MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Lábszétcsúszás

 

Mi is az a lábszétcsúszás? Egyfajta láb deformitás, ami lehet vele született, de gyakrabban a nem megfelelő fészek miatt, 1 hetes fiókáknál kezd kialakulni. Sajnos ha nem kezeljük időben, akkor visszafordíthatatlan elváltozás.

Az újszülött fióka a lábaival ösztönösen belekapaszkodik a fészekanyagba, ennek az elsődeleges célja, a fészekből való kiesés megelőzése. Később, ahogy a fióka súlya gyarapszik, a lábai még nem bírják el a súlyát, ezért egyre jobban kapaszkodnia kell a lábacskáival a fészek belső anyagába (széna, vékony ágak, gallyak, vastag fűszál stb.), ezzel tartja magát. Később a lábai megerősödnek, és normálisan fognak tovább fejlődni. Ha azonban ebben a kritikus időszakban (4-10 napos kor) nincs mibe megkapaszkodnia, akkor a lábai elmozdulnak a normális állapotukból (oldalra vagy hátra), és egyre jobban eltávolodnak egymástól. Ha időben észrevesszük ezt az elváltozást, még korrigálható, azonban a későbbiekben nem kezelhető, és a gerle egész életében nyomorék marad, sosem lesz képes állni, vagy járni.

Tehát mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni!

 

A láb szétcsúszásának többféle oka is lehet, 2 nagy csoport:

 • genetikai (örökletes)
 • tartási hibák

Jelen cikkben elsősorban a tartási hibákról, azon belül is a fészkek meghatározó szerepéről szeretnék írni.

A genetikailag, lábszétcsúszással született fiókák születésének elkerülése érdekében nem sokat tehetünk. Hiába a jó fészek, a megfelelő táplálék, ha a szülők rokonok, hordoznak egy hibás gént, akkor meg fog történni. Fontos, hogy ebben az esetben már napos korban látszódni fog a deformálódott láb, míg a másik esetben a kisgerlék ép lábakkal jönnek a világra, és később alakul ki náluk. Ha genetikai eredetű a rendellenesség, akkor a költőpárt szét kell szedni, esetleg kivenni őket a tenyésztésből. A fióka lábát gumizással megpróbálhatjuk javítani.

Sose tegyünk párba rokon egyedeket, illetve ne vásároljunk beltenyésztett madarakat!

 

A fészek és a fészekanyag szerepe

 

A vadon élő gerlék ágakból, gallyakból hanyag fészket építenek. Ez jól szellőzik, és a fiókának is van mibe megkapaszkodnia a lábaival. A fogságban tartott kacagó gerlékből már elveszett ez az építési tudomány, illetve egy kalitkában, röpdében nincsenek is meg a megfelelő feltételek hozzá. Gyakorlatilag bármibe belefészkelnek, amit találnak, legyen az etető, ásványi anyagos tálka, vagy simán a sarok. Ha nincs építő anyag, akkor a kihullott evező és farktollakat is összehordják. Ezek a fészkek nem megfelelőek a fiókák egészséges fejlődéséhez, ezért nekünk kell megfelelő fészek alapot + fészek anyagot biztosítani nekik.

Fészek alapnak (váz) tökéletes egy fontott kosár, vagy fonott virágtartó, ami kb. 20 cm átmérőjű. Könnyen felszerelhető a röpde/kalitka bármely pontjára, mivel nem zárt ezért jól szellőzik. Muszáj, hogy mély legyen, így ha a szülők mélyedést készítenek, akkor sem fog a fészekanyag szétszóródni.

Ezt szoktam félig feltölteni szénával. Majd a röpdébe szórok még vékony ágakat, gallyakat, vastag fűszálat, vadszőlő indát, ilyesmit, hogy a költőpár építse tovább a fészket. A tojó a fészekben ül, a hím pedig behorja neki ezeket a fontos alapanyagokat, a tojó elrendezi azokat.

Ezekből egy aranyos fészket hoznak össze, a közepén mélyedéssel.

 

A láb szétcsúszás megállapítása, kezelése

 

Egy gerlés csoportba rakták fel ezeket a képeket a facebookon. Már ezen az első képen látszik, hogy a fészek mennyire nem megfelelő. Túl lapos, túl széles, túl sima. A szülőpár próbált mélyedést készíteni, és ezzel éppen a szükséges fészekanyagot túrta körbe, a fiókák alatt pedig semmi nem maradt. A nagyobbik fiókának a bal lába már itt kezdett elmozdulni. Ebben a korban még kezelhető lett volna az elváltozás, akár magától is, ha kap valamit, amibe kapaszkodhat.

Sajnos itt mát látszik, hogy senki nem vette észre mi zajlik a fészekben, ezért a gerle ilyen lábbal nőtt föl. Ebben a korban már magától semmiképpen sem jön helyre a lába, sőt, gumizással is kicsi az esélye.

Sajnos a tesó sem úszta meg

Van amikor az egyik, de van amikor mindkét láb érintett

A képen egy galamb fióka látható, mindkét lába szétcsúszott. (az internetről)

 

A megelőzésről már volt szó, nézzük meg, hogy mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

 

A gumizás

 

Mindenképpen tenyünk bőséges fészekanyagot a fiókák alá, ha azt érzékeljük, hogy esetleg szétcsúszhat a lábuk. A korai lábszétcsúszás szerencsére akár magától is helyrejön.

Ha később vettük észre, akkor a gumizásos módszert alkalmazzuk. A lényeg az, hogy egy darab gumi gyűrű (hajgumi, befőttes gumi) segítségével, amit lazán a lábakra rögzítünk, megakadályozzuk, hogy a lábak túlságosan elmozduljanak. Egészen addig hagyjuk fent a gumit, amíg a lábak megerősödnek, és már képesek megtartani a kisgerlét. (5-7-10 nap kezelés) Folyamatosan ellenőrizzük!

 

 

Ez itt egy kiscsibe a képen, de jól szemlélteti hogyan kell alkalmazni a gumi gyűrűt.

 

 

A gumi helyett van aki sebtapaszt használ, az a lényeg, hogy egy olyan szerkezet kell, ami nem engedi a lábakat szétcsúszni oldal irányba, de ugyanakkor rugalmas, és nem szorítja a lábat.

Szerencsére nincs saját gerlés képem erről az elváltozásról. Valamikor nagyon régen, egyetlen fiókánál történt nálam ilyen eset, azóta mindig nagyon ügyelek a megfelelő fészekre, a fészekanyagra.

 

A láb szétcsúszásának további megelőzési lehetőségei, amit még érdemes megpróbálni, illetve ha már megtörtént a baj, akkor kiegészítő kezelésként alkalmazni a gumizás mellett. Pl. magasabb ásványianyag és D-vitamin, + szelén adagolása. A költőpárnak és a fiókának is.

 

 

Források: a fényképek a facebookról, egy nemzetközi gerlés csoportból vannak, plusz a healthstartsinthekitchen.com-ról a pipik


Copyright

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet