MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Vadas Tarka

Wild-type Pied

D+ pi//pi

 

Egyszerű mutáció

A Tarka kacagók általános jellemzői:

- a test mindig fehér, valamilyen másik színnel foltozva

- a Tarka nem egy Fehér és egy sötét gerle kombinációja, egy teljesen különálló mutáció, egyedi gén (pi) okozza

- bármelyik mutációval kombinálható, Tarka változata az ismert színek közül bármelyiknek lehet (Narancs tarka, Pink tarka, Mandarin tarka, Szőke tarka, Rózsás tarka, Kék tarka stb.)

- a szem sötét, feketének tűnik (Van egy nagyon ritka kivétel, az ún. Aranyszemű tarka, és az ún. Piros szemű tarka, /a Fehérfejű kombinációknál az iv gén miatt a szem piros marad/)

- a csőr lehet világos, világos sötét szegéllyel, vagy az egész sötét

- gallér lehet teljes, megszakított vagy hiányozhat is; színe a színváltozat gallérja szerint változik

- a fiókák bőre mindig rózsaszínes, a far felé sötét színű foltokkal, a szem sötét (kivéve a Bikaszemű fehér fióka)

- a fiatalok szürkék vagy csíkosak (a tollak), később kezdenek el színesedni, addig ősz hatásúak, penészesek (kép lentebb) - ez nagyon jellegzetes vonás a Tarka fiatal gerléknél

- a tarkaság mértéke változó lehet, az alig néhány folttól kezdve egészen addig, hogy csak néhány fehér toll van a gerlén. Kiállítani nem lehet Tarka gerlét, de a kívánatos az lenne ha 40-60%-ban lenne tarka az egyed, és szimmetrikusak lennének a foltjai.

- 2 változata létezik, allélikusak: - Erősen tarka pim//pim , és a Fehérfarkú piwt// piwt, valamint létezik egy ún. Kaliforniai tarka is, ami valószínű, hogy egyszerű mutáció inkább

- világosabb alakja a Szőke tarka dB// pi//pi, extra világos alakja a Bikaszemű fehér  dw// pi//pi

 

 

A Vadas tarka kacagó jellemzői:

- gallérja fekete

- evezői feketék vagy fehérek

- teste alap színe fehér, amin sötétbarna foltok vannak (mint a Vadas kacagó színe)

- a fejen és a mellen hiányzik a lila árnyalat

 

vad tarkaVadas tarka hímem

 

Nagyjából 100 éve van Tarka kacagó. 1902-ben az USA-ban fedezték fel, de az 1957-es évekig eltűnt, akkor bukkant fel újra, és terjedt el szélekörben. A Tarka egy olyan mutáció, ami bárhol a testen a toll pigmenthiányát okozza. Lehet kombinálni más mutációkkal. A fehér foltok fixálva vannak, minden vedlés után ugyanazok a tollak maradnak fehérek, ugyanaz lesz a mintázat. DE, a foltok öröklődése teljesen véletlenszerű.

 

Öröklődése:

Autoszomatikus recesszív öröklődésű, mindkét szülőnek hordoznia kell a Tarka (pi) gént (ez lehet rejtetten is), hogy az utódon megjelenjen. Nem olyan egyszerű Tarka gerlét létrehozni, hogy egy világos gerlét egy sötéttel összeteszünk, vagy egy Tarkát egy egyszínűvel. A Tarka hordozó madarakon általában a fejen néhány fehér toll megjelenik.

Tarka x normál (nem tarka) gerle utódai = normál (Tarka hordozó)

Tarka x Tarka = 100% Tarka utódok

Normál x normál = Normál ... nem hoz Tarka utódot

Normál (Tarka hordozó) x Normál = Normál, az utódok fele Tarka hordozó

Normál (Tarka hordozó) x Normál (Tarka hordozó) = Normál 25%, Normál (Tarka hordozó) 50%, Tarka 25%

 

A Vadas tarkából úgy hozhatunk létre például Mandarin tarkát, hogy:

Vadas tarka x Mandarin = az utódok Vadasok és Mandarinok, mind Tarka hordozó

Mandarin (Tarka hordozó) x Mandarin (Tarka hordozó) = 25%-ban jön ki Mandarin tarka egyed, a többiek nem Tarkák és csak a felük hordozza a Tarka gént.

 

Szemléltető kép a netről: (W. Oliver képe)

sötét tarkaSötét (vadas) tarka - www.dovepage.com

 

Megjelenésben, (a foltok elhelyezkedésében) és azok örökítésében tér el a 2 különböző Tarka változat (Erősen tarka, Fehérfarkú) + a Kaliforniai tarka. Ez a 3 utolsó állandó, rögzített mintával öröklődik, ellentétben a sima Tarkával, ahol a foltok elhelyezkedése véletlenszerű az utódokon.

 

tarkák

A képeken jól látható, hogy az alig néhány színes folttól kezdve az Erősen tarkáig szinte bárhogyan megjelenhet a tarkázottság.

 

A normál tarka mintázat véletlenszerűen öröklődik, de kitenyésztettek állandó mintákat is. Lentebb részletesebben olvashatsz erről.

 

Kombináció más színekkel:

A Tarka bármelyik színváltozatban megjelenhet: Krém tarka, Szőke tarka, Rózsás tarka, Narancs tarka, Mandarin tarka, Barack tarka, Pink tarka, Gyöngyös tarka, Chinmoy, Kék tarka. A Jég is egyfajta tarka - Fagyos tarka, meghatározott számú sötét folttal. Bikaszemű fehér , azaz a Fehér Tarka.

(a névre kattintva részletesen megnézheted őket)

 


 

A mintázottság szerint:

Erősen tarka (pim//pim),

Fehérfarkú tarka (piwt//piwt) és

Kaliforniai tarka kacagók léteznek

 

 


 

Általában a Tarkára vonatkozó jellegzetességek képekben

 

A fiókák jellegzetességei: A tarka fióka nagyon jellegzetes, kiskorától kezdve könnyen felismerhető. A farktövénél jellegzetes fekete tokok vannak, a teste több részén inkább fehéres tollak jelennek meg, a szeme ugyanakkor fekete.

Kivétel: A Bikaszemű fehér, kiskorában piros szemű, mivel Fehér háttéren van.

 

tarka fióka

 

A tollas fiatalok kezdetben fehéresek, de a tollaik bizonyos helyeken (főleg a tollszárnál) halványan színesek (penészesek), később egyre erőteljesebben színeződnek, és akkor már jól látszanak a foltok. A vedlés után bizonyos tollak fehérek, mások teljesen színesek lesznek.

A gallérjuk 2 hónapos kor körül kezd el megjelenni, 4 hónapos korukra meglesz a végleges színük. A csőrük is sötétülhet a kikeléstől számítva.

 

színesedő fiatal

2 hetes fiatalok (Erősen Rózsás Tarka hím x Szőke tarka tojó utódai)

tarka fiatal 1 hónapos

1 hónapos tarka fiatal (Vadas hím x Szőke tarka tojó utódaként)

 

A tarkulás folyamata:

 tarkulás 1 hónap alatt

 A föntebbi képeken lévő kis gerle további színesedése , 1 hónap alatt látványos a változás

 

Tarka (balra) és Gyöngyös (jobbra)  fiatalok összehasonlítása

 

A csőr jellegzetességei: lehet világos, foltos (világos alapon sötét szegéllyel), és sötét is.

csőr változatok

 

A szem jellegzetességei:

A tarkák szeme fekete. Kiskorukban a Bikaszemű fehér és a Fehérfejű kombinációk kivételével már fekete szemmel születnek. Ez a bőr alatt is jól látható.

A Bikaszemű fehér is Tarka (genetikailag), csak a fehér alapon a foltok is fehérre jöttek ki. Mivel a tarkáknak sötét a szemük, innen ered a nevük. A sima Fehérnek narancs színű szeme lenne. A Bikaszeműek szeme kiskorában piros, majd később sötétedik be.

 

!!! KIVÉTELEK !!!

Piros szemű tarka, avagy a "vérszeműek". Ha a Tarka gerlében dupla adag iv gén található, akkor a szemük nem sötétül be, hanem pirosas marad, ha rásüt a nap tökéletesen látszik. Különösen világos piros lesz akkor a szem, ha a gerle Szőke háttéren van.  Pl. a Pezsgő tarka esetében (Szőke+Fehérfejű+Mandarin).

Pirosszemű Pezsgő Tarka szeme napfényben

 

Színes vagy arany szemű tarka változat (Golden eyed pied): nagyon ritka, de megeshet, hogy a Tarka gerlének színes az egyik, vagy mindkét szeme. Az írisz színe lehet teljes körben színes, vagy csak részlegesen is. 2000 előtt senki sem találkozott ilyen változattal, azóta jelent meg, még azóta is vizsgálják hogyan öröklődik, hogyan alakult ki. Úgy tűnik, hogy öröklődhet, de nagyon ritka, egy tenyésztőnek 3 év alatt 2 fiókánál jött ki.

 

színes szemű tarka

 

A Tarka genetikája: A gerléket Tarkákra és nem tarkákra (azaz normál) lehet osztani. Ha így nézzük, akkor:

tarka hím x Tarka tojó utódai MIND Tarkák lesznek;

Tarka hím x nem tarka tojó utódai NEM lesznek Tarkák (F1 utódok), csak hordozók;

nem tarka hím x Tarka tojó utódai NEM lesznek tarkák (F1 utódok), csak hordozók

 

Az F1-es normál, egyszínű utódokat párba állítva már lesznek Tarka utódok is:

Tarka hím x nem tarka F1 tojó utódai közül a fele lesz Tarka (50%);

nem tarka F1 hím x Tarka tojó utódai közül a fele lesz Tarka (50%);

nem tarka F1 hím x nem tarka F1 tojó utódai közül 25% lesz Tarka.

 

A Tarka gén (pi) nem nemhez kötött, hanem egyszerű autoszomatikus recesszív gén. Megjelenéséhez az kell, hogy homozigóta állapotban legyen jelen. (Mindkét szülőtől megkapja a kicsi.)

De mégsem annyira egyszerű, sokszor zavarba ejtő. Miért van az hogy némely gerlének a háromnegyed része fehér, amíg egy másiknak csak a negyede fehér és a többi színes? Nem kellene őket külön csoportosítani, külön osztályokba sorolni?

A tenyésztői bizonyítékok azt mutatják, hogy minden Tarka madár homozigóta (tiszta) a recesszív mutációra, és pi//pi-vel jelölhető. Egyéb tényezők tekintetében azonban különbözhetnek, és lehetséges hogy vannak Módosító gének, amik befolyásolják a tarka megjelenését. (1979-ben még csak sejtéseik voltak ezzel kapcsolatban a kutatóknak. Különböző mintázatokat szerettek volna létrehozni, fehérfejűt, színezett farok, de eddig sikertelenek. Erős a rendszertelenség a foltozódásban.)

Európában később létrejött két változata a Tarkának, az Erősen tarka, és a Fehérfarkú tarka, valamint egy egyszerű mutáció a Kaliforniai tarka. ezek mind rögzített mintával öröklődnek, tehát a mintázottság - a színes és a fehér részek helye és aránya - állandó.

 

Jellegzetesség a Tarkáknál még, hogy a nem fehér farktollak kifejezetten rozsdás árnyalatot mutatnak, ami nem jellemző a normál gerlékre (nem tarka).

rozsdásodás

 

És van egy probléma a tarkáknál, az F1-es utódok 10%-ánál fehér tollak vannak a fej környékén, pedig biztosan nem lehetnek homozigóták. A tarka faktor nem minden esetben teljesen recesszív ezekszerint.

(Miller és Hollander kutatók cikke alapján a genetika)

 

További tarka képek az állományomból:

Különböző színkombinációk és toll szerkezet kombinációk:

Narancs Tarka

Erősen tarka Rózsás hím

Kék tarka

Piros szemű Pezsgő tarka selyem hím

Jég kontyos (Fagyos Tarka) tojó

 

 

VISSZA a színekhez

ELŐRE az Erősen tarka színváltozathoz

 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet