MENÜ

Copyright © Minden jog fenntartva! 

Útmutató a Kacagó gerle mutációk megértéséhez

 

A Kacagó gerle mutációk megértése nem olyan nehéz, ha figyelembe vesszük, hogy mindig a Vad típus az alapunk, a kiinduló pontunk.

   A Vadasnak sötétbarna teste, szárnya és farka van. Az evező tollak feketék. Ibolya színű (lila) feje és melle van, a gallérja fekete. (A tojók kevésbé lilásak.) A Vadasból származó minden ismert mutáció vagy változás ehhez a standardhoz van hasonlítva. Minden mutáció hatása hogy világosítja a pigmenteket, amiket ez a sötét színű madár állít elő. Nincs olyan ismert mutáció, ami sötétíti a pigmenteket, tehát nincs sötétebb mutáció a Vadas alaknál.

 

A PIGMENTEK okozzák a tollak színét. Részletesebben erről itt olvashatsz: http://kacagogerle.freewb.hu/pigmentek

 

Erre a sötét színt szabáyozó génre gondolhatunk úgy, mint a Sötét (dark). A nemi kromoszómán található.

A legrégebbi színmutáció a Kacagó gerlénél a Szőke (blond), ami úgy működik, hogy hígítja a sötét pigmenteket, világosabb (halvány barnás) testet, szárnyakat és farkat eredményez ezzel. A fej és a mell krémes barnássárgává válik (eltűnik a lilás árnyalat). A Szőke recesszív a Sötétre, és szintén a nemi kromoszómán található.

A Fehér (white) is az egyik legrégebbi mutáció. A Fehér extrém hígított hatással van a pigmentekre, ezért a test, a szárnyak és a farok krémes fehérré válik. A gallér enyhén érzékelhető. A Fehér recesszív mind a Sötétre és a Szőkére is, és az is a nemi kromoszómán található.

 

Úgy gondoljunk erre a 3 színre - Sötét, Szőke, Fehér - mint az összes többi szín, 3 lehetséges hátterére (bázisára - bázis színeknek is nevezik őket). A Sötét tekinthető az összes mutáció alapjának. Ehhez képest van világosabb, és extrém világos alak.

 

 

Van még 4 autoszomatikus ko-domináns gén - Fagyos, Mandarin, Őszes, (Mandarin Módósító) - amik a hatásaikat ezen a 3 háttér színen alkalmazzák (fejtik ki). A ko-domináns azt jelenti, hogy a gének vizuális megjelenése különbözik aszerint, hogy heterozigóta vagy homozigóta állapotban vannak-e. (egy vagy két dózisban kapták e meg a szülőktől)

5 autoszomatikus recesszív gén van - Albínó, Elefántcsont, Tarka, Rózsás, Kék -, amik a hatásukat szintén az alap 3 háttérszínen fejtik ki. A recesszív azt jelenti, hogy két azonos génnek kell jelen lennie (homozigóta), hogy vizuálisan megjelenjen a mutáció.

 

 

Mindegyik mutációt a háttér színnel kellene együtt használni.

Pl.: Sötét Fagyos, Világos Fagyos, Fagyos Fehér vagy Sötét Elefántcsont, Világos Elefántcsont, Fehér Elefántcsont.

Mivel azonban a Sötét az alap bázis, ezért nem volt szükséges a Sötét Fagyosnál, így elkopott és simán Fagyosként lett ismert. Minden mutáció ezt a rendszert követi.

A mutációk neveivel gondolhatunk a színekre - mind a mutációkra és a kombinációkra is. A lentebbi táblázat mutatja a mutációk neveit a lehetséges 3 háttéren (Sötét, Szőke, Fehér). Mivel az Albínó elrejti a mutácók vizuális megjelenését így nem szerepel a táblázatban.

 

(táblázat majd később)

 

Forrás: John Fowler, ADA Newsletter, 2010, januar-februar


 

Hírek, újdonságok

 • Eladó kacagó gerlék
  2018-05-02 12:45:44

  Olyan tavaszi születésű, de már ivarérett gerléimnek keresek új otthont, aiket nem szerettem volna párba állítani. Vegyes ivarban, vegyes színben, inkább párban szeretném őket eladni, vagy hímket külön mivel abból egy picit több van. Az érdeklődők a kacagogerlehonlap@gmail.com e-mail címemre írhatnak, kérésre küldök fotókat.

  Színek: HÍMEK: Szőke (kék hordozó is), Vad tarka (Rózsás hordozó), Vadas, Mandarin gyöngyös (kék hordozó), Selyem Mandarin (ivory hordozó), Kék, Kék gyöngyös mandarin

  TOJÓK: Vadas (kék hordozó), Vad tarka, Fehérhátú mandarin, Kék gyöngyös Mandarin, Kék, Levendula

 • Párba állítás
  2018-05-02 12:43:34

  Elkészült a gerle párjaim számára a 9 részes költő rendszer. ) 9 párt különítettem el, így ők nyugalomban költhetnek egész nyáron. Színtenyésztés fotos alappillére, hogy a gerlék páronként legyenek elhelyeze. A párokról részletesebben a Gerléim menüpont alatt olvashattok.

 • Újra otthon
  2018-03-01 11:30:35

  A következő költési szezont végre otthon kezdem. Április közepétől újra elérhető leszek kis hazánkban. :)

 • Extrém hideg
  2018-03-01 11:27:59

  Nagyon fontos, hogy a gerlék előtt legyen elegendő élelem, különösen a magas energiatartalmú magok (napraforgó, kukorica). Naponta kétszer (világosodás után, és 3 óra körül) kapjanak friss vizet.

  Semmiképpen se üljenek tojáson, vagy legyen fiókájuk ebben a hidegben, ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

  Helyük legyen huzatmentes, védett, de egyébként nem lesz bajuk a hidegben ha követjük a fentebb leírtakat.

 • BÚÉK
  2016-12-31 12:33:01

  Boldog új évet kívánok minden kedves látogatónak!

   

 • KARÁCSONY
  2016-12-25 18:17:13

  Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 • Eladó gerlék
  2016-06-03 07:13:14

  Sziasztok! Van néhány eladó gerlém. Párok és fiatalok is. Akit érdekel, annak a kacagogerlehonlap@gmail.com címen bővebb információt tudok adni. :)

  Szép napot!

 • ÚJÍTÁSOK
  2016-04-10 10:57:12

  Több újítást is csináltam a honlapon, képekkel, videókkal illusztráltam a korábbi anyagokat, érdemes nézelődni. :)

   

 • Költési szezon
  2016-03-12 23:05:08

  Lassan itt a költési időszak, a gerlék mozgolódnak, fészket raknak. Mindenkinek sok szép egészséges kisgerlét kívánok! :)

 • Publikáltak a Utah egyetemen
  2015-06-27 10:13:27

  Miután felkerestek, 2013 év elején küldtünk DNS mintákat az egyetem kutató laboratóriumának kontyos és normál fejű kacagó gerléktől. Hosszú és fáradtságos munka után tegnap tették közzé a végleges kutatási eredményeket. 15 magyar minta csomaggal járultunk hozzá a kutatáshoz. A cikk eredeti nyelven itt érhető el. Fordítás később. :)

  http://unews.utah.edu/news_releases/doves-share-pigeon-gene-for-head-crests/

 • Költési szezon
  2015-02-27 12:54:22

  Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, elérkezik az idő, hogy a párokat felkészítsük a költési szezonra, és rendbe tegyük a gerlék helyeit, fészkeket gyártsunk, stb.

  Izgalmas időszak, a párba állítások megtervezése, gyűrű rendelés, fertőtlenítés, fészek építés :)

  Sok sikert mindenkinek!

 • 4 év
  2014-12-22 09:51:12

  4 évvel ezelőtt ezen a napon kezdtem el készíteni ezt a honlapot, hogy legyen végre magyar nyelven is elérhető anyag a Kacagó gerlékről.

  Köszönöm az eddigi látogatásokat, hozzászólásokat, remélem időnként mindenki visszajön szétnézni. :)

   

 • Új külső
  2014-12-02 16:02:24

  4 év után új fejlécet kapott az oldal, remélem Nektek is tetszik. :)

  Köszönet Kozák Krisztiánnak.

 • Megújult a Színváltozatok menüpont!
  2013-04-25 11:15:26

  A kacagó gerle mutációi és színkombinációi

  http://kacagogerle.freewb.hu/szinvaltozatok

  MEGÚJULT !!!


  Senki ne mondja, hogy a kacagó gerle egy unalmas gerle :)

   

 • Érdekességek a kacagó gerléről
  2012-10-14 12:20:43

  Érdekességek a kacagó gerléről: hibridek, 26 éves tojó, fórumok, mozaik kacagó gerle, kézzel nevelés, hintázás, szabadon engedés, amit nem szabad megtenni ... részletek itt:

  http://kacagogerle.freewb.hu/erdekessegek

 • Készül az oldal ...
  2010-12-22 18:48:18

  Hamarosan ...

Szavazás

Mit teszel, ha egy gerléd megbetegszik?
Állatorvoshoz viszem
Kihívom az állatorvost
A neten keresgélek megoldás után
Megpróbálom házi praktikákkal meggyógyítani
Felhívok egy ismerőst és táv gyógyítást kérek
Semmit, majd helyrejön...vagy nem
Asztali nézet