MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Genetikai alapfogalmak a kacagó gerlére vetítve:

 

(Forrás: www.internationaldovesociety.com, www.ringneckdove.com)

 

Hasznos megérteni, áttekinteni a genetikai alapokat, mielőtt elkezdjük tanulmányozni a Kacagó gerlék különböző mutációit, és ezeknek a mutációknak az egymással való keresztezéseinek eredményeit. Néhány egyszerű fogalommal és magyarázattal kezdem. Ha megértjük ezeket a fogalmakat, akkor már nem is tűnik olyan bonyolultnak az öröklődés. De ezek az alapjai, mindenképpen innen kell indulni.

 

A tulajdonságokat a DNS hordozza. A benne kódolt információk meghatározzák a sejtek, és így az egyedek össztulajdonságait. A DNS -t gének alkotják, és két szálból áll. Egy-egy szakasza a gén, ami egy-egy tulajdonság meghatározásában játszik alapvető szerepet. (például itt a Kacagó gerle tollazatának színe)

 

Minden testi sejtben minden egygénes tulajdonságot két allél (egy-egy gén eltérő bázissorrendű, eltérő tulajdonságot kódoló változata, a gén alternatív változata) kódol, amelynek egyikét az anyjától, másikat az apjától örökölt. Tehát a tojó és a hím génjei is meghatározzák a születendő utódok tulajdonságait (pl. színeit). Vad típusúnak az eredeti, a természetben leggyakoribb génformát nevezzük. Az új allélok mutációval keletkeznek. A madarak szervezetének sejtjei a gén két allélját tartalmazzák. (egyik anyai, másik apai ágról való) Még egy kicsit az allélokról:

A kacagó gerle szín standardje, a normál vagy vadas szín, ez az eredeti színe. A tollazat sötét szürke, a fejen és a mellen lilás árnyalattal. A 16 színmutáció ebből a Vadas, sötét színből alakult ki. A mutáció folyamata során egy gén két vagy több alternatív formává, azaz alléllé változott. Az allélok a gének egy csoportja, ami a kromoszóma egy adott lokuszán fordul elő. Lokusz: a gén fizikai helye a DNS láncon. A gén és az allél kifejezést néha szinonímaként használják, a jelentés hangsúlyától függően.

 

A kromoszómák a sejtmagon belül találhatóak, bennük pedig a gének. Két csoportja van a kromoszómáknak: 1. autoszómák, és 2. ivari kromoszómák.

Az autoszómák a nem ivari kromoszómák összefoglaló megnevezése. A nemet az eltérő kromoszóma pár, azaz a nemi kromoszómák határozzák meg. Az emlősöknél ez X és Y nevet kapott. A hímek XY, a nők XX. A madaraknál ez teljesen eltérő, ezért a genetikusok más betűvel is jelölik az ő nemi kromoszómáikat. Z és W. A hím gerle ZZ, a tojó pedig ZW. Fontos dolog megjegyezni, hogy a W kromoszóma nem hordoz semmilyen aktív ismert gént. Ennek a nemhez kötött géneknél lesz jelentősége.

 

A genetikai különbségeket egy gén pár okozza - egyiket az apától, a másikat az anyától örököljük (kivéve a nemhez kötött gének esetében). Ha mindkét gén azonos, akkor a genetikai összetétel homozigóta. Ha a gén pár különböző, akkor heterozigóta.

 

A domináns gén homozigóta és heterozigóta állapotban is azonos mértékben megjelenhet, kifejeződhet (külsőleg egy szín például). Azt a gént, ami csak homozigóta állapotban tud megjelenni (kifejeződni), recesszívnek nevezik. Bizonyos géneknél kodominancia áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a génnek megvan az a képessége, hogy bizonyos fokig heterozigóta állapotban is megjelenjen, kifejeződjön. A Mandarin bizonyítottan ko-domináns, a Fagyos is nagy valószínűséggel ko-domináns, de ez még nem bizonyított.

 

Néhány alap fogalom, amit még érteni kell:

 

fenotipus - az élőlény látható tulajdonságai. (pl. egy kacagó gerle tollazatának színe - vadas)

genotipus - az élőlény genetikai információtartalma, egy egyed alléljainak összessége. Azonos fenotipusú gerlék genotipusa lehet teljesen eltérő is. Külsőleg nagyon nehéz kitalálni, hogy egy gerle milyen gentikai felépítéssel rendelkezik.

 

Egy-egy tulajdonságra (pl. színre) nézve lehet homozigóta vagy hetrozigóta.

homozigóta - adott gén ugyanazon allélje (ugyanazt a tulajdonságot kódoló bázissorrend) van mindkét kromoszómaszálon (pl. ugyanaz a gén van jelen a szülőktől a génpárban)

heterozigóta - adott gén különböző allélja (eltérő tulajdonságot kódoló bázissorrend) van a két kromoszómaszálon (pl. két különböző gén van jelen a génpárban, egyik szülő vadas, a másik fehér színű) A domináns allél fog megjelenni a fenotipusban. (Az utódok vadas színűek lesznek, de a hím utód fehér hordozó lesz - a génjeiben benne marad a fehér is.)

 

VISSZA

 


Copyright - Minden jog fenntartva!

Kis Klaudia


 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet