MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Kacagó gerle tartás - tenyésztés, ahogy én csinálom

Tapasztalataim összefoglalása az elmúlt évekből

 

Több, mint 20 éve tartok kacagó gerléket. Mivel még nagyon gyerek voltam amikor kezdtem, és senki nem tanított szakszerűen, így több olyan hibát is elkövettem, amiket megbántam, mert szomorú következményekkel jártak. Minden ilyen eseményből tanultam valamit, és ezáltal fejlődtem. Azért írom ezt a részt itt a honlapon, hogy hátha valaki az én hibámból tanulva már nem követi el ugyanezt a saját madaraival. Nem szégyenlem leírni a hibákat, amiket elkövettem, hiszen kétszer már nem csináltam meg ugyanazt.

 

Gondozás, elhelyezés általánosságban:

Búzát, kukoricát, kölest, fekete napraforgót és cirokmagot szoktam adni a gerléimnek. Naponta egyszer, reggel kapnak annyit, ami egész nap elég nekik. Ilyenkor kapnak friss vizet is. A vizüket naponta többször ellenőrzöm, hogy tiszta-e, ha nem, azonnal cserélem. Sóder, mészkő gritt és AP17 egy kis edényben állandóan előttük van. A helyükön különféle magasságokban fa ágak vannak betéve, különböző átmérőjűek, minden tavasszal és ősszel újakat kapnak. A helyüknél nagyon fontos a biztonság kérdése. Pontheggesztett 1,5 x 1,5 cm lyuknagyságú rácsot használok. Igyekszem minden 3 cm-nél nagyobb rést megszűntetni. A nagyobb röpdém teljesen körbe van véve ponthegesztett dróttal, alul is, erre szórtunk 5-6 cm magasságban földet, sódert. Sajnos a másik röpdém alap szerkezete fa. Jelenleg 2 nagyobb röpdém, és több költő kalitom van a gerlék számára. A helyüket rendszeresen takarítom, de évszaktól függően más rendszerességgel.

 

Hibák, amikből tanultam: Soha többé csibedrót! Nem biztonságos, hamar rozsdásodik, elpattan, elér, és a ragadozók könnyen bejutnak rajta. Nem használok alacsony, lapos falú etetőket. A gerlék rettenetesen pocsékolósan esznek, válogatnak, és ezzel nagyon sok magot kivernek az etetőből. A földön ez azután piszkos lesz, amit persze már nem esznek meg. Ők nem eszik meg, de a rágcsálók könnyen beszokhatnak, ami nagyon nem ajánlott. Az egerek ürüléke több betegséget is terjeszt, amit a gerlék is elkaphatnak. Ezért nálam a költő kalitokban nagyobb fajta jégkrémes dobozban kapnak enni a párok. Ebbe bele tudnak menni, és ott hiába verik szét a magot a csőrükkel, az nem tud kihullani (legalábbis csak minimálisan). A nagyobb röpiben pedig egy használaton kívüli terráriumban kapnak enni. A gerlék megtanultak belemenni, és kijönni belőle. Itt egyáltalán nincs kihullott mag. Az egerek pedig nem tudnak belemenni az üveg falon, vagy ha belemennek, nem tudnak belőle kijönni. Azért etetek naponta csak egyszer, mert így meg tudom figyelni, hogy rendesen táplálkoznak e a gerlék, valamint így éjszakára nem marad ott (vagy legalábbis kevés) mag, és összességében is kevesebb a pocsékolás, mindent megesznek, nem csak kiválogatnák a jobbakat. Figyelek arra, hogy a domináns hím ne terrorizáljon másokat, próbálom megfelelően összeszoktatni azokat a párokat, akik éppen együtt vannak a röpdében. Ügyelek arra, hogy ne legyen zsúfolt a helyük, legyen elegendő mozgásterük, csak a megfelelő létszámot engedem. A kis helyen összezsúfolt, takarítatlan hely csak szenvedés a gerléknek is. A tisztaság fél egészség. Nem fogom a kacagókat más fajjal együtt tartani, mert a kicsikhez képest agresszívek, a nagyok pedig őket bánthatják.

 

Gondozás nyáron:

Nyáron páronként a költő kalitokban vannak elhelyezve, a fiatal egyedek a kisebbik "ovis" röpiben, a kimaradt felnőttek pedig a nagyobbikban. A melegben naponta többször kapnak friss vizet. egy laposabb tálban fürdő vizet is teszek be nekik, illetve rendszeresen spriccelem őket virág spriccelővel, amit nagyon élveznek. A helyüket hetente alaposan kitakarítom. A költő kalitokban újságpapírt használok, ez megkönnyíti a műveletet.

Télen:

Télen az az évi fiatalok az idősebb tojókkal vannak, a hímek és néhány tojó szintén külön. 1 párt régebben mindig behoztam a szobámba, hogy télen se legyen gerle hiányom. A fóliázást 2 év próbálkozás után feladtam, nem tetszik, nem tartom egészségesnek. Inkább hungarocellel szigetelek, plédekkel teszem huzat mentessé a röpdéket. Télen naponta 2-szer kapnak langyos vizet a gerlék, amibe alkalmanként vitamint, vagy egy kis cukrot teszek. A hidegben több fekete napraforgót és kukoricát adok nekik, ilyenkor kölest nem etetek velük. A szobában telelő gerléket tavasszal nagy gondosság mellett teszem ki, ügyelek arra, hogy legyen nekik egy átmeneti időszak (fűtetlen helyiség), hogy alkalmazkodjanak a hidegebb időjáráshoz, de márciusnál előbb semmiképp nem szabad kitenni őket. A helyüket sóderrel alaposan beszórom, és ahogy az idő engedi 1-2 hetente kitakarítom őket.

 

Hibák amikből tanultam: nem hagyom a gerléket télen költeni! az időjárás nem alkalmas erre. A gerlék ösztönösen a 2 hetes fiókán már nem ülnek annyira, hiszen akkor már tollas. A minusz fokokban egy ilyen kis madár még fázik, hiszen nem teljes a tollazata, nem erre van felkészülve. Nem akarok több fázó, remegő fiókát látni. Ha egy gerlét valami miatt be kell hoznom (sérülés, betegség) akkor azt tavaszig bent is kell tartani. Nem lehet azt csinálni, hogy 1-2 hétig a melegen van, majd utána kiteszem a minuszba. Nem fóliázok soha többé.

 

Tenyésztés:

A költési időszakban páronként helyezem el a gerléimet. Így biztos lehetek abban, hogy kik a szülei a kicsinek. Nagy helyen, ahol több pár van együtt a gerlék nem mindig hűségesek. Nyitott fészket használok, kis kosarat, virág kaspót, ilyesmit. A fészkeket jól rögzítem, szénával, száraz fűvel bélelem, majd kisebb ágakat szórok a földre, amit a hím a fészekbe szállít, a tojó pedig elrendezgeti azt. Ez a módszer bevált, még nem volt szétcsúszott lábú fiókám. Amikor a fióka már kikelt, néhány naponta kitakarítom a fészket. A fiókák fejlődését rendszeresen, naponta ellnőrzöm. Pontosan felírom a kikelés, gyűrűzés, kirepülés dátumát. A kopogó tojásból nem segítem ki a fiókát. Télen nem hagyom költeni a gerléket. Ha nem szeretenék sok utódot, akkor néha az első tojást kidobom, és csak a másodikat hagyom kikelni. Ha egyáltalán nem szeretnék utódot, a tojásokat akkor sem dobom ki, hiszen a tojó 1 hét múlva újat tojik, ami egy idő után nagyon kimeríti. Több módszert is kipróbáltam a tojások hatástalanítására. 100%-osan csak a tojások megfőzése és gipsszel kiöntése vált be.

 

Hibák, amikből tanultam: nem hagyom, hogy 2 tojó ugyanabba a fészekbe tojjon (csoportos tartás), és 4 tojás legyen alattuk. Ebből semmi jó nem történik, mindig lesz olyan fióka, ami lemarad a fejlődésben. A kopogós fiókát nem segítem ki a tojásból, mert vérzést okozhatok neki ezzel, amibe belehal. Csak annyi fiókát hagyok kikelni, amennyit el is tudok helyezni.

 

Nyilvántartás:

Nagyon gondosan vezetek nyilvántartást a kacagóimról. 2009-ben, a nagy mészárlás után kezdtem újra, és alaposabban csinálni. Az ekkor megmaradt gerléket (7) "alap csapat"-nak neveztem, és mind kapott egy számot. Az Egyed azonosító lapon, ami minen gerléhez tartozik, szerepel a nevük és ez az azonosítójuk. Ezek mellett persze még több adat: ivar, szín, hogyan és mikor került az állományba, mi történt vele, kór előzmény stb. A Fészekalj nyilvántartásban időrendi sorrendben haladok. Melyik párnál mikor volt az első és a második tojás, fióka, kirepülés, fiókák azonosítója, színe, neme stb. Ezen kívül még a Költőpároknak is van egy azonosító lapjuk, így tudom, hogy adott évben mennyit költöttek, milyen színű fiókáik lettek. Egy pár egy évben maximum 4 fészekaljat nevelhet fel. 2 költés után szünetet tartatok velük.

Minden évben, amikor a költőpárokat összeállítom, kapnak egy külön azonosító betűt (A-Z). A kikelő fiókák azonosító számában ez benne lesz, így tudni fogom melyik pártól kelt az adott egyed. 

Egy fióka azonosítója 2013-ban pl:

2013-01-G (kikelés évszáma, hanyadik fióka az idén, pár azonosítója)

A fiókák közül néhányan zárt fém gyűrűt kapnak, ezen kívül kívül színes műanyag, nyitott jelző gyűrűket használok még az azonosításhoz.

Ha új egyed kerül az állományomba, őt is nyilvántartásba veszem, kap azonosító számot és Egyed azonosító lapot is.

Muszáj ilyen nyilvántartást vezetni, és jelölni a gerléket. A színtenyésztéshez, és a beltenyészet elkerüléséhez ajánlott tudni a felmenőket (szülők, nagyszülők), és meg kell tudni különböztetni 1-1 egyedet egymástól.

 

Beszerzés:

2012 nyár végére azt mondhatom, hogy egy remek tenyész csapattal rendelkezem. Csak 1-2 egyed beszerzése van még tervben, ismerősöktől. A beszerzésre különösen ügyelni kell, nem mind1, hogy honnan való a gerle. És jobb tudni, hogy milyen felmenői voltak, nem jó a zsákbamacska. Csakis egészséges madarat hozhatok be az állományba, nem kockáztathatom a többi madár egészségét. Az újegyedet karanténba teszem, és megfigyelem. Kap féregtelenítőt és élősködő elleni szert is.Tünetmentesség esetén 2 hét után mehet a többiek közé.

Hibák, amikből tanultam: csakis jó helyről szabad gerlét venni. Még ekkor is be kell tartani a 2 hetes karantén időszakot. Ha vásárból, börzéről akarok vásárolni, akkor alaposan, mindenre kiterjedően meg kell figyelnem a gerlét. Az utódokat csakis megbízható helyre szabad eladni.

 

Fióka kézzel nevelése:

Csak legvégső esetben. Inkább dajka szülőt kell találni. Ha mégis megvan a baj, akkor meleg helyre (30 C) kell tenni a picit, és olyan gyakran etetni, ami az életkorának megfelelő. Ha kiürül a begye, akkor újra ennie kell. A tápláléknak megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie, és teljes értékűnek, megfelelő állagúnak. Én búzdara, kukoricadara, főtt tojás és vitamin por egyvelegével etettem fiókát. Később beáztatott magvakat is lehet belekeverni, majd egy idő után már csak ilyen magot kell neki adni.

 

Egyenlőre ennyi jutott eszembe, ha még valami majd beugrik, akkor hozzá írom ehhez a részhez. Remélem van olyan, akinek hasznos volt ez az iromány.

 

Kis Klaudia

2013/01/16

szerkesztve 2015/10/29

 


Copyright


 

 

Hírek, újdonságok

 • Frissítés a honlapon!
  2018-11-03 15:46:04

  Mivel már korán sötétedik, több időm jut a honlappal foglalkozni, ezért frissítések, fejlesztések várhatóak, figyeljétek! Valamint újra elkezdtem cikkeket írni, a legújabb az október Galamb és Kisállat Magazinban jelent meg. A kacagó gerle múltja, jelene és jövője címmel. 

 • Pihenő időszak
  2018-11-03 15:42:04

  Remélem mindenkinek sikeres volt az idei költési szezon, és sok szép kisgerle lett Nálatok is! Hiába, hogy most még jó idő van, a gerléknek már pihenésre van szükségük, ezért javasolom, hogy már ne költsenek. Én már a fészkeket is rég kivettem. A téliesítésre is gondolnunk kell lassan, bár most még épp 19 fok van a röpdében. :) 

 • Gazdát kereső fiatal gerlék
  2018-08-23 09:06:27

  Kedves Mindenki!

  Megkésett szezonkezdésem miatt az idei fiatal gerléim (és néhány idősebb) még csak most kerülnek eladó sorba. Mindenki kedvére válogathat közülük, amit kínálok:

  • idei zárt gyűrűs fiatalok
  • ivarérett tavalyi gerlék
  • a gerlék többsége kéz szelíd, de vannak köztük különösen szelíd példányok is
  • különleges színváltozatok, ritka mutációk
  • igazi vérfrissítés, Belgiumból származó szülőktől gyönyörű nagy testű fiatalok
  • származási lap (néhány egyednél ük szülőkig visszavezetett családfa, színek szerint) színtenyésztés folytatásához
  • selyem tollú példányok is

  Szívesen adok tanácsot, hogy mit mivel érdemes párba tenni a szebbnél szebb fiatalok elérése érdekében.

  Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt a Facebookon, vagy az alábbi e-mail címen: kacagogerlehonlap@gmail.com megtalálható vagyok, és örömmel adok bővebb felvilágosítást.

  Köszönettel: Kis Klaudia

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Hol vásárolnál gerlét?
Helyi kisállat piacon
A monori börzén
Keresek egy tenyésztőt és háztól
Baráttól, ismerőstől
A neten, hirdetés alapján
Nem tervezek új gerlét venni
Asztali nézet