MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Lábszétcsúszás

 

Mi is az a lábszétcsúszás? Egyfajta láb deformitás, ami lehet vele született, de gyakrabban a nem megfelelő fészek miatt, 1 hetes fiókáknál kezd kialakulni. Sajnos ha nem kezeljük időben, akkor visszafordíthatatlan elváltozás.

Az újszülött fióka a lábaival ösztönösen belekapaszkodik a fészekanyagba, ennek az elsődeleges célja, a fészekből való kiesés megelőzése. Később, ahogy a fióka súlya gyarapszik, a lábai még nem bírják el a súlyát, ezért egyre jobban kapaszkodnia kell a lábacskáival a fészek belső anyagába (széna, vékony ágak, gallyak, vastag fűszál stb.), ezzel tartja magát. Később a lábai megerősödnek, és normálisan fognak tovább fejlődni. Ha azonban ebben a kritikus időszakban (4-10 napos kor) nincs mibe megkapaszkodnia, akkor a lábai elmozdulnak a normális állapotukból (oldalra vagy hátra), és egyre jobban eltávolodnak egymástól. Ha időben észrevesszük ezt az elváltozást, még korrigálható, azonban a későbbiekben nem kezelhető, és a gerle egész életében nyomorék marad, sosem lesz képes állni, vagy járni.

Tehát mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni!

 

A láb szétcsúszásának többféle oka is lehet, 2 nagy csoport:

 • genetikai (örökletes)
 • tartási hibák

Jelen cikkben elsősorban a tartási hibákról, azon belül is a fészkek meghatározó szerepéről szeretnék írni.

A genetikailag, lábszétcsúszással született fiókák születésének elkerülése érdekében nem sokat tehetünk. Hiába a jó fészek, a megfelelő táplálék, ha a szülők rokonok, hordoznak egy hibás gént, akkor meg fog történni. Fontos, hogy ebben az esetben már napos korban látszódni fog a deformálódott láb, míg a másik esetben a kisgerlék ép lábakkal jönnek a világra, és később alakul ki náluk. Ha genetikai eredetű a rendellenesség, akkor a költőpárt szét kell szedni, esetleg kivenni őket a tenyésztésből. A fióka lábát gumizással megpróbálhatjuk javítani.

Sose tegyünk párba rokon egyedeket, illetve ne vásároljunk beltenyésztett madarakat!

 

A fészek és a fészekanyag szerepe

 

A vadon élő gerlék ágakból, gallyakból hanyag fészket építenek. Ez jól szellőzik, és a fiókának is van mibe megkapaszkodnia a lábaival. A fogságban tartott kacagó gerlékből már elveszett ez az építési tudomány, illetve egy kalitkában, röpdében nincsenek is meg a megfelelő feltételek hozzá. Gyakorlatilag bármibe belefészkelnek, amit találnak, legyen az etető, ásványi anyagos tálka, vagy simán a sarok. Ha nincs építő anyag, akkor a kihullott evező és farktollakat is összehordják. Ezek a fészkek nem megfelelőek a fiókák egészséges fejlődéséhez, ezért nekünk kell megfelelő fészek alapot + fészek anyagot biztosítani nekik.

Fészek alapnak (váz) tökéletes egy fontott kosár, vagy fonott virágtartó, ami kb. 20 cm átmérőjű. Könnyen felszerelhető a röpde/kalitka bármely pontjára, mivel nem zárt ezért jól szellőzik. Muszáj, hogy mély legyen, így ha a szülők mélyedést készítenek, akkor sem fog a fészekanyag szétszóródni.

Ezt szoktam félig feltölteni szénával. Majd a röpdébe szórok még vékony ágakat, gallyakat, vastag fűszálat, vadszőlő indát, ilyesmit, hogy a költőpár építse tovább a fészket. A tojó a fészekben ül, a hím pedig behorja neki ezeket a fontos alapanyagokat, a tojó elrendezi azokat.

Ezekből egy aranyos fészket hoznak össze, a közepén mélyedéssel.

 

A láb szétcsúszás megállapítása, kezelése

 

Egy gerlés csoportba rakták fel ezeket a képeket a facebookon. Már ezen az első képen látszik, hogy a fészek mennyire nem megfelelő. Túl lapos, túl széles, túl sima. A szülőpár próbált mélyedést készíteni, és ezzel éppen a szükséges fészekanyagot túrta körbe, a fiókák alatt pedig semmi nem maradt. A nagyobbik fiókának a bal lába már itt kezdett elmozdulni. Ebben a korban még kezelhető lett volna az elváltozás, akár magától is, ha kap valamit, amibe kapaszkodhat.

Sajnos itt mát látszik, hogy senki nem vette észre mi zajlik a fészekben, ezért a gerle ilyen lábbal nőtt föl. Ebben a korban már magától semmiképpen sem jön helyre a lába, sőt, gumizással is kicsi az esélye.

Sajnos a tesó sem úszta meg

Van amikor az egyik, de van amikor mindkét láb érintett

A képen egy galamb fióka látható, mindkét lába szétcsúszott. (az internetről)

 

A megelőzésről már volt szó, nézzük meg, hogy mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

 

A gumizás

 

Mindenképpen tenyünk bőséges fészekanyagot a fiókák alá, ha azt érzékeljük, hogy esetleg szétcsúszhat a lábuk. A korai lábszétcsúszás szerencsére akár magától is helyrejön.

Ha később vettük észre, akkor a gumizásos módszert alkalmazzuk. A lényeg az, hogy egy darab gumi gyűrű (hajgumi, befőttes gumi) segítségével, amit lazán a lábakra rögzítünk, megakadályozzuk, hogy a lábak túlságosan elmozduljanak. Egészen addig hagyjuk fent a gumit, amíg a lábak megerősödnek, és már képesek megtartani a kisgerlét. (5-7-10 nap kezelés) Folyamatosan ellenőrizzük!

 

 

Ez itt egy kiscsibe a képen, de jól szemlélteti hogyan kell alkalmazni a gumi gyűrűt.

 

 

A gumi helyett van aki sebtapaszt használ, az a lényeg, hogy egy olyan szerkezet kell, ami nem engedi a lábakat szétcsúszni oldal irányba, de ugyanakkor rugalmas, és nem szorítja a lábat.

Szerencsére nincs saját gerlés képem erről az elváltozásról. Valamikor nagyon régen, egyetlen fiókánál történt nálam ilyen eset, azóta mindig nagyon ügyelek a megfelelő fészekre, a fészekanyagra.

 

A láb szétcsúszásának további megelőzési lehetőségei, amit még érdemes megpróbálni, illetve ha már megtörtént a baj, akkor kiegészítő kezelésként alkalmazni a gumizás mellett. Pl. magasabb ásványianyag és D-vitamin, + szelén adagolása. A költőpárnak és a fiókának is.

 

 

Források: a fényképek a facebookról, egy nemzetközi gerlés csoportból vannak, plusz a healthstartsinthekitchen.com-ról a pipik


Copyright

Kis Klaudia


 

 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet