MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Autoszomatikus gének a kacagó gerlénél

 

Az autoszomatikus azt jelenti, hogy a mutációs gén helye (lokusza) nem a nemi kromoszómákon Z,W (X,Y) található, hanem a testi kromoszómákon.

(A nemi kromoszómán 3 gén van a kacagóknál, a Sötét, a Szőke és a Fehér. Ezek adnak egy hátteret a többi mutációnak. Az összes autoszomatikus gén lehet Sötét háttéren, vagy Szőkén, vagy Fehéren.)

 

Az autoszomatikus gének öröklődése lehet domináns, ko-domináns vagy recesszív.

 

DOMINÁNS - csak egyetlen mutációs gén jelenléte is elegendő, hogy a mutáció külsőleg is megjelenjen. (a mutációs gén felülírja a másikat a párban) A mutációs gén száma szerint a gerlék lehetnek egyfaktorosak (sf) és dupla faktorosak (df). Heterozigóták és homozigóták! Vizuálisan ugyanúgy néznek ki (megjelenik külsőleg a mutáció), az egyetlen különbség az öröklődésben van. Egy mutációs utód előállításához elegendő egy egyfaktoros szülő. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Egyfaktoros - heterozigóta, dupla faktoros - homozigóta egyed.

A Kacagó gerléknél Ko-domináns autszomatikus gének vannak.

KO-DOMINÁNS - részleges dominancia, a mutáns gén képes részlegesen felülbírálni a másik gént a párból. Így egy mutáns gén jelenléte is elegendő a mutáció (részleges) megjelenéséhez. Azonban ilyenkor ez nem jelenik meg teljesen, ahhoz két mutáns génre van szükség. Ekkor a madár homozigóta (dupla faktoros - df), a másik esetben heterozigóta (egyfaktoros - sf), és ilyenkor a külseje valahol a normális és a mutáns között van. Annak érdekében, hogy egy heterozigóta (egyfaktoros) madarat hozzunk létre elegendő ha az egyik szülő egyfaktoros, heterozigóta. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Mutáns egyed = a kívánt tulajdonságú egyed. Egyfaktoros - heterozigóta, dupla faktoros - homozigóta egyed.

Ilyen gén a kacagó gerlénél:

Fagyos (Fr) és Mandarin (Ta) + módosító (M) és az Őszes (G)

Selyem (L), Homlokrózsás (Tf)

 

A Fagyos (Fr) gén egy ún. LETÁLIS gén. Azt jelenti, hogy homozigóta formában embrió elhalást, vagy 2-3 naposan fióka halált okoz. Heterozigóta formában fordul elő, senki nem tudja hogyan nézne ki homozigóta formában. Ez a gén világosítja a Vad típust, jellegzetes fehér foltokat okoz a fejen, a faroktollakban, az evező tollakon fagyos hatást okoz. Dominánsan öröklődik.

A Mandarin (Ta) gén dominánsan öröklődik, de másképp jelenik meg külsőleg ha a gerle heterozigóta Mandarin, vagy ha homozigóta Mandarin. (szürke gallér és evező, fehér gallér és evező).

A Mandarin génnel együtt működik egy ún. Módosító gén (M). Másképp jelenik meg egy dózisban, és másképp ha két dózisban van jelen az egyedben. A gyöngyösséget okozza, a minimálisan gyöngyöstől a fehérhátúig, ez a két véglet.

A Selyem (L) és a Homlokrózsás (Tf) gének is másképp jelennek meg külsőleg az egyeden, attól függően, hogy homozigóta vagy heterozigóta formában vannak-e. A selyem dupla dózisban szuper selyem, sokkal selymesebb, törékenyebb tollakat eredményez. A homlokrózsa pedig annál nagyobb és szebb megjelenésű, minél inkább homozigóta az egyed erre a génre. Heterozigóta formában ismegjelenik, mivel domináns, csak sokkal kisebb.

 

RECESSZÍV - annak érdekében, hogy a mutáció külsőleg is látható legyen, két mutálódott génnek kell  jelen lenni a gerlében. Homozigótának kell lenni az adott génre. Ha csak egy van, akkor a mutáció nem látható külsőleg, a madár csak úgynevezett hordozó lesz az adott mutációra. Annak érdekében, hogy egy mutációs utód jöjjön létre, mindkét szülőnek hordoznia kell legalább egy mutációs gént. A szülők nemének nincs jelentősége. Mutációs gén = mutációt okozó gén. Tehát ezeket a géneket lehet hordozni.

Ilyen gén a kacagó gerlénél:

Albínó (al), Rózsás (ry), Tarka (pi), Kék (gr), Elefántcsont (iv)

Kontyos (cr)

 

 

Forrás: http://www.internationaldovesociety.com/Articles/RingneckGenetics3.htm


Copyright

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet