MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Kacagó gerle fiókák

-avagy miből lesz a cserebogár-

 

16 különböző színmutációja létezik ennek a csodálatos gerlének, melyek közül több nagyon jellegzetesen néz ki már újszülöttként is, illetve ahogy fejlődnek, sok esetben már a tollasodás előtt meg lehet állapítani, hogy melyik fióka milyen színű lesz, ha felnő.

Azonban kivételek mindig vannak. Ez azért lehetséges, mert a különböző pároknál, a szülők más-más genetikai háttérrel rendelkeznek, és más-más gént adnak át esetleg rejtetten a kicsiknek, ami apróságokat módosít a megjelenésükön. De mutatok erről egy táblázatot az oldal végén.

 

Kiindulási pontunk minden esetben a VADAS kacagó gerle. Ez nem egy mutáció, ez az alap szín. Minden változást ehhez mérten vizsgálunk. Mit kell vizsgálni a fiókákon?

 • a bőr színét (sötét, világos, rózsaszín)
 • a csőr végén van e csőr gyűrű (lehet fekete, sötét szürke, barna; lehet vastag -1mm vagy vékony -fél mm)
 • a bőr alatt a szem színe (fekete, piros)
 • a pihék (sűrűn vannak e, milyen színű - fehér, sárga, sárgás barna)

 


 

Vadas felnőtt

VADAS fióka (D+)

 

A Vadas az eredeti, a legsötétebb szín a kacagóknál, tehát a Vadas fióka a legsötétebb bőrű kicsi. Jellegzetes, vastag fekete csőr gyűrűvel a csőre végén.

Vadas csőrcsíkja  Vadas fiókák

Vadas idősebb kicsi

Fotók: Klaudia Kacagó Gerléi 2012


Szőke hím

SZŐKE fióka (dB//)

 

A Szőke az egyik legelterjedtebb mutáció, a Vadas világosabb alakja. Fióka korában is világosabb tehát, mint a Vadas. A csőr gyűrűje vékonyabb és halványabb (néha azonban hiányozhat is), a bőre is jóval világosabb, mint a Vadasnak. (A Tarkáké jóval világosabb ennél.) A szeme sötét a bőr alatt.

Szőke csőr gyűrűje

Szőke fióka


Fehér tojó

FEHÉR fióka (dw//)

 

Szintén rendkívül elterjedt mutáció. A fiókák jellegzetesek, piros bőrük, szinte csupasz testük van, a szemük piros a bőr alatt. Nincs csőr gyűrűjük.

Fehér fiókaFehér fióka

 

Az összes kombináció, amiben van Fehér, a fiókák így néznek ki. Csak a fióka kori tollazat elhagyása után, illetve a szemszín változásakor lehet pontosan megállapítani, hogy milyen kombináció is a kicsi pontosan.

Pink = Fehér + Mandarin; Bikaszemű fehér = Fehér + Tarka; Hófehér = Fagyos + Fehér; Tiszta fehér = Rózsás + Fehér stb stb.

 


 

Albínó szem

ALBÍNÓ fióka (al//al)

 

Az Albínó fióka megtévesztésig hasonlít a Fehér fiókára, talán ritkásabb a pihéje. A Fehér fiókáknak azonban a szemszínük nagyon gyorsan, 4-5 hét alatt megváltozik, és a jellegzetes élénk rózsaszínből átmegy narancsosba, vagy pirosba, fekete pupillával. Az Albínó gerlének azonban megmarad a piros pupilla, a rózsaszín írisszel. Az Albínó kacagók eléggé ritkák Európában.

 


 

Színezett fejű

SZÍNEZETT FEJŰ fióka (alCh//alCh)

 

Habár az Albínóhoz áll a legközelebb ez a mutáció, a kicsik szeme színe mégsem piros. A bőrük elég világos, nincs vagy nagyon halvány és vékony csőr gyűrűjük, a pihéjük pedig elég ritka. A csőrük színe érdekesen barnás. (A kombinációk függvényében itt is lehetnek eltérések a jellegzetességekben)

A bébi tollak színezettsége a hőmérséklettől függ, előfordul, hogy fekete fehér csíkosak, de van, hogy csak egy csík szalad végig a szárnyukon és a farkukon.

Színezett fejű bébik

Színezett

Színezett Színezett fiókák

 Egyiknek kevésbé barnás a csőre

 


 

Vad tarka

TARKA fióka (pi//pi)

 

A Tarka is egy gyakori mutáció. Rengeteg különböző féle Tarka gerle van (Vadas tarka, Szőke tarka, Mandarin tarka, Kék tarka stb. stb.), de kiskorában mind ugyanúgy néz ki. Nagyon világos bőr és csőr. Nincs csőr gyűrű. A szemek a bőr alatt feketék.

A tokok világosak, de a fartőnél sötét színűek is megjelennek. A kicsiken kezdetben a tollak fehérek, ami között lesz olyan, ami ún. penészes, barnás mintázat van benne. Azok a tollak lesznek majd színesek vedlés után.

Tarka fiókák

Tarka fióka tokosanA tokos Tarka kicsiknél megfigyelhető, hogy a far tövénél fekete tokok jönnek elő.

Vadas és Vadas tarka

Vadas tarka és Vadas fiókák együtt. A különbség szembetűnő

Szőke és Szőke tarka

Szőke tarka (elől) és Szőke (hátul) tokos kicsik

 

Érdekesség, a Pirosszemű tarka. Létezik olyan tarka kombináció, amiben Elefántcsont (iv gén) van, ebben az esetben a kicsi tarka gerlék szeme a bőr alatt piros. Ilyenkor könnyen összetéveszthető más színekkel, de amint tokosodnak, és megjelennek a sötét tokok a fartőnél, azonnal biztosak lehetünk benne, hogy tarkánk van. Vagy, ha mindkét szülő tarka, ebben az esetben is biztosak lehetünk a kicsi tarkaságáról. A Pirosszemű tarka pedig elég különleges.

Pirosszemű tarka és tarka

Pirosszemű (Elefántcsont) tarka és normál Tarka bébik. Jól látszik, hogy bár piros a szeme, de nem tévesztendő össze a Fehér fiókákkal.

 


 

Kék

KÉK fióka (gr//gr)

 

A Kék fiókák is elég sötét bőrűek kiskorukban. Azonban nem lehet összetéveszteni őket a Vadassal, ugyanis nekik egyáltalán nincs csőr gyűrűjük. Ennél sokkal jellegzetesebb, hogy a sötétszürke csőrük hegye fehér.

 

Kék újszülött Kék fióka csőre

Újszülött Kék fióka és a jellegzetes fehér csőr vég

Kék fióka

Idősebb Kék fióka

 


 Fagyos

FAGYOS fióka (Fr//+)

 

Ez a mutáció genetikailag nagyon közel van a Kékhez. A csőr gyűrű elég változatos, lehet vékony vagy vastag csík, csík a csőr végén vagy oldalán, de gyakori az is - a Kékhez hasonlóan- hogy nincs csőr gyűrű a csőr hegye pedig fehér. A fiókák pihéje gyakran fehéres (nem minden esetben).

Világos fagyos és Fagyos Világos fagyos (Szőke + Fagyos) és a Fagyos mutáció

A jobb oldalin látszik leginkább a fehér csőr vég, egy nem-teljes vékony gyűrűvel

 

Fagyosak Fagyosak 2

A sötétebbik az egyszerű mutáció, a Fagyos, a világosabbik a hígítottabb alakja, a Világos fagyos

Látszik a színbeli eltérés is, a bal oldalinál a gyűrű hiányzik

 

Fagyos AmerikábanFagyos és világos fagyos

bal oldali kép: Van amikor ennyire fehér a pihéje a Fagyosnak (balra) ... mellette Szőke kicsi ... John Pire fotója (USA)

jobb oldali kép: Fagyos (balra) és Világos fagyos (jobbra) ... a Világos fagyosnak szinte fehér a pihéje ... W.J.Miller (USA)

 

Jobban látszik ezen a képen, hogy a közelebbi picinek milyen fehér a pihéje

 

Egy kis segítség: Ha az egyik szülő Fagyos, vagy valamelyik kombinációja, akkor 50 százalékban lesz az utódok között is.


 

Rózsás

RÓZSÁS fióka (ry//ry)

 

Magyarországon nem annyira elterjedt ez a mutáció. Rózsaszín test, világos csőr gyűrű, kevés - rövidke pihe, és sötétes szemek a bőr alatt.

Rózsás fióka

Legelső Rózsás fiókám 2018-ban 

RózsásRózsás kicsi

4 napos

Rózsás 7 napos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 napos Rózsás

                                                                                        7 napos Rózsás

Rózsás és Fagyos rózsás

Rózsás (balra) csőr gyűrűvel, és Fagyos rózsás (jobbra) gyűrű nélkül, fehéres csőr véggel

 


 

Mandarin

 

 

 

 

 

 

 

 

MANDARIN fióka (Ta//+, Ta//Ta és Ta//Ta M//+)

 

Ahogyan a Mandarin mutáció megjelenése, úgy a fiókák kinézete is nagyon változatos, aszerint, hogy milyen szülőktől született. Általában az olyan Mandarin fióka, aminek csak egyik szülője volt Mandarin, azaz ő maga heterozigóta, egyfaktoros, szürke galléros Mandarin, ők jóval sötétebbek, mint a fehér galléros, vagy akár a gyöngyös és fehérhátú Mandarinok.

Egyfaktoros/ szürke galléros Mandarin kicsi

 

A bőr sötét, a csőr barnás szürke, csőr gyűrűvel a végén (ez nem fekete), a szemük sötét. Az egész megjelenésük barnás, a tokok amikor megjelennek barnák. A Vadastól világosabb (barnább), és a csőr és a gyűrű színe teljesen eltér.

Mandarin kicsi

Mandarin kicsi

 

Dupla faktoros / fehér galléros Mandarin kicsi

 

A Fehér galléros és a Gyöngyös Mandarinok nem ennyire sötétek, de mindnél megfigyelhető a csőr jellegzetes barnás színe. Néha van gyűrű, néha nincs... a Gyöngyösöknél/Fehérhátúaknál nincs.

Mandarin

 

Narancs fióka

 

A Mandarin világosabb alakja a Narancs. A fiókák is hígítottabbak, nem olyan sötétek, mint a Mandarinok. Belőlük is van Fehér galléros, szürke galléros, és gyöngyösök.

NarancsNarancs fióka

 


 Elefántcsont

FEHÉRFEJŰ fióka (iv//iv)

 

 A Fehérfejű (Elefántcsont) fiókák jellegzetesen piros szemmel jönnek a világra, ami már napos korukban is látszik a bőr alatt. Csőr gyűrűjük nincs, több pihével rendelkeznek, mint a Fehér fiókák, nem lehet összetéveszteni őket.

 Elefántcsont

 

Elefántcsont tokosanPhotos: Ramsey Ringnecks

 

A világosabb alakú fiókák, a Világos elefántcsont (Ivory) és az összes kombináció, amiben van Elefántcsont mind mind piros szemmel születnek, még a Tarkák is, lásd fentebb.

 


 

Amint tudom további fiókás fotóval bővítem még ezt a leírást. A különböző kombinációk közül néhányat megemlítettem (főleg a mutációk világosabb alakjait), azonban a variációk száma rengeteg. Néhány gyakoribb, ismertebb kombinációról még fogok képet feltenni.

 

Ibolyanyakú (Fr//+ Ta//Ta M//M)

Ibolyanyakú fióka

Mandarin gyöngyös (Ta//Ta M//+)

Mandarin gyöngyös

 Mandarin gyöngyös

 Világos Kék 

Világos kékek

 Levendula 

Levendula

Kék és Világos kék 

Kék és világos kék


 

 

Táblázat az újszülött fiókák eltéréseiről

 

A táblázatban jól látszik, hogy még az azonos színű kicsik is mennyire eltérhetnek egymástól a jellegzetes jegyeiket vizsgálva is. Egyelőre csak az egyszerű mutációkat töltöttem fel.

 

Felnőtt színezet

Kelési szín

Csőr gyűrű

Teljes

szám

cser

sok sárga

ritkás sárga

ritkás fehér

nincs

vékony

vastag

Vadas

76

5

1

 

1

2

79

82

Szőke

8

23

2

1

14

12

8

34

Fehér

 

3

17

4

24

 

 

24

Mandarin

12

6

11

 

18

9

2

29

Elefántcsont

 

4

2

 

6

 

 

6

Vadas tarka

18

1

 

 

18

1

 

19

Rózsás

2

4

7

 

3

7

3

13

Albínó

 

6

3

 

9

 

 

9

Fagyos

10

12

1

 

20

2

1

23

 

Forrás: DoveLine Magazin

 


 Copyright © Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet