MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Kacagó gerle színtenyésztési alapok

 

Ahogy már korábban is említettem, a színtenyésztés a tenyésztés magasabb iskolája. Gyönyörű - új és ritka - színeket lehet kihozni a kacagó gerlék egyszerű színeiből, megfelelő párbaállításokkal. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos némi felkészültség mind elméletileg, mind gyakorlatilag.

Ha valaki eldöntötte, hogy egy bizonyos színváltozat kitenyésztésével (vagy tollváltozat tenyésztésével) szeretne foglalkozni, meg kell vizsgálnia néhány dolgot.

 

1. Először elméletben kell megtervezni a párbaállítást. A kívánt színű, tollú utódból kiindulva meg kell nézni, hogy milyen szülők produkálhatják őt. Az elméleti, genetikai részt kell kicsit tanulmányozni. (milyen génállományúnak kell lennie a szülőknek, hogyan kell őket párba tenni stb. stb. – erről a későbbiekben részletesebben írok majd, minden színt külön megvizsgálok)

Ha ez megvan, akkor meg kell nézni, hogy milyen tenyészmadaraink vannak, milyeneket tudunk beszerezni. Meg van-e a megfelelő tenyészmadár?

 

2. Ez az alapja mindennek. Egy jó minőségű, jó vérvonalú (ismert felmenőkkel), egészséges, ivarérett gerle. Az elméleti kritériumoknak megfelelően kell kiválasztani. Figyelni kell az egyedek nemére is! Sok esetben nem mindegy, hogy melyik színű gerle a hím és melyik a tojó a költőpárnál. És teljesen más eredményeket adhat, ha felcseréljük, tehát fontos!

Ha megvannak a megfelelő tenyészmadarak, kialakítottuk a költőpárt, akkor megfelelő helyre kell őket költöztetni. Vizsgáljuk meg, hogy meg van-e a megfelelő helye a költőpárnak?

 

3. A kacagó gerlék – akármennyire is szeretnénk ezt hinni -, nem monogámok. Több pár együtt tartásakor – pl.: 3-4-5 pár egy nagyobb röpdébe - rivalizálnak majd egymással, lesznek domináns hímek, és domináns tojók. Ha még esetleg plusz hímek is vannak a röpdében az csak bonyolítja a helyzetet. De a plusz tojók is bekavarnak. A domináns hímek több tojóval is párosodnak, de nem vesznek részt minden fióka felnevelésében (azt a másik tojóval párban lévő hím fogja elvégezni), a domináns hím pedig a saját párjának fog segíteni. Hogy a tojók miért viselkednek így, hogy miközben párba álltak egy hímmel, mégis mással is párosodnak, azt nem értem. Gondolom ebben közrejátszik az is, hogy a röpdében azért nem tud minden pár kellő territóriumot fenntartani magának, szinte csak a fészek közvetlen környékét védik. A természetben ez másképp lenne.

Előfordulhat az is, hogy 2-3 tojó is ugyanabba fészekbe tojik, verekedések is lehetnek, összetörhetik a tojást, kilökhetik a fiókát a fészekből.

Emiatt a viselkedés miatt elengedhetetlen, hogy páronként legyenek elhelyezve a színtenyésztésben résztvevő gerléink! Hiszen a színtenyésztésnél fontos, hogy 100%-ra ismerjük a szülőket, ne csak nagyjából. Annak úgy semmi értelme nincs, hogy 3 különböző hímből saccoljuk meg, hogy melyik az apa … Arról nem is beszélve, hogy csoportos tartásnál annak az esélye, hogy a kívánt szín kijöjjön elég minimális. Nem valószínű, hogy a 2 általunk kigondolt egyed párba áll és a fiókák is tőlük lesznek. Ha a kívánt párok egy ideig együtt is voltak elkülönítve a többiektől egy kalitban, amint más párokkal kerülnek össze, ugyanúgy fognak viselkedni. Nincs rá garancia, hogy együtt maradnak. Sőt, az lehetséges, hogy együtt kotlanak és nevelik a kicsiket, de nem lehetünk biztosak az apa kilétében 100%-osan, ami pedig a lényeg lenne.

A párzás sem biztos jel … hiszen a tojásrakás előtti napokban többször párosodnak a tojók, és mivel nem vagyunk velük a nap 24 órájában, ezért lehetséges hogy a tojásrakás előtti 12-24 órában épp egy másik hímmel is párosodott, amit mi nem láttunk.

 

A költő kalit a biztos. Itt zavartalan a költés, a kicsik biztonságban vannak. 100%-ra biztosak lehetünk a szülők kilétében. 100 cm hosszú, 70 cm magas és 60-80 cm széles kalit már megfelelő erre a célra. A kirepült fiókát 5-6 hetes korában (amikor már biztosan eszik önállóan) válasszuk el a szülőktől, és tegyük röpdébe, hogy megfelelően tudjon fejlődni az izomzata a mozgás segítségével.

 

Ha ezek a feltételek mind megvannak, akkor is van néhány dolog, amire még figyelnünk kell a költőpárunk védelme érdekében:

 

A költőpárt nem szabad túl hajszolni, akármennyire is szeretnénk a lehető legtöbb fiókát tőlük. Alap dolog, hogy októbertől márciusig pihenni hagyjuk őket. A köztes időben költhetnek, de maximum 5 alkalommal. És az lenne az ideális, ha 2 költés után is pihenhetnének egy kicsit. Ezt ők nem mindig akarják, de nekünk kell róluk gondoskodnunk és biztosítani ezt nekik, ahogy a téli pihenőt is.

 

Télire a költőpárt párt több másik párral együtt tehetjük egy nagyobb röpdébe telelni. Aki szeretné és tudja is, nemek szerint szétválaszthatja őket, így meg lehet próbálni elkerülni a téli hónapok alatt a tojásrakást.

 

Egyenlőre ennyi jutott eszembe. A színváltozatok kitenyésztésének pontos leírásával fogom majd folytatni.

 

Kis Klaudia

 

 VISSZA a színtenyésztéshez

 


 Copyright - Minden jog fenntartva


 

Hírek, újdonságok

 • Karácsony
  2018-12-23 19:20:24

  Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves gerle tartó, kedvelő Olvasónak! 

 • 8 éves a honlap
  2018-12-23 19:19:11

  2010 december 22-én kezdtem el készíteni a honlapot. Azóta nagyon sokat fejlődött, remélem ezután is így lesz, és mindig lesz újdonság, amit olvashattok. :) 

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet