mikor kezdte meg a tényleges kotlást) A 14. nap környékén kezdik el kopogtatni a tojáshéjat, és 24-48 óra múlva bújnak ki. Általában közvetlenül egymás után, de van olyan is, hogy 1 napos különbséggel kelnek ki a fiókák. Ilyenkor a későbbi madárka kisebb, mint a testvére, de általában behozza a hátrányát.

A kikelést követően kevés fehéres-sárgás pehelytoll takarja testüket, és a szemük sincs nyitva, a fejüket sem tudják tartani. De már a 3-5 napon elkezdenek tokosodni és kinyílik a szemük, a nyakuk is erősödik, így a fejüket is tudják már tartani.

A színükre már ebben az időszakban is lehet következtetni, a vadas színű fióka bőre sötétszürke, a fehér fiókáé pirosas, a narancs vagy halványabb színváltozatú fióka bőre halvány rózsaszín. A lentebbi fényképeken ez jól látszik.

3 különböző színű fióka

Fehér-Vadas-Narancs saját fiókák,4 és 5 naposak.

 

   Születési súlyukat, ami 4-5 gramm, két napon belül megduplázzák, nagyon gyorsan fejlődnek. Erről írok jelenleg egy blogot: www.kacagogerle.blogger.hu

   A szülők a begyükben termelődő vitamindús váladékkal, begytejjel etetik a fiókákat a kikelést követően. Nyolc nap elteltével a fiókáknak már kemény magvakat hordanak (begyben puhítva), a 14. napon kirepülnek a fészekből a kitollasodott fiókák, 4 hét múlva önállóan esznek, majd 2 hónaposan vedleni kezdenek, hogy azután megkapják a végleges színezetüket, nagyjából 4-5 hónapos korukra.

 

A fejlődésükről részletesebben, képekkel illusztrálva itt olvashatsz: A fióka fejlődése

A fiókák színéről pedig itt: http://kacagogerle.freewb.hu/fiokak/

 


 

Elválasztás - Gerle ovi

 

   A fiatalokat kb. az utánuk következő fészekalj felnevelődéséig (vagy kikeléséig), tehát kb. még 1- 1,5 hónapig együtt lehet hagyni a szülőkkel, de aztán a hím (néha a tojó) elkezdi zavarni a fiatalokat, és akkor feltétlenül le kell választani őket, mert az üldözés senkinek sem jó. Van, amikor a tojók bizonyulnak agresszívebbnek, és ők kezdik el zavargatni a fiatalokat. Tehát egy idő után mindenképp ajánlatos a leválasztás. Néha az idősebb hímek a fiatalok hátára ugrálnak, ezzel is kifejezik, hogy ők a dominánsak.

   A fiatal gerléket összegyűjtve a különböző pároktól, egy tágas volierben, röpdében ajánlott elhelyezni. Itt lehetőségük van erősödni, mozogni, szocializálódni. Nyugalomban, senki sem bántja, kergeti őket. Persze egy idő után egymással kezdenek el kakaskodni, ahogy idősödnek, de ez is csak játékosan. Itt a fiataloknál még nem jelent gondot, ha időnként újabb fiatalok kerülnek be hozzájuk, ők még kicsik a területért folytatott harchoz. "Ovis" röpdének nevezem ezt a helyet, ahol a fiatalokat gyűjtöm össze. Kicsit több kölest, és apróbb magokat is kapnak ők itt.

 


 

Ha nem szeretnénk utódokat

 

  Nagyon szapora madarak ezek a kacagók, könnyen és sikeresen költenek, ha nem avatkozunk közbe, egy pár egy év alatt 10 fiókát is felnevel. (10 fióka / év)

Ha nem szeretnénk, hogy szaporodjanak a madaraink, nem az a megoldás, hogy kivesszük alóluk a tojásokat, mivel akkor a tojó újra és újra tojni fog, ami megterheli a szervezetét, kimerül, és idő előtt elpusztulhat. Kicsit trükkösnek kell lenni, be kell őket csapnunk. Többféle módszer is van erre, ebből 2 tuti biztos.

   Az egyik ilyen biztos tipp, a műtojás. Ilyet is lehet ám kapni. Miután megvan mind a 2 igazi tojás, egyszerűen cseréljük ki a mű tojásokra. A madarak ugyanúgy fogják ülni,mintha igazi lenne. Azonban miután a 16-18. napon sem kelt ki, ott fogják hagyni egy idő után maguktól. Ekkor vegyük ki, majd újra használhatjuk. Ez a legbiztosabb, legjobb módszer! Ilyen mű tojást akár gipszből is lehet készíteni magunknak.

A másik biztos tipp, hogy a tojást néhány percre forró vízbe tesszük. Így nem fog benne élet fejlődni, vissza lehet tenni a gerlék alá. 16-18 napig ülni fogják, majd ott hagyják, és ki lehet dobni. Az új tojásoknál ugyanígy lehet eljárni. 

 

   A többi módszer, amit felsorolok nem nyújt 100%-os védelmet a fiókák ellen. Az első: a friss tojásokat ki kell venni, erősen megrázni, hogy ne induljon meg benne a fejlődés (elszakadjon benne a jégzsinór), majd úgy visszatenni. (Bevallom, ezt még nem próbáltam, nem tudom mennyire megbízható. Ismerőseim szerint nem válik be.)

Átlátszó körömlakkal is be lehet kenni a tojást, majd száradás után visszatenni a fészekbe. (Ez sem tökéletes.)

Meg is lehet repeszteni a tojáshéjat, vagy átlyukasztani és úgy visszahelyezni a fészekbe. Ilyenkor nem indul meg benne a magzat fejlődése, így a 18-20 nap kotlás után ezt is ott fogják hagyni a szülők, mi pedig kidobhatjuk. (Ez a módszer sem tökéletes, egyik alkalommal a tojásnak a légbuborékos részét sikerült átlyukasztanom, ami nem zavarta meg a folyamatot, és így kikelt egy egészséges kismadár.)


Tehát ezek még mindig jobb megoldások, mint ha folyamatosan elvennénk tőlük a tojást, amivel újra és újra tojás rakásra ösztönözzük a tojót, ami nagyon megterheli a szervezetét.

 

   KALCIUM, KALCIUM, KALCIUM - Az utóbbi időban több olyan segítségkérő levelet kaptam, melyben lábra állni nem tudó tojó gerléről írtak nekem. Ennek a tünetnek a kalcium hiány az oka. A tojó gerle kalcium igénye nagy, főleg ha helytelenül, mindig elveszik tőle a tojásokat. Ha nincs utánpótlás, a szervezet a gerle csontjaiból próbálja előállítani a tojás héjához szükséges kalciumot. Emiatt gyengül el a gerle lába. Lágy héjú tojást is rakhat, ami könnyen elakadhat vagy összetörhet a tojóban, ami a halálához vezethet. A kalciumot tehát pótolni kell, minden körülmény között. Akkor is, ha normál módon költ és nevel a gerle. A fiókáknak is szükségük van rá, hogy erősödjenek a csontjaik.

Mészkő gritt, szépia, kagylóhéj zúzalék, kalciumos kiegészítő vízben oldva stb.

 


 

A fiatal madár tollazata, megjelenése, a vedlés alatti változások

 

   A leválasztott 5-6 hetes kacagó fiatalokat azt hiszem még mindenki számára könnyű megkülönböztetni az idősebbektől. Méretükben is kisebbek, a csőrük tövénél hiányos a toll, a lábuk halovány. Azonban ahogy idősödnek, erősödnek, 2-3-4 hónaposan már elbizonytalaníthatják az embert.

Azért írok a fiatal, még nem teljesen kivedlett gerlék megjelenéséről, hogy ha ilyen fiatallal találkozunk, ne lepődjünk meg, ha 5 hónapos korára nem úgy fog kinézni, mint ebben az átmeneti időben.

 

 • Tollazatuk halványabb (2 hónaposan kezdenek el vedleni, ami után a végső tollszín kialakul 4-5 hónapos korukra);
 • vannak olyan színkombinációk, ahol a fiatal egyedek majdnem összes tolla narancsosan szegélyezett, ezeket legnagyobb részét ki fogja vedleni;
 • íriszük 2-3 hónapos korukban kezd el színesedni (semmi esetre sem marad zöldes, sárgás, és bizony legtöbbször a pirosas albínó szem szín is átalakul);
 • a gallérjuk is hiányzik (vagy nem teljes, halvány, nincs szegélye);
 • a csőrüknél a toll hiányos;
 • az evezőtollaik fakóbbak, esetleg csíkos a végük (az evező tollakat vedlik utoljára, tehát ez nagyon látványos);
 • a lábuk halvány rózsaszín (az időseké sötétebb, lilás vagy lilás piros);
 • nem tudnak még turbékolni és kacagni, csak próbálkoznak (elég vicces sípolós hangok jönnek ki belőlük ilyenkor).

A Tarka kacagó gerle fiatalok megjelenése nagyon különleges, ők szinte fehér tollazattal születnek, ami majd fokozatosan sötétedik nekik, a köztes időben furcsán, penészesen néznek ki.

A fiatal gerlék megjelenése összességében más, mint az idősebbeké.

 

3 hetes fiatal

 Fiatal (3 hetes) kacagó gerle, hiányzó gallér, csíkos evezőkkel, itt-ott szegélyezett toll végekkel, amiket majd ki fog vedleni

 tarkuló gerle fiatal

Vad Tarka fiatal, félig vedlett állapotban 1 hónapos különbséggel

 


 

Gyűrűzés

 

   A madarak megkülönböztetése, azonosítása céljából tehetünk a lábukra gyűrűt. (Ez készülhet műanyagból és fémből is.) A jelző gyűrű kis méretű, műanyag karika, ami bármikor egyszerűen felhelyezhető, többféle színben kapható és segítségükkel például két azonos színű madarat könnyen meg tudunk különböztetni. Azonos színű gyűrűket használhatunk például az azonos évben kikelt fiókáknál, vagy a hímeket is jelölhetjük velük. A jelölő gyűrűk lehetnek nyitottak, csak szét kell húzni és rárakni (vagy pattintani) a madárka lábára, vagy zártak is. Vigyázni kell a házilag barkácsolt ilyen gyűrűkkel, nehogy balesetet okozzanak a madaraknak, felakadjanak vele, vagy túl szoros legyen.

Egyes tenyésztők zárt fém gyűrűket használnak, amit a fiókák lábára kell speciálisan felhelyezni, 7-10 napos korukban. Nem kell aggódni, a szülők nem fogják elhagyni a kicsiket, miután megfogtuk őket. Az egyke fiókák gyorsabban fejlődnek, mint ahol ketten vannak a fészekben, ennek megfelelő időpontban kell a gyűrűt is felhelyezni.

6,5 -7 mm-es méretű gyűrű kell a kacagókra. 5 mm-es magasságú, vékony falvastagságú, könnyű fémből.

   Ha valaki belép egy galambtenyésztő (MGKSZ) vagy díszmadártenyésztő (MDOSZ, MDPOSZ) egyesületbe, ott kaphat saját, egyedi azonosító számot (törzsszámot), amit azután a zárt gyűrűn fel lehet tüntetni. Innentől kezdve a madár egész életében viseli ezt a számot, amivel be lehet őt azonosítani, valamint azt is, hogy melyik tenyésztőnél kelt ki. Csak ilyen gyűrűvel lehet kiállításra vinni gerlét.

A díszmadár gyűrűn lévő szám tartalmazza: az egyesület azonosítóját, a tenyésztő azonosítószámát (törzsszámát), az évszámot és egy sorszámot.

Az én gyűrűimen szereplő felirat:  H27 0192 13 01 ( A H27 = IDRE egyesület, 0192 az én személyes azonosító számom az egyesületben, 13 = 2013-as évszám, 01 = az első sorszámú gyűrűzött fióka, ez a fióka azonosítására szolgál.)

   A madárgyűrű készítő mesterek rendelésre elkészítenek bármilyen zárt fém gyűrűkt: felirattal, évszámmal, telefonszámmal. Többféle színből is lehet választani általában. Monogrammot, nevet, telefonszámot, akármit rá lehet íratni a gyűrűre.

Figyelni kell azonban arra, hogy a gyűrű ne legyen nagyon magas, és vastag sem. A könnyű fémes, gravírozott gyűrűket tartom a legjobb választásnak. 6,5-7mm átmérőjű, 5 mm falvastagságú lenne az ideális.

 

jelző gyűrű

Színes műanyag (nyitott) jelzőgyűrű a kacagó lábán.

 

fém gyűrű

 Zárt fém gyűrűk

 

A zárt gyűrű felhelyezésének folyamata:

(A fióka 7-10 napos korában, fejlettségtől függően)

 

gyűrűzés

 

 


 

Vérfrissítés-beltenyészet

 

   Rokonokat egymás között szaporítva megnő a hibás utódok születésének esélye. Minden gerle mellé idegen vérű párt kell szerezni, és még így is hamar vérfrissítés kell majd. Testvérek, unokatestvérek, féltestvérek, szülők az utódokkal stb. stb. egymás között ne szaporodjanak !!!

Ugyanannak a párnak a tavalyi, idei, későbbi fiókái még testvérek, attól hogy nem egy időben voltak a fészekben !!!

   Sajnos Magyarországon a legtöbben nem foglalkoztak azzal, hogy testvér és rokon madarak ne szaporodjanak, ezért nagy lett a beltenyészet, ami nem tett jót a hazai állománynak.

Mindenképpen különböző helyről vásárolt, vagy 100%-ig biztos külön vérvonalú egyedeket állítsunk párba.

A különböző színváltozatok beszerzése sem olyan nehézkes már, mint évekkel ezelőtt volt, ezért nem éri meg szülőt az utóddal párba tenni, csak hogy visszakapjuk a kívánt színváltozatot.

 


 

Színtenyésztés

 

   A kacagó gerlének 16 egyszerű színmutációja, és 3 tollszerkezet mutációja jelent meg az évek folyamán. Ezeket a mutációkat egymással keresztezve rengeteg különböző színkombinációt kaphatunk. Hogy milyen színekből mit lehet kihozni, a következő menüpontban (Színváltozatok) megnézhetitek. 

A színtenyésztés a tenyésztés magasabb iskolája. Elengedhetetlen, hogy a genetikai alapokat megtanuljuk, értsük az öröklődést, ismerjük a mutációkat. A kacagó gerle génkészletéről, genetikai felépítéséről is tudunk kell, valamint rengeteg idő, türelem, alapos tervezés, sok hely és kitartás, jó minőségű tenyészállomány (ismert felmenőkkel) alapvetően szükséges.

   A kiválasztott párokat külön kalitban érdemes tartani a többiktől, hogy 100%-ban biztosak legyünk a szülőket illetően. Az utódok között lesz több is, amik nem a kívánt színűek, erre is fel kell készülnünk, nem szabad elkeseredni. Ki kell godolnunk mi történik, hova kerülnek majd azok az utódok, amiket nem akarunk továbbtenyészteni, számukra megfelelő gazdát kell találni.

A gyűrűzés, tenyésznapló vezetés, egyed azonosító lapok írása nagyon hasznos, és elengedhetetlen. Le kell jegyezni hogy az egyes gerlék milyen rokonságban vannak egymással, hogy elkerüljük a beltenyészetet, felírjuk az ősöket, családfát készítsünk.

A következő, színtenyésztés menüpontban a genetikáról olashattok részletesebben.

 

Színváltozatok: http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

Színváltozatok 2: http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok-2

Színtenyésztés: http://kacagogerle.freewb.hu/szintenyesztes

 

 


  Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet