MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Faj vagy fajta?

 

Az egzotikus galambok kapcsán gyakran felmerül ez a kérdés. A két fogalom nem azonos egymással, mégis sokan szinonimaként használják, vagy a galambászatból kiindulva tévesen alkalmazzák.

 

Faj: a biológiai rendszerezés alapegysége.  Nagyon leegyszerűsítve, élőlények olyan csoportja, melyek képesek egymással szaporodni, és termékeny utódot létrehozni.

A fajnál kisebb egység a fajta. Az egyes fajok háziasított állományain belül elkülönített csoportok. A fajtát mesterségesen, nemesítéssel hozzák létre a tenyésztők (egy faj egyedeiből). Egyszerű példa erre: a kutya, ami a farkas (faj) házasított alakja, és a kutyán (mint fajon) belül már számos fajta ismert (puli, komondor, vizsla stb.).

 

Így van ez a galambféléknél is. A házigalambok őse egy faj, a Szirti galamb (Columba livia). Az évezredes tenyésztői munka gyümölcseként mára számos galamb fajtát hoztak létre ebből az egy fajból. Pl.: postagalambok, begyesgalambok, keringő galambok. (pontosabban: Egri kék keringő, Magyar óriás galamb, Debreceni pergő stb.)

 

faj-fajta

 

Az egzotikus galambfélék nem háziasítottak – nem élnek együtt az emberrel évezredek óta, legtöbbjüket még napjainkban is vadon fogják be, majd úgy veszik tenyésztésbe. Tehát ezek az egzotikus galambok, mint az Ausztrál kontyos galamb, a Gyémánt gerle vagy a Szenegál gerle és a többiek mind egy-egy FAJ, nem pedig fajta. Az összes közülük megtalálható a természetben, szabadon, (benépesítik az egész Földet, nagyjából 300 faj létezik) ellentétben a házigalamb fajtákkal, melyeket az ember alkotott, és csakis fogságban élnek. (kivéve az elvadult példányok a városokban - Parlagi galambok.)

 

Azért nevezzük egzotikusnak, mert hazánkban nem őshonosak, nálunk nem élnek vadon.

 

egzotikus galambok

 

A mutációkat (változatok) ne keverjük össze a fajtákkal. A mutáció egy bizonyos tulajdonság változás (pl. szín, vagy tollszerkezet). Ezek a mutációk egy fajon belül a természetben spontán is létrejöhetnek és megtalálhatóak (pl. albínó vagy tarka egyedek), de akár hosszas tenyésztői munka eredményei is lehetnek. A fajta mutációk összessége (több tulajdonság megváltozása), ami a háziasítás során, nemesítés eredményeként mesterségesen jött létre.

 

A Kacagó gerle egy egzotikus galamb FAJ. Színváltozatai a szín mutációk (Mandarin, Kék, Szőke, Fehér), toll változatai a tollszerkezet mutációk (kontyos, selyem tollú).

Hiába háziasították már 2-3 ezer éve, a fajon belül nincs fajta elkülönítve.

 

.


 

 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet