MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Tartalom: Elhelyezés - teleltetés - alapvető felszerelések - takarítás - együtt más madarakkal


 

Elhelyezés:

 

   Túl nagy kalitka madarak számára nem létezik – szerintem. Minél nagyobb, annál jobb, de ügyelni kell a megfelelő biztonságra is! (A részletekről lentebb.) A kacagó gerlék mozgékony madarak, szeretnek repkedni, de a talajon járkálni, napozni és szedegetni-csipegetni is. A rácsos aljú ketreceket ezért teljesen alkalmatlannak tartom gerlék tartására. A helyük alakja inkább hosszú legyen, mint magas. Így nagyobb a padló felülete, és két távoli ülőrúdról a ketrec egyik végéből a másikba néhány szárnycsapással át tudnak röppenni.

A gerléket páronként ajánlott elhelyezni. 1 pár minimális helyigénye:

100 cm hosszú, 70 cm magas, 50 cm széles. (De ha lehetőség van nagyobb helyet biztosítani számukra, az csak jobb, kisebbet semmiképpen sem ajánlok.) Néhány hónapra nyáron költő kalitnak megfelelő, ha télire röpdébe kerülnek a párok, vagy szobai tartás esetén napi röptetés mellett. 

A megfelelő szélesség azért kell, hogy a szárnyukat anélkül tudják mozgatni, edzeni, hogy beleütköznének a rácsba.

 

Kolóniás tartás esetén:

Nagyobb volierben, röpdében több párt is együtt lehet tartani. Ebben az esetben egy párnak  1 - 1,5 köbméter légteret számoljunk, hogy békében elférjenek együtt. Azonban fontos, hogy előre megtervezetten költöztessük be őket a volierbe. (A részletekről lentebb.) Ha a párok költő kalitokban költenek, akkor a fiatalokat leválasztás után érdemes kolóniában, nagyobb röpdében tartani, hogy erősödjenek, szocializálódjanak.

 

Nagyon FONTOS a biztonságos elhelyezés kérdése! Ne azt nézzük, hogy a madarak ne jussanak ki, hanem hogy a kártevők ne jussanak be. Madaraink számára veszélyes a nyest, görény, patkány, menyét, macska, kutya stb. Egyes ragadozók egészen kis résen is beférnek, valamint a fa részeket megrágva akár megfelelő nagyságú rést tágítanak maguknak.  Ezért a legjobbak a vas szerkezetű volierek. Saját káromon tanultam meg, hogy a megfelelő drót kiválasztása is elengedhetetlen. A vékony, könnyen rozsdásodó, vagy nagy lyuknagyságú drótók alkalmatlanok (pl. a csibedrót) ! Néhány éven belül el érnek, elpattannak, a nagy résen pedig akármi bemehet.

   Éppen ezért évek óta csak ponthegesztett dróthálót használok 1x1 cm-est, vagy 1,5 x 1,5 cm-est. Ezek a drótok masszívak, van tartásuk, nem pattannak el, és elméletileg időt állóak. (Nálam a 7 éve felkerült ilyen drót még mindig tartott, egyben volt amikor szétszedtem a régi madárházat. Bár egy kissé rozsdás volt itt-ott a felülete, de ez kezelhető.) A kisebb lyukméret azért is jobb, mert az 1x1 cm-en még az egér sem fér be, így nem kell attól tartani, hogy bármi fertőzést bevisz az állományba.

   Ha volierről beszélünk, ami a talajon van, akkor fontos megemlítenem a talaj biztonságosságát is. Sajnos vannak olyan agyafúrt ragadozók, amik képesek ásni. Ezért vagy a talaj részt is le kell rácsozni, vagy pedig betonozni. Erre pedig lehet földet hordani igény szerint.

 Az új röpdében, amit 2015 nyarán építettem, betonozás helyett alá drótoztam az egészet. Tulajdonképpen körben drótháló van az egész röpdén. Az alsó részre 5-10 cm vastagságban földet hortam, így természetes talajtakaró van a gerléknek. De ugyanakkor biztonságban is vannak, a ponthegesztett rács alulról is védi őket.

 


 

Kalitka és volier

 

   A gerléket tehát egyrészt megfelelő méretű kalitkában, madárházban is lehet tartani. Ezeket saját magunk is elkészíthetjük, így a boltban kaphatóaknál sokkal olcsóbban, jóval nagyobb, jobb kialakítású helyet tudunk nekik készíteni. Ha a falra szereljük fel, az a legideálisabb, megfelelő magasságba tudjuk rögzíteni. (120-150 cm-es magasságban legyen a ketrec alja) Vagy épp készíthetünk neki lábazatot is.

   Ezeknek a kalitkáknak az elkészítéséhez egy fából (vagy vasból) készült keret szükréges, amire aztán rögzítjük a ponthegesztett drótot. Az alja és a teteje lehet bútorlapból, OSB-ből, vagy ami kéznél van. Nagyon változatos módon lehet ilyen ketreceket készíteni. Van ami 3 oldalról zárt, van aminek csak 1 oldala zárt... stb. Ez függ attól is, hogy hol lesz elhelyezve a kalitka.

Néhány kép házilag barkácsolt ízléses kalitkákról, madárházakról:

Nagy Sándor madárház

Kozák Krisztián költő kalitjai

Nagy Sándor fém madárháza balra és Kozák Krisztián költő kalit rendszere jobbra

 

kalitka

B. Gábor madárháza

A bal oldali dupla ketrecet az IDRE fórumon találtam, a jobb oldali B. Gábor madárháza

 

   A volier/röpde egy részben vagy egészben drótfonattal körbevett nagy méretű hely a madarak számára. (Nem tudom a szakszerű pontos megfogalmazását.) Változatos alakú, szerkezetű, változatos anyagból elkészített, többféle méretben. Csak a fantáziánk, a rendelkezésre álló helyünk és az anyagiak szabnak határt a röpde építésében. 2 méter hosszú, 1 méter széles, 2 méter magas vagy 4 méter hosszú, 2 méter széles, 2 méter magas ... stb stb. Ezeket a voliereket is lehet fa és vas szerkezettel is elkészíteni, lehet beton az alja, vagy térkő, lehet minden oldalról nyitott, vagy lehet csak 1 oldalról nyitott, lehet bentre ültetett növényekkel díszíteni stb.

 

Néhány kép az ismerőseim röpdéiről/voliereiről.

Kiss Zoltán röpdéje

Puhl Dóra röpdéje

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kiss Zoltán röpdéje balra és Puhl Dóra röpdéje jobbra

Fekete Csaba röpdéje

Gréti röpdéje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete Csaba röpdéje balra, Gyurovics Gréti röpdéje jobbra

 

Verbinyecz Robi röpdéje

Kiss Zoltán röpdéje

 Verbinyecz Robi röpdéje belülről balra és Kiss Zoltán belső röpde részlete

 

   A Kacagó gerlék olyan madarak, amiket zárt térben kell tartani. Szabadon reptetésre nem alkalmasak. Nem olyanok, mint a postagalambok vagy a házi galambok. Könnyen elvesznek, hamar kifáradnak, éhen halhatnak, és messzebbről nem találnak haza. Gyakran ragadozómadarak és egyéb ragadozók (macskák, kutyák) áldozatai lesznek a szabadon engedett kacagók. Ezért kell nekik nagy méretű helyet építeni, hogy legyen lehetőségük a mozgásra. Vagy ha lakásban tartjuk őket kisebb kalitkában, akkor naponta ki lehet őket engedni mozogni a szobában.

(A selyem tollú kacagó kivétel lehet ez alól, röpképessége csupán 50 cm, így felügyelet mellett szabadban is kézre lehet tenni, nem tud elrepülni. Így viszont a ragadozók elől sem tud védekezni, pl. a macska, kutya bánthatja, legyünk óvatosak!)

 

Saját madárházaim

 

Azért nevezem őket madárházaknak, mert olyan házikó alakjuk van, padlással, tető szerkezettel.

Klaudia madárház

Klaudia kicsi madárház

 

A bal oldali madárház a régebbi, 18 év szolgálat után 2015-ben lebontottam, és a helyére építettük a nagy 3x4 méter alapterületű, és 2,2 méter magas röpdét. A röpdét olyan célra terveztem, hogy benne költő kalitok lesznek kialakítva a párok részére, a fennmaradó térben pedig a fiatalok lesznek szabadon. Egyelőre azonban amíg külföldön vagyok, a gerlék együtt vannak a nagy helyen, kolóniában. Ez nem ideális a színtenyésztéshez, de ez csak átmeneti időszak.

 

Új röpdém

 


 

Kint vagy bent ... és a teleltetés:

 

   A Kacagó gerléket tetszés szerint a szobában vagy az udvaron/kertben/erkélyen is lehet tartani. Ezt mindenki eldöntheti hogyan szeretné, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. (Erről részletesebben lentebb olvashattok.)

Teleltetés: Az egész évben kint tartott madarakat télen is kint lehet hagyni megfelelő előkészületek mellett. Gondoskodni kell a téliesítésről. (pl. huzat mentesíteni kell: nád, vagy szőnyeg felhelyezése ... de fontos a szellőzés.) Tágas helyet biztosítsunk nekik, hogy tudjanak mozogni. Az ülőrudak olyan vastagságúak legyenek, hogy a gerle át tudja azt fogni a lábával, így be tudja a tollaival takarni a lábujjait (így kisebb a fagyásveszély). Fagypont alatti hőmérsékleten naponta kétszer kapjanak langyos vizet, valamint sok fekete napraforgót és kukoricát (mert ezek nagy energiatartalmú táplálékok). Vitamint is ajánlott ilyenkor adni nekik. A fészkeket vegyük le.

Ha van rá lehetőségünk, akkor bent is lehet teleltetni őket. Fűtetlen, és fűtött hely is alkalmas erre. Megfelelő hőmérsékleten ilyenkor is szaporodni akarnak (de ezt ne engedjük nekik). Ajánlott őket télen pihentetni 5 hónapon keresztül, nemenként elhelyezve, hogy ne tojjanak folyamatosan a tojók.

 

A kint tartott madarak nagyon ellenállóak, kevésbé betegszenek meg. Nálam a kemény mínuszokat is gond nélkül túlélik. Persze téliesítve van a helyük, és megfelelő mennyiségű és minőségű eledelt, vitaminokat kapnak.

FONTOS Megjegyzés: Gyakran hallom, hogy sokan télire teljesen körben befóliázzák a gerlék helyét. Ezt csak nagy röpdéknél, és gyakori szellőztetés és takarítás mellett tudom elképzelni. A fóliázást többen ellenzik, mivel ilyenkor a madarak ürülékéből távozó ammónia felhalmozódik a levegőben, nem tud kijutni, és a gerlék megbetegedhetnek ettől, a légzőszervükre ez nagyon káros. Valamint a por is felhalmozódik ilyenkor, ami szintén nem egészséges rájuk nézve. Ezért gyakran kell takarítani a helyüket ilyen esetben főleg. A huzatmentesítést nád, szőnyeg, ponyva felhelyezésével is meg lehet valósítani, vagy a röpde 2 ellentétes oldalát le lehet takarni fóliával, de egy oldal mindig maradjon nyitott a szellőzés miatt. A kisebb kalitkákat egyáltalán nem ajánlom fóliázni! A mérete miatt amúgy sem megfelelő a gerléknek, télire olyan hely kell a madaraknak, hogy sokat tudjanak mozogni, repkedni.

 

   Egyik télen (2012) csak hungarocellel vettem körbe a madárházat 2 oldalról, valamint a tetejét. A szemben lévő oldal maradt nyitott csupán. Amikor -10 fokot mondtak éjszakára, akkor este egy pléddel azt a részt befedtem, reggel kitakartam őket. Így teleltek most a gerléim a kisebbik madárházban. A nagyobbikat nem tudtam hungarocellel befedni teljesen (csak a 2 oldalát), valamint ők is kaptak a szemben lévő oldalra egy plédet, ami kb. a harmadát eltakarta annak az oldalnak. De nem lett mégsem túl sötét bent. A másik csapat így telelt.

Az előző évben, 2011, én is körbefóliáztam a madárházakat, gondoltam kipróbálom ... de soha többé. A fent említett okok miatt. 

Későbbiekben maradtam a hungarocelles kétoldali szigetelésnél, így 3 oldalról zárt lett mindkét házikó.

 

2015-ben a nagy röpdét nem tudtam tökéletesen szigetelni. Van egy védő "házikójuk" OSB lapból, ami 3 oldalról zárt, belül ülőrudakkal, oda be tudnak ülni a szél elől. Plusz néhány karton lapot is felszereltünk két oldalra a rácsra, hogy fogja a szelet. Közel sem volt esztétikus és tökéletes.

 

2016-ra átgondoltam, és vettem takaró fóliát, átlátszót.

Vásároltam 9 m hosszú 4,20 m széles fóliát. Dupla rétegben került föl a röpde 2 oldalára és a belső ajtóra. Így 3 oldalról zárttá tettem a helyüket, ami véd a huzat, a szél és a beverő eső/hó ellen. Alul egy 20 cm-es szellőző sáv van mindkét oldalról, valamint az első oldal nyitott marad.
A kacagók egyébként nagyon jól viselik a telet (a hideget), korábbi tapasztalatból mondom, hogy -15-17 fokig sem lesz bajuk.

 

téliesítés

téliesítés2

 


 

Berendezés, felszerelés, elhelyezés

 

   Minden esetben úgy helyezzük el a gerléket (kint és bent is), hogy nyugodt, biztonságos, világos helyen legyenek, naponta pár órára (inkább a reggeli órákban) érje őket napfény, ugyanis imádnak napozni. A helyük ne legyen huzatos. Szél elleni védekezésre kiváló lehet nád felhelyezése az uralkodó széliránynak megfelelően. Az eső se essen be a helyükre, ha nincs olyan rész, ahová el tudnak húzódni. Ha a lakásban vannak, akkor ne kerüljenek olyan helyiségben, ahol nagy zaj és füst van (dohányzás), de azért olyan szobában legyenek, ahol van emberi mozgás. 

 

Alapvető felszerelések:

  • etető edény
  • itató edény
  • ülő rudak (miniumum 2)
  • madárfürdő tál
  • fészek
  • homok,sóder
  • ásványi anyag tartó edény

 

   Az etető edény legyen kellően nagy alapterületű, hogy a madarak válogatás közben ne szórjanak mindent mellé. Nálam magas falú edényekben kapnak enni, így nem hullik ki a mag. Egyébként rettentő sokat képesek pocsékolni. Én naponta egyszer adok nekik enni, általában ez estére el is fogy, és reggel kapnak új adagot. Fontos, hogy ne legyen sok szétszóródott mag, különben megjelennek majd az egerek, amik nagyon sok kárt képesek okozni és betegségeket is terjesztenek, megrágják a kalitkát, riogatják a madarakat. 

   Az itató edény legyen kellően mély, hogy a madár bele tudja mártani a csőrét, a gerlék ugyanis úgy isznak, hogy felszívják a vizet a csőrükkel. A gerlék mindig az etető és itató edények szélére ugranak, onnan kezdenek el inni, vagy onnan ugranak bele az etetőbe (ha bele férnek), ezért ezek az edények ne tudjanak felborulni, legyenek jól rögzítve, vagy legyenek nehezek, pl. kerámia, vagy fém edények.

   Az ülőrudak fából készüljenek - ezek lehetnek faágak is -, és különböző vastagságúak legyenek, hogy a madár tudja ezen tornáztatni a lábujjait. Több különböző hosszúságú és vastagságú ágra is szükség van, amiket más más magasságokba helyezzünk el. 

   A madárfürdő tál egy lapos edény legyen, amiben 3-4 cm magasságig vizet engedünk, hogy a madarak ebben fürödhessenek. Ennek hiányában az itató edényben fognak fürödni. A kacagók rendkívül szeretnek pancsolni. Képesek a leghidegeb időben is belemenni a vízbe. Ez edzésben tartja a tollaikat. Lehet kapni különböző fürdő sókat, amellett hogy fényessé teszik a tollazatot, az élősködők ellen is védik a madarakat. 

fürdőző gerlék Lapos edényben fürdőző gerlék

 

madárfürdő

Madárfürdő tál a gerlék részére

 

   A fészek 20-25 cm átmérőjű legyen, hogy a madár kényelmesen elférjen benne, legyen kellően magas fala, de a gerle lásson ki belőle. Fészek hiányában a tojásokat az etető edénybe tojhatja a tojó. A fészek legyen magasan, egy biztonságos, védett sarokban rögzítve.

   A madár emésztéséhez elengedhetetlen a homok, vagy sóder. Egy kis tálban ezt is tegyünk eléjük, és legyen mindig elérhető számukra. A kalitka alját is felszórhatjuk sóderrel, homokkal ami felszívja az ürülék nedvességtartalmát, és így az nem ragad a gerlék lábára, és a takarítás is egyszerűbb. A kisebb kalitkákban lehet alájuk újságpapírt is tenni, ami meggyorsítja a takarítási folyamatot.

 Keresgélés a talajon Talajon keresgélő gerle csapat V. Robinál

Röpde belülről

 Röpde belső régen nálam

 

röpde alja 

Röpdém alja homokkal, sóderrel, kaviccsal és nagyobb kövekkel

 

Felszerelések elrendezése:

 

Az etető és itató edények, a fürdő, és a homok a ketrec alján legyenek elhelyezve, mert a gerlék szeretnek lent keresgélni.

Legyen több ülő alkalmatosság, különböző magasságokban elhelyezve, természetesen úgy, hogy a madarak tolla ne törjön (ne érjen a rácshoz, legalább 20-25 centire legyen tőle), illetve ne piszkítsanak az etető-itató edényekbe, illetve a fészekbe. Az ülőrudak, faágak egy részét ne vízszintesen helyezzük el, lehetnek ferdén is.

A fészek egy nyugodtabb, félhomályos részen legyen, ne legyen fölötte ülőrúd. Ne legyen a földön, inkább magasabban rögzítsük. Hogy mi alkalmas fészeknek, arról bővebben a Tenyésztés menüpontban.

 

 fészek

Fészek

 


 

A takarításról

 

   A tisztaság fél egészség. A szobában tartott kacagók helyét kell a leggyakrabban takarítani (2-3 naponta), mivel nem túl egészséges az ember számára sem azt a port belélegezni, ami az ürülékükkel, a homokkal, a magokkal, a tollakkal keletkezik. A ketrec alját leteríthetjük újságpapírral, így egyszerűbbé válik ez a művelet. A kiszóródott hulladékot porszívóval egyszerűen fel lehet takarítani.

   A kint tartott gerlék helyét is ajánlott legalább hetente 1 alkalommal kitakarítani. A helyük alját fel lehet szórni homokkal, sóderrel, ami az ürülék nedvességtartalmát magába szívja, így kevésbé ragad a gerle lábára.

 

Hasznos tippek általánosságban:

 

- Rendszeresen takarítsunk, ne hagyjuk hogy a gerlék az ürülékükben álljanak, amellett hogy egészségtelen, nem túl esztétikus.

- A szobában elhelyezett ketrecet hetente 2-3 alkalommal, a kiszóródott eleséget naponta porszívózzuk fel, a kinti voliereket hetente egy alkalommal takarítsuk ki.

- Próbálgatással válasszuk ki a legmegfelelőbb eszközöket, tisztító szereket. (lapátok, seprűk, kefék, kaparó eszközök, porszívó)

- A por belélegzése ellen védekezzünk arcmaszkkal vagy gézzel.

- Lassan, megfontoltan mozogjunk, ne ijesztgessük a madarakat. (ha van lehetőség vegyük ki őket egy ideiglenes kalitkába amíg takarítunk, így az a veszély sem áll fenn, hogy a megriadt madár kirepül)

- Fertőtlenítés után mindent alaposan öblítsünk le.

- Egy kisebb kézi porszívó hasznos lehet.

- Évente 2 alkalommal (tavasszal és ősszel) tartsunk nagytakarítást, fertőtlenítést, felújítást a gerlék helyén.

 

A takarítás folyamata:

 

Első lépésként a madarakat tegyük egy kisebb kalitkába, hogy ők se ijedezzenek, és mi is nyugodtan tudjunk dolgozni, ne kelljen attól tartani, hogy esetleg kirepül a kedvencünk. A tojásokon/fiókákon ülő madarat ne zaklassuk, mozogjunk nyugodtan, hogy ne ijedezzen.

Egy nagyobb röpdében a nem kézszelíd madarakat kéziháló segítségével tudjuk biztonságosan megfogni. A hajkurászás nem tesz jót a madárnak, akár végzetes is lehet. Ez a háló készülhet egy selejtezett tollas ütőből és egy harisnyából. Persze a madarakra alkalmazva (a madár méretének megfelelő fejméret, a röpde méretéhez illeszkedő nyélhossz, a fej karimájának puhítása, pl. szivaccsal, ha véletlen azzal találjuk el a madarat, akkor ne pusztuljon el.)

Takarításkor vegyük ki az összes ülőkét, etető itató edényt, használaton kívüli fészket, és alaposan takarítsuk le őket fertőtlenítő szeres vízzel, majd öblítsük le azokat. Miután megszáradtak, tegyük vissza őket a helyükre.

A padlóról távolítsuk el egy lapát vagy kaparóvas segítségével az ürüléket, kihullott eleséget, tollakat. Fertőtlenítő szeres vízzel mossuk fel a padlót, öblítsük le alaposan, majd hagyjuk megszáradni. Ha a padlót újságpapírral borítjuk be sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás.

Cseréljük ki a madárhomokot, a vizet, és kapjanak friss eleséget a madarak.

 

Rendszeresen takarítsuk a madaraink helyét! A tisztaság nem csak esztétikus, hanem egészséges is!

 


 

 Gyakran Ismételt Kérdések az elhelyezésről

 

1. Az első kérdés, hogy mibe is költöztessük madarainkat?

 

Kalitka: Az állatboltokban kapható kalitkákban való tartásukat nem ajánlom. (Kicsik, rossz az alakjuk, rendkívül drágák.)

Ládakalit: Olyan, mint egy rendes téglalap alakú kalitka, de csak az elején van rács, a többi rész zárt. Kevesebb hulladék szóródik ki belőle, nem éri a huzat. Barkácsolni tudó madártartók házilag elkészíthetik.

Volier/röpde: Madarak tartására szolgáló, részben v. teljes egészében drótfonattal lerekesztett térrészlet, ami lehet szobában vagy az udvarban is. Nagy mérete miatt idális a madarak számára.

Madárszoba: Egy olyan helyiség a házban, ami csak madarak számára van fenntartva, berendezve.

Madárház: Olyan óriás méretű kalitka, ami esetleg kerekekkel is rendelkezik, a könnyebb mozgathatóság érdekében, vagy esetleg az udvaron helyhez kötött építmény, ami több oldalról zárt.

Szabadtartás: Vannak, akik megpróbálták, és sikerült, de rengeteg dolog függvénye. A kitollasodott, repülni tanuló fiókákkal rendszeresen kell foglalkozni, szoktatni őket, megfelelő biztonságú kert szükséges hozzá. (Azt értem ez alatt, hogy ne legyen macska, kutya, balkáni gerle a környéken. A balkáni gerle védi a területét, ezért a kacagót elzavarhatja a környékről.)

A zárt térben tartott kacagókat csak úgy szabadon engedni repülni, vagy kibodni őket a szabadban és a sorsukra bízni teljesen elítélendő dolog számomra.

 


 

2. Az elhelyezésnél felmerül a második kérdés, hogy a szobában vagy pedig a szabadba szeretnénk-e tartani kis kedvenceinket.

Nyilván sok mindentől függ, és alapos átgondolást igényel a kérdés. Mindkét elhelyezésnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha rendelkezünk kerttel vagy erkéllyel, akkor tavasztól őszig ideális a madaraknak a szabadban. De megfelelő körülmények között télen is a szabadban teleltehetők. A megfelelő védelemről azonban egész évben gondoskodni kell: se kutya, se macska, se egyéb kártevő ne zaklassa a madarakat ! Rendszeresen ellenőrizzük a helyüket, ne legyen olyan rés, amin a nyest vagy görény, patkány, menyét befér, és megölheti őket.

Ha nincs kertünk, se erkély, akkor marad a szobai tartás. Ide is lehet röpdét vagy madárházat vásárolni/készíteni, ami megfelelő a gerlék számára.

 

Ha a madarak ketrece a szabadban van:

Minden esetben úgy helyezzük el a madarakat, hogy világos helyen legyenek, naponta pár órára (inkább a reggeli órákban) érje őket napfény, ugyanis imádnak napozni. A helyük ne legyen huzatos. Szél elleni védekezésre kiváló a fólia, vagy légáteresztő zsák, esetleg nád felhelyezése az uralkodó széliránynak megfelelően. Az eső se essen be a helyükre, ha nincs védő házikó, ahová el tudnak húzódni. A kerti röpde legyen nyugodt, biztonságos helyen.

A kora reggeli napfényt nagyon szeretik a gerlék, de a déli hőség elől meg kell őket óvni, legyen lehetőségük az árnyékba húzódni. Megfelelő védelemről kell gondoskodni az eső és a szél ellen is.

   A teleltetésről föntebb már írtam részletesebben. De összefoglalva, az egész évben kint tartott gerlék télire is maradhatnak kint. Huzatmentes helyen, sok kukorica és fekete napraforgó, fagypont alatt napi 2-szer langyos víz.

 

Ha szobában helyezzük el őket:

A lehetőségekhez képest a legnagyobb helyet bizosítsuk számukra, de a szobában ígyis naponta röptetni kell, mert nagy a mozgás igényük. A szobában a ketrec egy világos, nem túl zajos, nem huzatos, nem füstös helyen legyen, ahol azért az emberek közelében lehetnek. Nagyon hamar megszelídülnek, felismerik a gazdájukat. Nagyon érdekes ilyen közelségből megfigyelni a viselkedésüket, az életritmusukat.

Ha a szobában tartjuk őket számítani kell rá, hogy sokat kell takarítani utánuk, mert az eleség kiszóródhat, néha tollak is kihullanak. Mivel nem szobatiszták, ha kiengedjük őket, akkor bizony ott is potyogtatnak.

Minden évben télire behozok egy párt a szobába, hogy a rossz időben is tudjak gerlézni. Rendszeres takarítás mellett nem büdösek, de tollakat hullajtanak bőven és porolnak is. Én rendszeresen kiengedem őket mozogni, főleg amikor a helyüket takarítom, utána persze a szobát kell kitakarítani. :) A tavasz közeledtével, ahogy egyre korábban világosodik, ők is egyre korábban kelnek, egy idő után már zavaró, ha a hím fél 5 kor kezd el turbékolni. Ezért olyan helyre ajánlott tenni, ahol az ember nem alszik velük egy légtérben.

 


 

3. A harmadik kérdés, hogy mit is tegyünk a kalitkába, mire van szüksége a madarainknak.

 

Alapvető felszerelések:

  • etető edény
  • itató edény
  • ülő rudak
  • madárfürdő tál
  • fészek
  • homok,sóder
  • ásványi anyag tartó edény

A részletek fentebb. 


 

4. Negyedik kérdés, hogy hány gerle és milyen ivarúak lehetnek együtt.

 

Társas lények, ezért ne tartsuk őket egyedül, minimum két gerlénk legyen együtt. Két tojó nagyon jól megvan együtt, de akár két hím is élhet békésen egy helyen. (Ha nincs tojó a közelben, nem kezdenek el verekedni, sőt párba is állhatnak.)

 

Ha több gerlét, több párt szeretnénk együtt tartani:

   A kacagó gerlék a költési időben nagyon agresszívek, védik a területüket mindenkitől, aki oda téved. Ezért ebben az időszakban ajánlott páronként elhelyezni őket. Megfelelő nagyságú röpdében több párt is össze lehet szoktatni. Ilyenkor 1-1,5 köbméter/ pár hellyel kell számolni. Ha megfelelő nagyságú a hely nekik, akkor viszonylag békében képesek egymás mellett költeni. (De a kolóniás tartás hátrányait megtapasztalhatjuk.)

   Azonban ha új egyed, vagy egy új pár kerül be hozzájuk, akkor vége a békeidőnek, az eredeti párok féltik a területüket az újoncoktól, ezért minden erővel elkezdik őket kergetni. Ilyenkor a hímek összeverekednek, kitépik egymás nyaki tollait, csipkedik a lábaikat, egymásra ugrálnak (így a szárny fedő tollaik is kihullhatnak), a szárnyaikkal ütik egymást, kergetőznek. Ezek később majd újra kinőnek, csak nem jó így látni őket. A fiókákat ilyenkor kiverhetik a fészekből, vagy a nagy csatában nem figyelnek rájuk a szülők és ezért kihűlhetnek. Gyakori a tojás törés is.

Sosem szabad csak úgy a gerle csapatba idegen párt vagy egyedet beköltöztetni megfelelő előkészületek nélkül !!!

 

toll hiány

 

 Verekedés miatti toll hiány

 

   Persze minél nagyobb méretű a helyük, annál többen elférnek együtt békésen, páronként. Fontos, hogy jól szervezzük meg a beköltöztetést:

 • egyszerre kerüljenek az adott helyre (ha csak 1 párt szeretnénk a többihez tenni, akkor is! az eredeti párokat is ki kell venni egy időre (2-3 nap, de minél több annál jobb), átrendezni a helyüket, majd egyszerre kell visszaköltöztetni őket az új párral);
 • már párba állt egyedeket költöztessünk be (soha nem pár nélküli egyedeket) minimum 2 hétig legyenek páronként, hogy összeszokjanak, párba álljanak, de minél több időt vannak együtt annál jobb;
 • szürkületkor;
 • legyen bent több fészek, mint ahány pár beköltözik, és a fészkek közelében legyenek ülőrudak.

 

   Persze ilyenkor is van némi vita, de nem veszélyes. Területet és fészket foglalnak maguknak a párok. A fészkek legyenek távol egymástól, de mind nagyjából ugyanolyan adottságú legyen. Néha ilyenkor előfordulhat az is, hogy két tojó ugyanazt a fészket nézi ki magának, ekkor több tojás lehet a fészekben és egyszerre több madár is ülhet rajta. Érdemes csak 2 tojást hagyni, a többit kidobni. A fészkekhez legközelebb lévő ágakat az a pár védi, akié a fészek. Érdemes több ülőrudat elhelyezni, hogy legyenek semleges területek is.

   A gerlék nem mindig hűségesek, így több pár együtt tartásakor nem lehetünk mindig biztosak az utódok szüleiben. Ha színtenyésztést szeretnénk, akkor a kiválasztott tenyészpárt tegyük külön, hogy biztosan csak egymással párosodjanak, és az utódok a megfelelő géneket kapják.

   A fiatal egyedeket gond nélkül lehet együtt tartani, de amint ivarérettek lesznek, elkezdenek kergetőzni, ilyenkor érdemes párokba tenni őket. Nálam a téli időszakot az az évi fiatalok a tojókkal töltik egy helyen. 

A szaporodási időszak után a tojókat együtt is el lehet helyezni, külön a hímektől. Így elkerülhető, hogy a pihenő időszakban is folyamatosan tojjanak. Több hím együtt először általában harciasan viselkedik, azonban lenyugszanak, ahogy bejön a hidegebb idő. De van, hogy elég csak a fészkeket kivenni, és a hideg idő beálltával leállnak a költéssel.

 

Néhány éve nincs lehetőségem párokban tartani a gerléket, így egész évben kolóniában vannak. Vannak viták, fészek csaták, és erő fitogtatás a hímek részéről. Szerencsére a helyük nagyon nagy, így ki tudnak térni egymás elől. A csapat nagy része idei fiatal, ők nem sok vizet zavarnak még ... majd jövő tavasztól lesz velük baj. De addigra mindnek lesz új helye. Költöttek a nyáron, minden zugban van fészek, amit 1-1 pár birtokol és őriz. Érdekes, hogy a korábban is együtt költő párok itt is nagyon hűségesek, és jól nevelnek. De akik már itt álltak párba ők sokkal lazább kapcsolatban vannak, velük vannak gondok. De ez csak ideiglenes állapot, hamarosan meglesznek a költő helyek, ahol páronként lesznek elhelyezve, itt kint pedig a fiatalok és a páratlanok lesznek.

 


 

5. Együtt tartás más madarakkal:

 

   Ajánlott, hogy csak azonos fajú madarakat tartsunk egy ketrecben. Ez a kacagó gerlékre is igaz. A betegségek, verekedések, rivalizálás, esetleg a balesetek megelőzése érdekében. A kacagó gerle békésnek tűnik, azonban költéskor tud rendkívül agresszív is lenni. Viszont vannak még nála is agresszívebb, nagyobb termetű madarak, amikkel szemben ő marad alul.

Több olyan madártartóról is tudok, akik egy helyen tartanak Kacagó gerlét más gerlékkel (pálma gerle, gyémánt gerle), papagájokkal (hullámos és nimfa),  fürjekkel (gazdasági és törpe), galambokkal, fácánokkal ...

Ezekkel én nem értek egyet.

   Nálam csak kacagók vannak együtt. Korábban volt, hogy egri kék keringők is voltak a madárházban (1 pár és a fiókáik), de elég nagy volt a kergetőzés, toll tépés. Viszont amikor egy postagalamb került be a gerlék közé, akkor sajnos haláleset is történt, a posta nagyon csúnyán elvert 2 fiatal kacagót, akik belehaltak a sérüléseikbe. Ekkor döntöttem el, hogy soha többé nem teszek más nagyobb testű galambot a gerlék közé.

   A törpe fürjekkel is kísérleteztem, azonban toll evőknek bizonyultak, elkezdték enni a tollat a gerlékről. A kacagó gerléket egyébként úgy vettem észre, hogy idegesítik a kicsi, sötét színű, gyorsan mozgó törpe fürjek. Ismerőseim mesélték, hogy gazdasági fürjekkel is volt hasonló történetük, plusz volt olyan, hogy a fürjek megölték a frissen kirepült kacagó fiókát.

A papagájok pedig kárt tehetnek a gerlékben az erős csőrükkel, lecsíphetik a lábujjukat. A fácánok megehetik a gerle tojásait, fiókáit. A nagyobb galambok a költési időben csúnyán elverik a kacagókat, ... a felsorolást folytathatnám ...

   Ezért nem ajánlom más fajokkal az együtt tartást, vagy pedig csak rendkívül nagy helyen, ahol belül ültetett növényzet van, és van lehetőség az elbújásra.

Tehát csak körültekintően, óvatosan kísérletezzünk ezzel!

 


 Copyright © Minden jog fenntartva

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet