MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Genetikai alapfogalmak a kacagó gerlére vetítve:

 

(Forrás: www.internationaldovesociety.com, www.ringneckdove.com)

 

Hasznos megérteni, áttekinteni a genetikai alapokat, mielőtt elkezdjük tanulmányozni a Kacagó gerlék különböző mutációit, és ezeknek a mutációknak az egymással való keresztezéseinek eredményeit. Néhány egyszerű fogalommal és magyarázattal kezdem. Ha megértjük ezeket a fogalmakat, akkor már nem is tűnik olyan bonyolultnak az öröklődés. De ezek az alapjai, mindenképpen innen kell indulni.

 

A tulajdonságokat a DNS hordozza. A benne kódolt információk meghatározzák a sejtek, és így az egyedek össztulajdonságait. A DNS -t gének alkotják, és két szálból áll. Egy-egy szakasza a gén, ami egy-egy tulajdonság meghatározásában játszik alapvető szerepet. (például itt a Kacagó gerle tollazatának színe)

 

Minden testi sejtben minden egygénes tulajdonságot két allél (egy-egy gén eltérő bázissorrendű, eltérő tulajdonságot kódoló változata, a gén alternatív változata) kódol, amelynek egyikét az anyjától, másikat az apjától örökölt. Tehát a tojó és a hím génjei is meghatározzák a születendő utódok tulajdonságait (pl. színeit). Vad típusúnak az eredeti, a természetben leggyakoribb génformát nevezzük. Az új allélok mutációval keletkeznek. A madarak szervezetének sejtjei a gén két allélját tartalmazzák. (egyik anyai, másik apai ágról való) Még egy kicsit az allélokról:

A kacagó gerle szín standardje, a normál vagy vadas szín, ez az eredeti színe. A tollazat sötét szürke, a fejen és a mellen lilás árnyalattal. A 16 színmutáció ebből a Vadas, sötét színből alakult ki. A mutáció folyamata során egy gén két vagy több alternatív formává, azaz alléllé változott. Az allélok a gének egy csoportja, ami a kromoszóma egy adott lokuszán fordul elő. Lokusz: a gén fizikai helye a DNS láncon. A gén és az allél kifejezést néha szinonímaként használják, a jelentés hangsúlyától függően.

 

A kromoszómák a sejtmagon belül találhatóak, bennük pedig a gének. Két csoportja van a kromoszómáknak: 1. autoszómák, és 2. ivari kromoszómák.

Az autoszómák a nem ivari kromoszómák összefoglaló megnevezése. A nemet az eltérő kromoszóma pár, azaz a nemi kromoszómák határozzák meg. Az emlősöknél ez X és Y nevet kapott. A hímek XY, a nők XX. A madaraknál ez teljesen eltérő, ezért a genetikusok más betűvel is jelölik az ő nemi kromoszómáikat. Z és W. A hím gerle ZZ, a tojó pedig ZW. Fontos dolog megjegyezni, hogy a W kromoszóma nem hordoz semmilyen aktív ismert gént. Ennek a nemhez kötött géneknél lesz jelentősége.

 

A genetikai különbségeket egy gén pár okozza - egyiket az apától, a másikat az anyától örököljük (kivéve a nemhez kötött gének esetében). Ha mindkét gén azonos, akkor a genetikai összetétel homozigóta. Ha a gén pár különböző, akkor heterozigóta.

 

A domináns gén homozigóta és heterozigóta állapotban is azonos mértékben megjelenhet, kifejeződhet (külsőleg egy szín például). Azt a gént, ami csak homozigóta állapotban tud megjelenni (kifejeződni), recesszívnek nevezik. Bizonyos géneknél kodominancia áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a génnek megvan az a képessége, hogy bizonyos fokig heterozigóta állapotban is megjelenjen, kifejeződjön. A Mandarin bizonyítottan ko-domináns, a Fagyos is nagy valószínűséggel ko-domináns, de ez még nem bizonyított.

 

Néhány alap fogalom, amit még érteni kell:

 

fenotipus - az élőlény látható tulajdonságai. (pl. egy kacagó gerle tollazatának színe - vadas)

genotipus - az élőlény genetikai információtartalma, egy egyed alléljainak összessége. Azonos fenotipusú gerlék genotipusa lehet teljesen eltérő is. Külsőleg nagyon nehéz kitalálni, hogy egy gerle milyen gentikai felépítéssel rendelkezik.

 

Egy-egy tulajdonságra (pl. színre) nézve lehet homozigóta vagy hetrozigóta.

homozigóta - adott gén ugyanazon allélje (ugyanazt a tulajdonságot kódoló bázissorrend) van mindkét kromoszómaszálon (pl. ugyanaz a gén van jelen a szülőktől a génpárban)

heterozigóta - adott gén különböző allélja (eltérő tulajdonságot kódoló bázissorrend) van a két kromoszómaszálon (pl. két különböző gén van jelen a génpárban, egyik szülő vadas, a másik fehér színű) A domináns allél fog megjelenni a fenotipusban. (Az utódok vadas színűek lesznek, de a hím utód fehér hordozó lesz - a génjeiben benne marad a fehér is.)

 

VISSZA

 


Copyright - Minden jog fenntartva!

Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet